Oostenrijk ook weer voorzien

Roel op 27 januari 2015· 26 reacties

Verse sneeuw vanochtend in het Kleinwalsertal (O)
Verse sneeuw vanochtend in het Kleinwalsertal (O)

De ogen zijn de laatste dagen natuurlijk gericht op de extreme sneeuwval die voor de Franse en Zwitserse Alpen wordt berekend, maar ondertussen sneeuwt het in Oostenrijk nu voor de tweede keer in 48 uur. Samen met zondag ligt hier vanavond 30 tot 50cm verse sneeuw, lokaal zelfs nog wat meer.

Voorlopig laatste echte nordstau
De Oostenrijkse sneeuw van vandaag hangt samen met een nordstau die nog de hele dag voor sneeuw zorgt, nadat gisteren de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen aan de beurt waren. Het is de voorlopig laatste nordstau omdat vanaf donderdag de wind duidelijk de westhoek opzoekt.

De reden is de straalstroom die net zuid van de Franse Alpen langs de Middellandse Zee induikt. Langs deze band worden hoog in de atmosfeer de hoogste windsnelheden gemeten, dus als die lucht bijna frontaal tegen de Westalpen scheert weet je hoe laat het is. Weststau!

De straalstroom (jetstream) komende donderdag
De straalstroom (jetstream) komende donderdag
(bron: netweather.tv)

Hoedje af voor de wetenschap
We moeten het maar gewoon gaan zien, ik vind wel dat de modellen sinds vorige week vrijdag opvallend weinig zwabberen. Toen lagen de Franse Alpen al op ramkoers, en dat liggen ze nog steeds met ook weinig verschillen tussen het Amerikaanse GFS en het Europese model. Sowieso is het eigenlijk indrukwekkend dat modellen zo’n weersverandering meer dan een week vantevoren kunnen zien aankomen.

Hoe dan ook, ik reken van donderdag t/m zondag nog altijd op meer dan een meter sneeuw voor de Franse en westelijke Zwitserse Alpen. In Oostenrijk is het eerder een mengelmoesje. Sneeuwbuien en zonnige momenten wisselen elkaar af. Een beetje zoals je op deze foto uit Ellmau ziet die is geupload via Sneeuwhoogte+. Helemaal niks mis mee!

Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental (O) gisteren
Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental (O) gisteren

De Zuidalpen tot slot, daar zie ik vooral voor donderdag een klein sneeuwsignaal maar echt grote hoeveelheden vallen vooralsnog niet. Of het moeten de Sloveense Karawanken zijn die soms wel nog een veeg meekrijgen.

Wisseldag
Kijken we alvast heel voorzichtig naar zaterdag (wisseldag), dan lijkt het niet verstandig om vanwege het weer al op vrijdag te vertrekken. Juist donderdag en vrijdag lijken sneeuwdagen te worden. Zaterdag mogelijk ook maar dat is minder zeker. Vooralsnog zou ik dus nog op zaterdag vertrekken, maar ik hou dit voor jullie in de gaten.

Alpe d'Huez (F)
Alpe d'Huez (F)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

ziet er weer goed uit roel!!! moet nog even wachten,volgende week zaterdag oostenrijk van mij mag het blijven sneeuwen.

voorjaarsvakantie komt dichterbij dus dit is voor onszelf allemaal prima, maar voor de mensen die er in zitten niet zo leuk. We hebben in Zermatt eens twee en een halve dag binnen gezeten door aanhoudende blizzard-conditions; dat begint snel te vervelen.

Bedankt voor het goede nieuws weer @Roel. Donderdag naar Saalbach…

En alweer schijnt de zon in Corvara (Alta Badia)

null

Hmmm, heerlijk. Woensdagavond vertrekken naar Meribel en proberen de sneeuw voor te blijven :)
@Roel, zou je aan kunnen geven of zo’n weststau normaal gesproken ook gepaard gaat met veel wind? Ik zou mij kunnen voorstellen dat je op de toppen weggeblazen wordt, maar dat het dan ook extra gevaarlijk wordt ivm lawines.

@Roel vanavond vertrek ik naar Courmayeur, Valle d’Aosta. Ik lees veel over de Franse en Zwitserse alpen, Courmayeur ligt tegeb beide grenzen aan, geld hiervoor ook zoveel sneeuw? Uit ervaring weet ik dat dit dal er een beetje zijn eigen weer en voorspellingen op na houdt namelijk.

Update pds- chatel. Het sneeuwt hier nog steeds sinds gister ochtend… Al 30 cm nieuwe sneeuw ongeveer

@ RensM: Ja, héél sneeuw voor Courmayeur! http://nl.snow-forecast.com/resorts/Courmayeur/6day/mid…
Woensdag tm zaterdag 1 meter op 1200m en zelfs tot 1.5 meter vanaf 1900m

Nochtans in Voralberg voorspellen ze tot maandag 1M sneeuw in de bergen
"Von Donnerstag und Freitag teils stürmisch mit sehr viel Neuschnee in den Bergen. "
" Bis Montag erwarten wir in Summe bis zu 100 cm Neuschnee im Gebirge. "
ZIE OOK: http://wetterring.at/prognose/ausblick/

Mmm… zell am ziller valt wat tegen helaas…
lijkt wel of Zell telkens maar minimale sneeuw ontvangt…

@gizmooo dat klopt in de loop van donderdag en vrijdag waait het flink. Het zal aan de expositie van de liften liggen of ze dit kunnen hebben maar het zal bovenin geen lolletje zijn. Lawinegevaar wordt dan ook kritisch.
@RensM, Courmayeur ligt net achter de Alpenhoofdkam en zal in wat afgezwakte vorm met sneeuw te maken krijgen. Maar er valt daar inderdaad nog genoeg.
@Ronny, zoals de afgelopen dagen vaker gemeld verwacht ik in Oostenrijk het meeste in Vorarlberg. Of het een meter wordt moet ik nog zien. Maar dat kan ik jullie gelukkig persoonlijk gaan mededelen :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Al met al worden grote delen van de Alpen toch nog behoorlijk voorzien van sneeuw deze winter. Het kwam wat laat op gang, maar met wat er de komende week nog gaat vallen en de koude vooruitzichten kunnen ze toch een aardige tijd mee vooruit. Jammer dat de zuidzijde minder bedeeld is in vergeleken met vorig jaar en de noordzijde dit jaar.

Not all who wander are lost

@roel, als je zegt voralberg, bedoel je dan ook het brandnertal???

@Roel Bedankt voor je uitleg, opnieuw! heb je al enig idee wat het weer gaat zijn na het weekend? zou wel mooi zijn indien de zon er een paar keer zou doorkomen! ;)

@Roel: Op wepowder zag ik ook dat er een extreme dump verwacht wordt voor de Pyreneeën. gisteren gaf jij dat ook aan. Waar in de Pyreneeën verwacht jij 50cm+ kansen? Is er nog wat te zeggen volgens jou waar het beste heen te gaan voor dikke pof? Bedankt

Wij zouden zaterdagmorgen rond 4u vertrekken vanuit Brussel richting Les Saisies.
Het zal dus afwachten zijn wat we onderweg tegenkomen.

@Roel, donderdag/vrijdag nacht staat in de planning dat we richting Damuls vertrekken voor een lang weekend skiën. Wat kunnen wij verwachten, vanaf Nederland al in de sneeuw tot aan Damuls?

@marie-louise

dat zou je na zoveel bezoeken aan je overduidelijke favoriete bestemming toch wel moeten weten!;)

Brandnertal maakt deel uit van Vorarlberg en zal dan ook zeker zijn steentje meepikken. Het zijn echter vaak de bekende gebieden in Arlberg (denk aan Lech-Zürs, en nou vooruit voor @Jesper zetten we Warth-Schröcken er ook bij:)) en de zgn. Schneelöcher Damüls en Kleinwalsertal die normaliter de grootste hoeveelheden mogen meten.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@Peter30 Hahaha YES!!

Gang is alles

@roel een megadump, De Zuidalpen tot slot, daar zie ik vooral voor donderdag een klein sneeuwsignaal maar echt grote hoeveelheden vallen vooralsnog niet. 2 cm ;) Misschien word za/zo wat?

Seriously snow addicted family!

@marie-louise

ipv jouw simpele vraag hier te posten, is dit heeeeel makkelijk zelf even op te zoeken via google. Type bij google eens Brandnertal in en voila, de eerste zoekresultaten geven het meteen al aan.
Het typen van je vraag op deze site duurt trouwens ook nog eens langer.

@Frank72 dat zou best kunnen. Het is dan bij ons ook koud genoeg voor sneeuw maar hier zullen het eerder lossere buien zijn.

Zoals je het zegt @Jeffrey. in de Zuidalpen verwacht ik geen grote hoeveelheden m.u.v. de genoemde Sloveense Alpen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bedankt @roel. Zal in ieder geval een winterse reis worden, maar hoort er ook een beetje bij.

Ik heb mijn wintersport gehad voor dit jaar maar blijf het leuk vinden om de weerberichten te volgen voor de mensen die nog gaan. Ik zal wat minder actief worden hier gezien ik naar een warme vakantie in maart toeleef. @Roel , ik wil je nog even bedanken voor jouw weerberichten en het geduld dat je met iedereen (inclusief mijzelf) hebt.

Update vanuit Mühlbach am Hochkönig: sinds zondag zeker 80cm nieuwe sneeuw. Nu halfbewolkt bij min 10.

Ik zie dat ik in dit topic 3 of 4 duimpjes naar beneden heb gekregen omdat ik een vraag stel over het weer en mijn rit naar Oostenrijk? Of interpreteer ik dit verkeerd? Klopt mijn aanname dan snap ik eigenlijk niet waarom deze vraag niet gewaardeerd wordt ? Kan iemand mij dit uitleggen? Kun je ook zien wie jouw bericht negatief beoordeeld?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie