Skitoeren in Tirol

DannydM op 28 februari 2015· 1 reactie

null

Al een aantal winters verblijf ik in de wintermaanden in Tirol. Op een vrije dag plak ik graag de vellen onder de ski’s om naar boven te lopen voor een enkele afdaling. Even weg van de drukte bij de liften. Skitoeren is voor mij lekker ontspannen buiten spelen in de natuur en daarnaast ook nog eens een prima conditietraining.

Vrijheid
Als je eenmaal de vellen hebt onder gedaan ben je helemaal vrij. De route naar boven kun je zo zwaar en lang maken als je zelf maar wilt. Skitoeren kan op elk niveau! Gemoedelijk via een blauwe piste omhoog of meerdaagse tochten door hoogalpine terrein. Een van de mooiste dingen aan skitoeren is misschien wel dat je niet aan de openingstijden van liften gebonden bent. Logisch zou je zeggen, maar dat geeft mogelijkheden om te skiën met volle maan of met zonsopkomst of zonsondergang.

null

Toeren op de piste
Ben je nog niet bekend met skitoeren maar wil je het graag een keer proberen dan is het zeker aan te raden om op een skipiste te starten. Hier kun je wennen aan het materiaal en de piste loopt een stuk eenvoudiger dan de diepe sneeuw. Let er wel op dat er voor skitoeren op de piste je je natuurlijk moet houden aan de tien pisteregels, waarbij in dit geval de belangrijkste is dat je aan de zijkant omhoog loopt en dat je een piste oversteekt op een overzichtelijke plaats met voldoende afstand.

Ga je in het donker omhoog lopen, maak jezelf dan goed zichtbaar met bijvoorbeeld een hoofdlamp of reflecterende kleding. Let wel heel goed op, want pistenbullies maken gebruik van staalkabels op steilere pistes! Dit is levensgevaarlijk! Laat jezelf goed inlichten op welke tijden en waar de pistenbullies onderweg zijn. Zorg ervoor dat je vers geprepareerde pistes altijd aan de zijkant afdaalt, door de sporen die 's nachts opvriezen. En wil je met de hond onderweg op de piste? Helaas, de trouwe viervoeter mag de piste niet op.

null

Tips om te gaan toeren op de piste

  • Söll: Via de rodelbahn naar Hexenwasser. Donderdag t/m zondag avond tot 21.30 verlicht. (lichte tocht, tijdsduur 1 uur, 450 hoogtemeters)
  • Seefeld: Vanaf dalstation Rosshutte gemarkeerde skitoerroute naar Seefelder Joch. Eenmaal boven een prachtig uitzicht over Innsbruck (redelijk zwaar, tijdsduur 2 uur, 800 hoogtemeters.)
  • Scheffau am Wilder Kaiser: Vanaf het dalstation over de piste naar Brandstadl. Via winter wandelweg naar start skiroete Moderer. (zwaar, tijdsduur 2,5 uur, 1000 hoogtemeters.)

null

Skitoeren in de vrije natuur
Dit is vrijheid pur sang! Creëer je eigen zig-zag spoor naar boven en daal af in onverspoorde poedervelden. Het ultieme gevoel van vrijheid, maar wees bewust van het gevaar in de bergen. Bij het stijgen wordt het sneeuwdek extra belast. Het merendeel van de dodelijke lawine slachtoffers dit jaar in de Alpen zijn toerskiërs. Bezit je niet de juiste kennis of vaardigheden ga dan met een berggids op pad of blijf op de piste!

null

Tips om te gaan toeren buiten de piste

  • Achensee: Vanaf Kramsach bij de Sonnwendjochlift over een oude skipiste naar de hut op de top van de Sonnwendjoch. Super uitzicht over de Achensee. (zwaar, tijdsduur 3 uur, 1250 hm)
  • Kühtai: Rondom dit dorp zijn in alle exposities zeer mooie en uitdagende toeren te vinden. Aanrader is de klassieke tour langs de Speichersee naar de Sulzkogel. (zwaar, tijdsduur 3 uur, 1100 hm)
  • Wilder Kaiser: In dit gebergte zitten veel mooie tochten verborgen. Een aanrader is de Ellmauer Tor vanuit de Wochenbrunnalm in Ellmau. (zwaar, tijdsduur 3,5 uur, 1100hm)
  • Silvretta: Iets voorbij het populaire Ischgl vind je het plaatsje Galtür. Vanuit daar gaat is er een 9,3km lange tocht door het Jamtal geprepareerd voor toerskiërs naar de Jamtalhutte (eenvoudig, 2,5uur, 530hm). Dit is een uitgangspunt voor veel mooie toertochten zoals de Gamsspitze en de Hintere Jamspitze.
DannydM
Danny verblijft het hele seizoen in Tirol. Hij heeft jarenlang les gegeven in Scheffau en is gek op tourskiën.

Lekker hoor. Ik ga half maart richting Bregenzerwald en daar ga ik iig de volgende tourtjes doen:

Geißhorn: http://www.gps-tour.info/nl/92/detail.52704.html

Toblermannskopf: http://www.gps-tour.info/nl/92/detail.2995.html

Gisteren in Snowworld ff mijn Dynafit doop gedaan en ik moet zeggen dat de eerste paar afdalingen wel een total mindf*ck waren. Hoe kunnen 4 pinnetjes dat nou houden spookt het door je hoofd :-)

Toen het eenmaal gewend was voelde het echt goed aan (zowel naar beneden als naar boven). Alleen al het verschil in gewicht van zowel de ski als de binding t.o.v. een frame binding is al fenomenaal. Ik ben helemaal om!

When life gets too complicated.... SKI
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie