Per helikopter naar je skigebied

Ruud op 18 december 2014· 9 reacties

Per helikopter van Alpe d'Huez naar Les Deux Alpes
Per helikopter van Alpe d'Huez naar Les Deux Alpes

Skiën in twee skigebieden in één trip heb ik al vaker gedaan. Maar per helikopter van het ene naar het andere skigebied gaan, dat was nieuw voor mij. En ik moet zeggen: hier kan ik wel aan wennen!

De twee grootste skigebieden in de Franse Isère zijn L’Alpe d’Huez en Les deux Alpes. Ze liggen hemelsbreed veel dichter bij elkaar dan ik had gedacht. Over de weg is het 32 kilometer, waar je door de bergachtig parcours toch gauw 50 minuten over doet. Er blijkt echter een veel efficiëntere manier te zijn of van het ene in het andere gebied te komen: de helikopter! Er is zelfs een min of meer regelmatige dienst tussen de twee “stations de ski”, afhankelijk van de weersomstandigheden uiteraard. Aangezien die vanmorgen gunstig waren, zijn we vanmorgen ingestapt voor mijn snelste verplaatsing van skigebied ooit; het duurde welgeteld 5 minuten om van de ene naar de andere kant te komen. Het was geweldig!

Het is niet alleen gaaf omdat je er in een poep en een zucht bent, maar natuurlijk ook vanwege het uitzicht. Hoewel het grijs en somber weer was en de bergen veelal bruin waren door de afwezigheid van sneeuw, is het uitzicht evengoed geweldig. Je vertrekt vanaf het Altiport van L’Alpe d”huez en wordt afgezet op 1 van de drie landingsplaatsen in Les deux Alpes. Er is er één boven bij de gletsjer, één vlak boven het dorp en één ongeveer halverwege. Op die laatste plaats werden wij afgezet, de ski’s en stokken werden uitgeladen en hop we konden de piste op. We voelden ons VIP’s!

Ik voelde me een VIP
Ik voelde me een VIP

Maar eigenlijk hoef je geen VIP te zijn om je dit te kunnen veroorloven. Een retour kost €70,- Als je om 9.00 vliegt sta je om kwart over negen op de pistes in het andere skigebied. Over je skipas hoef je je geen zorgen te maken; een weekpas geeft je het recht één dag te skiën in het andere gebied. Jammer genoeg kun je niet van te voren online boeken in verband met de steeds veranderende weersomstandigheden in de bergen. Je kunt hooguit een dag van te voren bellen. Het personenvervoer is eigenlijk maar bijzaak voor de helikoptermaatschappij; 90% van de vluchten betreft vervoer van goederen of bouwmateriaal.

De helikopter is natuurlijk niet de enige manier om van het ene skigebied naar het andere te gaan. Er gaat dagelijks een bus, “navette” genaamd (Frans voor shuttle) die je voor €12,00 heen en naar het andere skigebied brengt. Die zet je keurig in het dorp af, van waar je nog het skigebied in moet. Een stuk gewoner, goedkoper èn langer dan de helikopter. En je hebt natuurlijk een veel minder goed verhaal bij de koffieautomaat als je terug bent van vakantie.

null

In de toekomst wordt het misschien wel mogelijk om gewoon in de gondel te stappen. Plannen voor het verbinden van L’ Alpe d’Huez en Les Deux Alpes liggen –al heel lang- klaar. Met deze verbinding van Les Crêtes in Les Deux Alpes naar Auris, in het skigebied van L’Alpe d’Huez, zou er een nieuw megagroot skigebied ontstaan in de Franse Alpen. Uiteraard een zeer kostbaar project dat veel planning vereist. Vooralsnog zou ik de helikopter kiezen als ik jou was.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

@ruud Leuk om te weten…

Kost het €70,- per retour ongeacht het aantal personen, of moet er bij meerdere personen meer betaald worden ?

Thnx vast voor je antwoord :)

Leuk stuk!
Wij hebben het een paar jaar terug ook gedaan! Er lag toen heel veel sneeuw en de zo’n scheen ook nog, prachtig!!!
En natuurlijk lekker een dagje in een ander gebied skiën. Kan het iedereen aanraden het is die 70 euro meer dan waard. Bij ons was het 70 pp.

@mdw737
Het is €70 pp

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Is potverdorie veel geld voor 2 x 5 minuten :)

Een jaar of 10 geleden ook gedaan, vanuit ons chalet naast Altiport. Lekker na het ontbijt met de ski’s op de schouder de heli instappen. Dagje L2A en eind van middag we voor ons chalet afgezet. Heerlijk decadent gevoel! Was toen 6 tientjes, maar voor 7 zou ik het ook doen. :)

Voor de ervaring zou ik het zeker een keer willen doen! Weet nu waar de volgende vakantie heengaat :p

Als je dan toch met de heli gaat, waarom je dan niet laten droppen op een punt waar de lift niet komt??

Übung macht den meister!!!

@RFKANGO: heliskiën is in Frankrijk niet toegestaan: vervoer per helikopter wel, maar je kunt je niet laten afzetten op een bergtop, alleen op een helikopterlandingsplaats

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Ruud Toch vreemd dat je vaak vanwege het milieu niet mag heliskiën maar wel de boodschappen kunt doen. Maar goed ook dit blijft toch wel een unieke ervaring om eens mee te maken.

Übung macht den meister!!!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie