Grote verschillen in verse sneeuwval

Roel op 25 februari 2015· 23 reacties

Ruim 30cm in Obereggen (I)
Ruim 30cm in Obereggen (I)

Zoals gisteren al uit de reacties bleek waren de sneeuwhoeveelheden wisselend. Heel wisselend zelfs. Regen, vlokjes sneeuw, grote vlokken sneeuw en natte sneeuw. Grote vlokken werden onder andere uit Val Thorens en Val di Fiemme (I) gemeld door lezer Jeffrey. 30cm viel daar in totaal. Dit tegenover 0cm gisteravond in de Oostenrijkse dorpen Maria Alm en Hinterthal meldt blogger Ruud, die net te laag lagen. Vanmorgen lag er in het dal trouwens 7cm, boven lag er gisteren al 8.

Parameters
Al met al geen klassieke dump maar dat had ik ook niet verwacht. De parameters stonden simpelweg niet goed genoeg. Dat het regionaal toch tot een flink sneeuwdek kwam heeft te maken met lokale stuwingseffecten. Van dal tot dal waren de verschillen erg groot.

Vannacht viel alsnog een vers laagje sneeuw in Maria Alm (O)
Vannacht viel alsnog een vers laagje sneeuw in Maria Alm (O)

Val Thorens (F), via Facebook (Snesko Vrienden)
Val Thorens (F), via Facebook (Snesko Vrienden)

Vandaag neemt de sneeuwval vanuit het westen af, in Frankrijk komt de zon zelfs al goed tevoorschijn en dat weer breidt zich steeds verder naar het oosten uit. Oostenrijk blijft het langst in de bewolking zitten al verwacht ik dat het daar ook een stuk lichter wordt. Het zicht is ook beter dan gisteren en misschien zien we al wat zonnestraaltjes.

Winklmoos/Steinplatte (D/O)
Winklmoos/Steinplatte (D/O)

Mooiste dag van de week
Morgen hebben de opklaringen het hele Alpengebied veroverd. Het wordt dan een prachtige dag, ik denk Alpenbreed zelfs de mooiste dag van deze week omdat er verse sneeuw ligt. Richard merkte het gisteren terecht op, de zonnige verlenging op vrijdag voor Oostenrijk was ineens weggepoetst door een haastmakende oceaanstoring maar vanmorgen staat ie er weer op.

Met het goede duimwerk bereikt pas in de namiddag de eerste sneeuw Oostenrijk waardoor het in de oostelijke skigebieden (Kitzbüheler Alpen, Salzburg en Steiermark) nog een aardige dag kan worden.

Toch is het de voorbode van meer sneeuw. In Frankrijk en Zwitserland sneeuwt het vrijdag flink door. Die sneeuwzone trekt in de nacht naar zaterdag afzwakkend Oostenrijk binnen. De aankomst zaterdagmiddag levert waarschijnlijk nergens problemen op, dan is ie weg.

Noorden onbestendig, zuiden zon
Tja en dan is het een komen en gaan van oceaanstoringen met sneeuw, in de lagere gebieden beneden 1000m ook soms regen en tussendoor een mooie dag. Welke dag precies mooi wordt is niet te zeggen. Ik kan alleen zeggen dat de westcirculatie op volle toeren draait waardoor het nooit lang duurt voordat nieuwe bewolking en sneeuw de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen bereikt. Onstandvastig dus.

Ook verse sneeuw in het Italiaanse Sulden, waar het volgende week prima toeven is (foto is van [Jasper
Ook verse sneeuw in het Italiaanse Sulden, waar het volgende week prima toeven is (foto is van [Jasper
)](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/34630-w800.jpg)

Onstandvastig, in tegenstelling tot Italië, Osttirol en Karinthië. Beschermd achter de Alpenhoofdkam blijft het daar gewoon mooi weer. Waarschijnlijk dat daar de komende week de beste vakantiecondities gevonden worden.

Sauerland/Pyreneeën
Nog een uitstapje naar het populaire Sauerland. Zeker Winterberg ligt nog vol buffers kunstsneeuw waarop de komende weken geteerd kan worden. Ook deze week valt er nog af en toe sneeuw en is het wisselvallig, maar dat betekent ook dat het kwik overdag nog weleens boven nul komt. Afwisselend lichte dooi en vorst is echter geen probleem, voorlopig zijn de condities er nog goed.

Tot slot kan ik de Pyreneeën niet onbenoemd laten. Wat een winter hebben ze daar! De komende 72 uur dumpt het daar uit een aanhoudende nordstau als een gek. Andorra zit wederom gebeiteld.

null

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dankje Roel voor deze vooruitzichten!
Toch fijn dat de komende week weer naar Italie gaan…
Wolkenstein, here we come !!!

@roel wat zijn de vooruitzichten voor kirchberg komende week ?? Sneeuw / regen of ook mooie dagen

Ben inderdaad ook benieuwd naar wat er gaat gebeuren in Kitzbuhel / Kirchberg ! Ligt nu nog genoeg in elk geval.

@miketergrote gebruik de zoekfunctie en toetst je favoriete bestemming in en jawel hoppa daar is het weerbericht. Voor het gemak zie link ;-)

https://www.wintersport.nl/dorpen/kirchberg/weersverwachting…

"respect the mountains"

@roel
Nu maar hopen op een mooi week volgende week in ellmau

Hallo roel,

omdat we met onze 1,5 jarige dochter reizen, willen we vrijdagochtend uit solden vertrekken, en in duitsland te hoogte van worms een hotel nemen. Nu zie ik echter dat het vrijdag heel de dag flink gaat sneeuwen hier… is het beter om zaterdagochtend te vertrekken?

wederom bedankt !! ik ga 7 maart naar Les Menuires niet ver van Val thorens dus goed om te horen dat daar weer eens sneeuw is gevallen :)

This is the way

maandag naar Saalbach, toch maar een uurtje vroeger vertrekken denk ik…
in ieder geval geen wind tegen :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

En daar gaat-ie weer, 60 cm erbij in Piau-Engaly, en dit is nog maar het begin van de volgende mega dump

null

The older I get, the better I was

Update: het office de tourisme is intussen al niet meer bereikbaar, 2 uur na de vorige foto alweer 80 cm, het valt dus met <10 cm per uur>

null

The older I get, the better I was

Update vanuit Mühlbach am Hochkönig: sinds gisteren 35cm neu schnee en nu aan het uitsneeuwen. Echt genieten!

Andorra zit niet goed je kan niet skiën sneeuwval al 3 dagen achter elkaar

Wildkogel gisteren boven 25-30 cm vers en vandaag nog 5-10 erbij. In het dal in totaal slechts 10-15 cm, omdat gisteren het merendeel als natte sneeuw viel. Morgen vertrekken we in de avond, verwacht komend weekend een verslag van mijn kant.

❄️

Een paar centimeter neu schnee in Ehrwald,pistes liggen er perfect bij.

In Flaine viel het gisteren nog met bakken uit de hemel. Denk dat er toch een goede 40cm bij is gevallen en in de lager gelegen dorpen uiteraard minder. In Morillon waar wij zitten is het maar tot 7 cm gekomen.

Ik denk dat vandaag de beste dag van de week was/is, door de zon die op een paar grote wolken na heel de dag heeft geschenen. Poedersporen trekken onder een strakblauwe lucht, wat wil je nog meer! Morgen zal een groot deel al wel zijn verspoord, maar een zonnetje en strakke pistes zijn ook leuk! (en er zijn vast nog wel stukken veilige poeder te vinden).

Powder, powder everywhere!

@Ispecht, als je kunt kiezen is het inderdaad beter op zaterdag te vertrekken. Dan is het droog en heb je nergens last van. Succes.

Bedankt allen voor de updates. Hier hebben we wat aan! Ik heb zojuist de nieuwste kaarten bekeken. Morgen heb ik mog. spannende ontwikkelingen te melden voor de lange termijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel

Bedankt!

Hier in Obertauern sneeuwt het al 48 uur non-stop. Wat mij betreft mag het zonnetje weer gaan schijnen!

Nou Roel: spannende ontwikkelingen voor de lange termijn. …ben benieuwd! Hopelijk positieve ontwikkelingen, bijv een zonnetje! :-)
Ik kijk uit naar je bericht morgen!

@roel spannende ontwikkelingen? Die zon blijft toch wel aan de zuidkant ;)
Een vers pakkie mag altijd maar dan het liefst 'snachts. Volgende week Wolkenstein…

Hier alvast wat actuele foto’s van opnieuw een extreme sneeuw dump die bezig is in de Pyreneen. Het sneeuwt al 48 uur zonder onderbreking. De foto’s hieronder komen van de spaanse Nevasport site.
http://www.nevasport.com/phorum/read.php?3,3424181,page=9…

null

null

komt geen einde aan, het sneeuwt al 48 uur aan een stuk

null

tja, die lift moeten we eerst even uitgraven

null

null

null

null

The older I get, the better I was

@ Roel;

kom alsjeblieft met een positieve ontwikkeling want als ik de kaarten voor komende week bekijk (valmeinier) ga ik bijna gillen! Geen zonnetje

@Anneke241179

Het is ook nooit goed, is er geen sneeuw dan smeken om een andere weersverwachting, valt er wel sneeuw dan ook ;)

The older I get, the better I was
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie