Volgende week blijvend onrustig in de Zuidalpen

Roel op 12 maart 2015· 23 reacties

Altocumulus Lenticularis wolk in Zermatt (CH)
Altocumulus Lenticularis wolk in Zermatt (CH)

We gooien er meteen een beauty in vanochtend! Is dit genieten tijdens het skiën of niet? De foto werd ingestuurd via onze app vanuit het Zwitserse Zermatt. Deze ufo-achtige wolk genaamd “Altocumulus lenticularis” duidt op de nordföhn die gisteren blies. In de Noordalpen (hoofdzakelijk Oostenrijk) sneeuwde het licht, in het zuiden scheen de zon.

Südstau
Komende week is het eerder omgekeerd. Vanaf zaterdag nemen bewolking en sneeuwval in het zuiden toe, terwijl Oostenrijk en de rest van de Noordalpen met föhn te maken krijgen en zon. Ja en de berekende sneeuwhoeveelheden rijzen aardig de pan uit zoals je gisteren al zag.

Feitelijk hebben we vanaf zaterdag te maken met een dagenlange südstau die dan weer voor zware, en dan weer voor minder intensieve sneeuwval zorgt tegen de zuidkant van de Alpen. Maar omdat de wind voornamelijk zuidoost is ligt de nadruk absoluut in de westelijke Zuidalpen. Zeg maar tussen Saas Fee, via Breuil-Cervinia en Aosta naar Sestriere. En ook de zuidelijke Franse Alpen pakken hun deel mee.

Meter sneeuw?
Houd in de genoemde gebieden rekening met meer dan een meter sneeuw. Omdat de wind volgens de laatste berekeningen vanaf maandag iets terugdraait naar het zuiden kan ik de hoeveelheden voor de Dolomieten ook iets opschroeven. Daar is nu lokaal 30-50cm haalbaar.

Zoals de afgelopen dagen vaker aangehaald. De berekende hoeveelheden op geautomatiseerde weerapps of -sites kunnen van dag tot dag flink zwabberen, dat is niks vreemds omdat het een letterlijke vertaling is van 1 model. Zeker bij deze luchtdrukverdeling en een retour d’est is het lastig.

Föhndiagram (bron: wetteralarm.at): vanaf zondag wordt het in de Noordalpen föhnachtig
Föhndiagram (bron: wetteralarm.at): vanaf zondag wordt het in de Noordalpen föhnachtig

Zuidelijk feestje, Oostenrijk föhn
Zeker is wel dat de Noordalpen hier weinig van meekrijgen. Het is en blijft een zuidelijk feestje. Gisteren was het in Oostenrijk wel grijs met wat lichte sneeuw maar dat is voorlopig het laatste wapenfeit. Vanaf het moment dat de südstau inzet geeft het in Oostenrijk en het noorden van Zwitserland föhn. Na de huidige afkoeling wordt het er begin volgende week dus weer een stuk warmer. Vroeg opstaan is het devies!

Heerlijk weer maar wel erg zacht in Winterberg (D)
Heerlijk weer maar wel erg zacht in Winterberg (D)

Sauerland
Warmer is het ook in het Sauerland. In Winterberg en omstreken koelt het dit weekend even af, maar begin volgende week komt ook het Sauerland met een zuidoostenwind in opgewarmde landlucht terecht. De kwaliteit van de pistes neemt dus langzaam af. Niks vreemds voor half maart, al ligt er nog een aardige laag kunstsneeuw in o.a. Winterberg waar ze nog even mee vooruit kunnen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel, dank je voor de berichten weer.
Kan je iets over val thorens en gebieden daar zeggen. Gaan die ook een deel van die meter meepakken of wordt het meer iets van pappen en nathouden?
Zag dat er veel sneeuw weggesmolten was in les Menuires
Alvast bedankt

Bedankt Roel. Als je naast Val Thorens ook wat over de regio waarin Tignes ligt kan zeggen, zou dat heel fijn zijn. ;-)

@Klinkmaister en @poppiholla
Roel kan moeilijk voor alle gebiedjes een uitgebreid weerbericht gaan geven, maar gezien de locaties die dicht bij elkaar liggen wil ik wel een poging wagen.

Zwaartepunt van de sneeuwval komt te liggen in de zuidwestelijk Alpenboog (noordwest italië en dan met name het Piemonte gebied en de Franse zuidoost hoek) dit is een duidelijk Retour de Est fenomeen.
je kunt voor beide gebieden Tignes en 3V(3v in mindere maten) zeggen dat er de komende dagen veel sneeuw zit aan te komen, misschien tot meer dan een meter.

Let wel!!! met een retour de est kunnen de verschillen binnen een kleine straal ontzettend groot zijn.

"respect the mountains"

Wat een geweldige foto van die lenticularis!

En net volgende week ga ik naar SFL… veel te hoge temperaturen dus. :(

wat een ongelooflijk mooie week kwa zon uren maar sneeuw kwaliteit valt loop van de dag wat tegen.
dus wat verse sneeuw kan geen kwaad voor de mensen die volgende week gaan.

This is the way

@Roel even een andere vraag. Wij vertrekken zaterdag richting Monte Rosa, met de hoeveelheden sneeuw die worden genoemd de komende week vraag ik me af of de pistes wel open gehouden kunnen worden??? Heb jij hier ervaring mee? Hoor graag even van je.

"respect the mountains"

@Roel, helemaal top dit bericht. 30-50 cm is genoeg voor mij. Morgen gaan we naar Val Gardena…

Bedankt Roel, Zondag vertrekken wij naar San Cassiano in de Dolomiten. Vers poeder krijgen we dus genoeg! nu maar hopen dat we ook de zon nog te zien krijgen ;-)

Born2ski

@Roel wij vertrekken morgen na westendorf zal de warmte de hele week aanhouden volgende week ? Mvg de stigter

Bedankt @Thyz voor de aanvulling. Toch wil ik dit even nuanceren. Bij de retour d’est denk ik dat de meeste Franse gebieden weinig gaan meepikken, behalve die in het zuiden (Queyras) en die tegen de Italiaanse grens. In Tignes verwacht ik dus meer sneeuw dan in Les 3 Vallees al wordt een meter lastig hoor.
@alle anderen, reken je nog niet te rijk. Vooral in de Dolomieten kan de hoeveelheid morgen weer lager uitvallen (zie genoemde onzekerheid). Spannend is het wel.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Graag gedaan Roel! Als vaste bezoeker leren we wel van je

"respect the mountains"

Ik volg je weerberichten met spanning Roel ;-)
We vertrekken morgen richting Ischgl, zo te lezen ligt dat net een beetje op de grens van zon en sneeuwval… Fingers crossed dan maar!

Hoi Roel,

Oei oei, wij vertrekken zaterdag naar de Aletsch Arena/ Fiesch. Als ik het goed begrijp moeten we dus op zondag en maandag op veel sneeuw rekenen? Daarna wel weer skiweer?
Spannend dus. Groet!

ik zoek nog een plaats in de alpen in de sneeuw,maar ook in de zon voor de komende week.
wie heeft er een suggestie?

@visser: dolomieten!

Aftellen maar!

@thys @roel

Dank voor jullie aanvulling!!
Fingers crossed voor volgende week, hoop iig op wat zon aangezien we met 3 kinderen gaan die max 3 jaar oud zijn…
Maar goed vakantie is vakantie. Klagen hoor je me niet ;-)

Bedoel @thyz

We zitten in Sauze d’oulx en al 6 dagen prachtig weer, skiën gaat ook nog goed ok in de middag wat papperig. Vandaag in montgenevre geweest en daar was de wind koud maar topdag gehad. Wij klagen niet. Succes allemaal volgende week.

Bedankt voor de info Thyz en Roel. Hopelijk flink wat sneeuw in Tignes de komende weken.
Hier in Les Saisies zijn de pistes hard en schraal in de ochtend en pap in de middag. In de middag zijn de zwarte pistes top. Veel blauwe pistes zijn pap in de middag. Het is wel erg mooi weer.

@Eijsski we gaan over 2 uurtjes die kant op :-)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

null

Roel,

Deze foto geeft de lenticularis beter weer.

@jeroen6 veel plezier met de verse sneeuw die eraan komt, ik zit weer thuis op de bank!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie