Na de kerst winters?

Morris op 21 december 2014· 32 reacties

Live vanuit Bormio
Live vanuit Bormio

Zoals Roel vrijdag al aangaf verzorg ik op deze zondag het weerbericht voor de Alpen. Kristy, Ruud en Rogier vertelden je al eerder hoe het in Frankrijk en Oostenrijk is. Ik voeg daar vandaag mijn bevindingen aan toe. Een week geleden was ik in Obergurgl en na een tocht via het Italiaanse Trentino bevind ik me inmiddels in Bormio in de Italiaanse Lombardije. Ik kan niet anders dan het verhaal wat al zo vaak verteld is bevestigen. Boven de 2200 meter is het okay en soms uitzonderlijk goed. Onder de 1800 meter is het lente.

Echt winter en goede sneeuw in Livigno
Echt winter en goede sneeuw in Livigno

Op hoogte ook goed in Vars Risoul
Op hoogte ook goed in Vars Risoul

Want na inmiddels alweer 3 keer de Fernpas gepasseerd te zijn resteert het gevoel van lente. In het laagland is het warm en de velden groen, terwijl in de Alpenhoofdkam en de gebieden ten zuiden daarvan er een machtig pakket aan sneeuw ligt boven de 2200 meter. Ik rijd al dagen verse poeder en verbaas me over de hoeveelheid sneeuw in het hooggebergte. Het contrast met de groene dalen is zo enorm dat ze doen denken aan de lente.

Pakken sneeuw in Passo del Tonale
Pakken sneeuw in Passo del Tonale

Een sneeuwdek van anderhalve meter of meer is helemaal niet ongewoon boven de 2200 meter ten zuiden van de Alpenhoofdkam en dat is ongewoon voor de tijd van het jaar, net als het hoogst ongebruikelijk is dat er weinig sneeuw is te vinden tussen de 1000 en 2000 meter. De sneeuw van zaterdag en afgelopen nacht in het noorden van Oostenrijk en Zwitserland is mooi voor het visuele aangezicht, maar vooral een doekje voor het bloeden. Het maakt de webcambeelden er niet minder mooi om.

Mooi laagje wit Salzburger Sportwelt ([Sneeuwhoogte+
Mooi laagje wit Salzburger Sportwelt ([Sneeuwhoogte+
)](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/32680-w800.jpg)

Visueel wit in Brand, maar niets meer
Visueel wit in Brand, maar niets meer

Ook in Zillertal Arena moet het van sneeuwkanonnen komen
Ook in Zillertal Arena moet het van sneeuwkanonnen komen

Korte termijn
Na vandaag zit er voorlopig weinig sneeuw in het vat. Een snelle blik op de sneeuwverwachtingslijst leert voldoende. Het is voorlopig weer even droog en overdag ook nog eens warm. Van een winters gevoel is weinig te merken.

Lange termijn winters?
Roel sprak eerder al over een weersomslag rond de kerst en in mijn weerblog op wepowder repte ik daar eerder ook al over. Maar hoe en wanneer die weersomslag volgt, of die stand houdt en nu eens echt de winter gaat brengen is nog immer onduidelijk. Koning winter speelt een spelletje met ons wat ertoe leidt dat we met z’n allen in ons collectief geheugen gaan graven. Zo memoreren ouderen aan de winters van 1947, 1992 en 1998, terwijl ikzelf terugdenk aan winter 2007. Hoe het ook gaat worden, in het hooggebergte ligt meer dan genoeg sneeuw om tot ver in de komende maanden vooruit te kunnen. Morgen sta ik weer in de poedersneeuw in een nieuw gebied en ik hoop net als jullie van harte dat eind volgende week nu eindelijk eens de kou en de sneeuw gaan komen. Hopelijk zijn de modellen maandag al wat eensgezinder en wordt 2e kerstdag daadwerkelijk het moment dat het weer omslaat. Tot die tijd moet je richting het hooggebergte en ik verzeker je… je zult versteld staan van de hoeveelheid sneeuw die daar nu al ligt.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Eerlijk gezegd vind ik dit geen weerbericht, ik mis modellen, verwachtingen, temperaturen etc.

Idd dit is geen weerbericht, eerder een verslag van wat iedereen al weet!

@Ivo dat is mischien wel zo maar we kunnen er wel van uitgaan met meerdere berichten dat we pas na 2de kerstdag iets mogen verwachten en dat de komende dagen geen verandering zal plaats vinden op het anti-winter weer wat nu nog heerst.
Dat nieuws hoeft van mij niet herhaald te worden hoor ;)
Hopen dat iedereens kerst cadeau een omslag van dit drama zal zijn en dat er bakken wit goud gaat vallen!

Thanks @morris

Seriously snow addicted family!

mooie pics vanuit het front!!! en wat een jaloersmakende condities daar in Passo del Tonale. Mis net als de rest wel iets meer weerbericht. Toch bedankt voor de invalbeurt nu Roel met zijn voetjes in de sneeuw staat

"respect the mountains"

@freerider dat is nu precies wat dit stuk hierboven is, een herhaling van alles wat al bekend is. Opgeleukt met wat plaatjes.
Zowel wetter als bergfex en zamg laten voor Oostenrijk toch verschillende dingen zien en meestal weerman Roel daar een realistisch beeld van schetst en het vaak bij het rechte eind heeft.

Ik vind ben niet iemand die zomaar negatief wil reageren op werk wat mensen verzetten om ons een leuke site voor te schotelen, begrijp me niet verkeerd, maar als ik dan het laatste bericht van Alpenweerman Johan lees is dat toch van een heel ander niveau dan dit.

Thnxxx Morris dat je even de moeite neemt vanuit het buitenland. We kunnen wel van alles verwachten maar het kan ook zo zijn dat er tot de kerstdagen niet zo veel bijzonders te melden valt. Pas rond de kerstdagen lijkt er verandering te komen en dat is al ver vooruit laat staan na de kerst en dus nog onbetrouwbaar.

Silvretta Montafon Liefhebber

goedemorgen nog een week en dan naar bichelbach jeetje wat spannend zeg. kan iemand iets zeggen over de stroming wat er op de zee gebeurd dat de kanonnen aan kunnen

@ivo misschien iets vaker op wepowder kijken. Dan praat je wel anders over Morris. We kijken gok ik iedere dag op wintersporters als we niks meer nieuws zien is het ook niet goed.
Wat morris hier alleen maar probeert te vertellen is dat het boven de 2200m gewoon beter is dan normaal. Wij horen alleen maar dat er geen sneeuw ligt bla bla bla. Terwijl er genoeg ligt daar.
Maargoed jij was altijd de beste van de klas. En wat @patje ook zegt. Hij doet dit terwijl hij in de bergen zit en met zijn passie bezig is.

Gewoon omdat het kan!!!!

ik hoop dat het allemaal nog goed komt voor carnaval!

@henkhupelschoten beetje meeleven met andere wintersporters en locals mag ook wel dus je kunt beter zeggen dat je hoopt dat z.s.m allemaal nog goed komt ;)

@jakk ik vind je reactie “jij was altijd de beste klas” totaal ongepast en niet representatief voor deze overige website. Ik heb precies uitgelegd wat ik aan bovenstaande stukje miste.
Ik heb niet niet over de bijdragen op andere site’s van de blogger, ik heb alle vertrouwen in de kunde van deze man.

Het op de persoon spelen vind ik uitermate laaghartig.

Eens met @jakk. Ik lees Morris al jaren op WePowder. Die weet echt waar hij over praat. Ook vorig jaar heeft hij met veel kennis Roel vervangen. Ik schaam me soms voor wat primaire en onbezonnen reacties hier, misschien wordt de frustratie over de boodschap op de boodschapper afgereageerd.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Ik heb nergens een onbezonnen reactie geplaatst. Alles helder toegelicht en geprobeerd constructief te zijn.
Maar goed niemand heeft er wat aan als we hier een flamewar beginnen, we komen immers ook voor de voorpret :)
Mocht iemand nog iets van in ieder geval mijn reactie vinden, stuur het gerust in een PB. Ik heb echt geprobeerd om iets aan de discussie toe te voegen.

thx

Jammer dat je niet eens meer een berichtje mag plaatsen met zaken die je op dat moment mist zoals Ivo hier aangeeft! Nee dan gaan we met zijn alle met de hakken in het zand. Ivo speelt hier totaal niet op de man maar mist iets in bovenstaand weerbericht, mag dat niet meer? Begint een beetje op zieltjeswinnerij te lijken van sommige … Zucht

"respect the mountains"

@ivo. Aan je manier van schrijven moet je wel de beste van de klas geweest zijn

Gewoon omdat het kan!!!!

Valt wel mee hoor :)

Een mager zesje is ook voldoende ;-)

@thyz. Waar staat dat dat niet pmag dan volgens jou

Gewoon omdat het kan!!!!

@ivo haha wou dat ik het gehaald had. Maargoed laat het nou maar sneeuwen duurt allemaal veelste lang ga over drie weken licht egt helemaal niks nog

Gewoon omdat het kan!!!!

@jakk alleen al het feit hoeveel duimpjes omlaag worden gegeven omdat je een mening geeft die overigens zeer netjes is geformuleerd vind ik jammer en totaal overbodig.
maargoed ik denk dat we met zijn alle om 1 reden hier reageren en dat is om de sfeer en hopen dat het witte goud met pakken naar beneden komt.

"respect the mountains"

Leuk dat je zoveel gaat skiën maar waar staat het weerbericht?

Nou einde gezeur over goed of slecht!
Heeft iemand nog leuke tabelletjes ?
Pluim verwachtingen Oostenrijke of iets dergelijks.
Dan kan je zelf je eigen weerberichtje maken mocht je dit niet geweldig vinden :D
Oja, en 10 keer 5 cm is ook 50 cm !

Na de neerslag in het weekend is het de komende dagen droog in de Alpen. De aanwezige lucht is behoorlijk zacht en het nulgradenniveau schommelt zo rond 2500 meter. In de loop van de week komt er geleidelijk iets kouder lucht afzakken en daalt de vorstgrens naar 1000-1500 meter. Tijdens de kerstdagen wordt de lucht nog wat kouder en valt op de meeste plekken een laagje sneeuw.

Kunnen de weermannen zich hier in vinden?

zo is het @ivo haha

Gewoon omdat het kan!!!!

Die duimpjes in dit soort berichten zorgen voor flinke vervuiling.
@morris bedankt voor de info!

let's get this party started!!

Hier even een positief bericht uit Rohrmoos/Schladming.

Gisteren was werkelijk alles nog groen, maar vanmorgen hadden we een geweldig sfeerplaatje.
Naar het dal skiën gaat helaas nog niet, maar wat hebben we vandaag een heerlijke ski-dag gehad, op de Planai. Vanmorgen erg druk bij de liften, maar vanmiddag was het erg rustig.

Helaas was de skischaukel van de Planai naar Hauser Kaibling vandaag gesloten, maar wij waren al heel blij met de km’s die we vandaag hebben gemaakt. Morgen is de verbinding wel weer open. Nu hopen op nog wat meer sneeuw. Maar de kanonnen dragen ook goed hun steentje bij.

Helaas lukt het niet om een fotootje bij te voegen :(

23e opent het gebied waidring steinplatte pas, tot dan slijten we de dagen in kòssen, unterberghornbahnen, alleen de bovenste piste van 1400 tot 1800 meter is open, die te bereiken valt door de gondel en één stoeltjeslift, op zich mogen we niet klagen met een piste die compleet wit ziet en die ver beneden de 2000 meter ligt, ondertussen houden we de webcams op de steinplatte nauwlettend in de gaten, ook daar zien voor zover dat goed te zien is, de pistes wit. Hopen dat deze (lagere pistes) allemaal open kunnen dinsdag. duimen maar.

Meteo-chamonix.org berekent tot 70cm sneeuw (noordalpen) voor volgende week zaterdag. Is glazen bol kijken, maar he, hoop doet leven.

''Powder to the people''

Zo, wat een kort weerbericht al niet te weeg kan brengen ;)
Dank voor alle feedback. Bij een volgende invalbeurt zal ik wat dieper op de materie ingaan. Maar feit is dat er niet zo veel te melden valt. Wat poedersuiker heeft de boel opgeleukt in het noorden, maar omdat het de komende dagen warm is zet dit niet veel zoden aan de dijk.

Ik zou je graag van alles willen beloven voor de toekomst, maar de modellen van GFS en ECMWF zijn te inconsistent in de laatste runs. Zowel ten opzichte van elkaar als binnen het model zelf duiken er continue wisselende beelden op. En net als Roel houd ik liever van realistische weerpraatjes dan gezwam in de ruimte. :)

Belangrijkste nieuwtje van de dag: 1e kerstdag al een noordstau met 10-40 centimeter vers tot diep in de dalen (GFS en ECMWF vertonen nu al 2 runs dit beeld). Volgende week is mogelijk Frankrijk aan de beurt.

May the powder be with you!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie