Droomdag in Oostenrijk, vanaf morgen een megadump

Roel op 28 januari 2015· 36 reacties

Begin van een hemelse woensdag in de Kitzbüheler Alpen
Begin van een hemelse woensdag in de Kitzbüheler Alpen

Laat ik met de deur in huis vallen. Onverwacht veel sneeuw viel er gisteren in Oostenrijk. Ik was uitgegaan van 20 tot 40 centimeter, maar in het Kleinwalsertal had Hans ter Braak tot gisteravond al 55 cm te pakken en inmiddels zelfs 70cm. Ja dan mag je gerust van een dump spreken. Wat moet dat vandaag fantastische plaatjes opleveren want de zon komt erbij. En morgen begint dan eindelijk de langverwachte Franse dump!

Remmen los
Een heerlijke winter kunnen we het langzamerhand wel noemen. Het begon compleet groen tot in de eerste kerstweek, daarna iedere keer wat sneeuw waarop het met hulp van de sneeuwkanonnen prima skiën en boarden was, en nu gaan de remmen los.

Kirchberg vanochtend (foto: Tonnie Puijk via [twitter
Kirchberg vanochtend (foto: Tonnie Puijk via [twitter
)](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/33754-w800.jpg)

null

Extreem veel sneeuw in de Westalpen
Nu Oostenrijk voorzien is, richten storingen de pijlen op de Franse en Zwitserse Alpen. Perfecte timing, en wat een hoeveelheden worden berekend. Ik maakte eerder de vergelijking met januari 2012, ook nu verwacht ik extreem veel sneeuw (tot anderhalve meter), ongemakken en misschien zelfs dorpen die van de buitenwereld afgesneden worden. Dan heb ik het nog niet over het lawinegevaar dat de komende week in de hele Alpen extreem hoog is. Begeef je niet zomaar buiten de piste!

De oorzaak? De komende dagen tolt een complex lagedrukgebied stationair boven de Noordzee. Iedere keer weer wordt daarmee vochtige lucht tegen de Franse en Zwitserse Alpen aangedrukt. Het gevolg is aanhoudende sneeuwval tot en met zondag. Zaterdag gaat mogelijk even de druk van de ketel, dat zou een zegen zijn voor de vele wintersporters die de weg op moeten maar pas morgenavond worden de details echt duidelijk. Saillant detail, het is het derde weekend op rij dat er sneeuw dreigt op de wisseldag.

'Onze' auto in Au-Schoppernau (O) krijgt er nog wat sneeuw bij
'Onze' auto in Au-Schoppernau (O) krijgt er nog wat sneeuw bij

Oostenrijk wisselend
De meeste sneeuw valt vanaf nu dus in de Westalpen, maar dat wil niet zeggen dat het in Oostenrijk droog blijft. De hele Noordalpen zullen nog regelmatig sneeuw zien maar niet meer zo lang aan een stuk, en tussendoor laat de zon zich af en toe zien. Voor Vorarlberg, ook gunstig gelegen bij een weststau, zit er echter nog een centimeter of 50 aan te komen.

En dat geldt ook voor het Sauerland. Daar gaat deze week nog een flinke bak sneeuw bijvallen. Wat een contrast met vorig jaar. Italië blijft als enige eigenlijk met grotendeels lege handen achter. Er zal wel wat sneeuw overwaaien maar dan vooral direct grenzend aan de Alpenhoofdkam, van Via Lattea en Courmayeur naar Breuil-Cervinia.

Lange termijn
Zondag neemt de stuwing weer iets in kracht toe, en begint het in de Franse Alpen opnieuw harder te sneeuwen. Mogelijk dat er dan ook een nieuwe nordstau op gang komt, en begint de riedel weer opnieuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat een goed nieuws, wel jammer voor de Italiëgangers. Hopelijk komt het voor hen ook nog goed de komende weken.

Ik vertrek Zaterdag met de bus van Sunweb naar Val Thorens… Hopelijk zijn ze daar berekend tegen op een beetje sneeuw…

Momenteel een strakblauwe lucht en volop zon in Chatel. Zo naar Avoriaz

Ik vertrek vrijdagavond met de skikotbus naar de Franse Alpen, saint jean d’arves. Hopelijk raken we zonder al te veel problemen ter plaatse. En daarna, genieten van de massa verse sneeuw!

Dank je @Marieke maar ik weet het niet meer dalen zijn groen en 10cm kunstsneeuw verder niets. Tot ver in de onbetrouwbare termijn niets op GFS af en toe een piekje met houd je vast 2 cm…

Seriously snow addicted family!

Over 3 weekjes (ook) naar Au-Schoppernau. Met de sneeuw die er nu al ligt en de vooruitzichten moet dat best goed komen. Hopelijk dan ook nog een dump. Kan ik dan ook eens mijn auto gaan uitgraven, dat is al zo lang geleden dat ik dat heb mogen doen. )-:

Why work if you can ski!

Vrijdagavond richting Alpe d’Huez. Dat wordt een spannende rit… :D

Jammer voor Italie maar volgens mij ligt daar al redelijk wat. Wat betreft de mensen die dit weekend gaan vertrekken, hopelijk kunnen ze zonder veel opstoppingen toch op tijd aankomen. Wel lekker skiën aankomende week! Viel Spass!

@Bleazer ter indicatie uitzicht vanauit het dorp op 1300m, op de piste 5 cm in het dal en 50cm op de piste (beide kunst) Dus nee er ligt niet echt zat ;)

null

Seriously snow addicted family!

@Roel,
Lijkt het er nou op dat de portes du soleil relatief achter gaan blijven?
De kaart geeft slechts 50cm, best leuk maar het is geen meter of meer.

Wat word ik hier blij van! Vrijdag op weg naar Kirchberg!

@nils3 - wees blij dat er geen meters gaat vallen zoals eind vorige week op de kaarten stond. De berichten van vakantiegangers uit die regio zijn super en als er ook nog eens 50cm vers bij komt, dan is dat toch prachtig?

null

Foto van eergisteren, gisteren is er zeker nog 30 cm bij gekomen, vandaag Kaiserwetter in Dienten am Hochkönig. :)

Dienten Die Alte schule

@Jeffrey. Gisteravond en vannacht sneeuwde het (zeer) licht in Corvara. Hooguit 1 cm gevallen dus het helpt niet echt. Vandaag wel weer een schitterende dag, zon, strakblauw en bijna geen wind. Vanaf morgen mogelijk wat meer sneeuw, maar eerst zien dan geloven.

Natuurlijk is dat lekker, maar dan moet die 50 wel tot in het dal vallen. in de pds kom je op veel plaatsen aardig laag. Aan de Zwitserse kant is de basislaag niet zo heel goed.
Met het oog op de drukte die over 2 weken begint, zou een flinke laag echt geen kwaad kunnen.

Yess hier word ik blij van! Vrijdag op naar Sölden! :-)

Hoop dat alles meevalt onderweg! Ouders vertrekken vrijdag (in 2x) naar westalpen… En gun ze ook zon volgende week…

En verder scroll ik dagelijks door m’n mooie wit/blauwe foto’s… Beetje mijmeren en terug verlangen!!

@nils3 ik sluit niet uit dat het (veel) meer wordt in Les Portes du Soleil, de potentie is er. Zondagavond maar eens de balans opmaken

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Jeetje wat spannend dit. Ook vooral die lange termijn verwachting! Moet nog 3,5 week wachten voor Saalbach, maar toch ook =) Altijd leuk weer elke dag het weerbericht! Laten weten hopen dat de winter zo door gaat.
@Roel gaat hier de komende dagen, in Nederland, nou ook sneeuw van betekenis vallen zodat er gelanglaufd kan worden? Ze hebben het over winterse buien, maar dat is zo vaag.

@suzen90, vanaf morgen kan er in Nederland en België iedere dag sneeuw vallen maar het is kwakkelweer. Overdag een paar graden boven nul, en 's nachts eronder. Er kan zich dus plaatselijk een sneeuwdekje vormen dat overdag deels wegsmelt, en even later weer wordt aangevuld. Winterweer-light zou ik het noemen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel Ben zeer benieuwd of er al een voorspelling mogelijk is voor de voorjaarsvakantie. Zo Niet wanneer denk je daar iets over te kunnen zeggen? Alvast hartelijk dank.

@mel

Die vakantie is pas half februari dus natuurlijk kan dat niet! 13/14 februari nog maar eens het bericht lezen hier :P

In Nederland gaat het ongetwijfeld her en der sneeuwen, maar het is wel de winter van elke keer net niet. Het mag hier geen winter worden. Je hebt niks aan sneeuw als het niet blijft liggen…

Not all who wander are lost

Och och, 1 meter sneeuw op de bergpas. Als dat maar goed gaat… Het is in ieder geval wel een winterwonderland volgende week!

@Roel
Bedankt voor jouw antwoord!
Spannend de komende dagen!!
Wordt sowieso leuk genoeg

Vandaag schitterend in Kaltenbach gisteren ruim een halve meter nieuwe sneeuw prima condities ik ben wel even uit gedumpt, of het moet s,nachts zijn

Ben al een aantal dagen de voorspellingen aan het volgen en ben wel blij met de vorderingen!
We vertrekken met de bus vrijdagavond/nacht richting Valmeinier en was toch wel wat bang als we er goed en wel konden toekomen, maar de dump lijkt toch kleiner dan we vorige week dachten! ;) @Roel, wat denk je van het na het weekend? ;)

Bedankt!

Ik heb er weinig verstand van maar als ik naar de buienradar kijk, dan lijkt het dat die buien over Belfie

@harm succes vrijdag! Wij vertrekken zaterdag naar Flaine. Gaan jullie de rit verdelen over twee dagen?

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Over belgie en NL naar Scandinavie trekt. Ps sorry mobieltje doet gek.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie