Kou komt precies op tijd

Roel op 27 november 2014· 30 reacties

Val Thorens (F) gisteren
Val Thorens (F) gisteren

Met het naderen van december was het de afgelopen dagen billenknijpen voor de vroegboekers, en inderdaad zijn de eerste seizoensopeningen al uitgesteld. Toch lijkt de kou net op tijd de Alpen te bereiken om nog grotere ellende te voorkomen. Want de winter komt eraan, in ieder geval qua temperatuur.

Verschillend maar toch hetzelfde
Obertauern, Kronplatz, Obereggen, Roßkopf, Katschberg - Aineck. Stuk voor stuk skigebieden, sommige uit Italië andere uit Oostenrijk, enkelen zijn bekend en anderen ken je misschien alleen van horen zeggen. Maar wat hebben zij met elkaar gemeen? Dat ze dit weekend zouden openen, maar dat dit met tenminste een week is opgeschoven. Vroeger hield je het wel uit je hoofd, maar sinds de kunstsneeuw is vroeg openen een trend.

De oorzaak van het uitstel is te weinig natuursneeuw en te hoge temperaturen in het skigebied door een inversie. In het dal is het kouder dan op de berg waardoor sneeuwkanonnen nog niet overal kunnen spuiten. In Obertauern gaan de liften dit weekend trouwens wel open maar dan voor wandelaars, en het openingsconcert gaat ook door. Je kunt je alleen afvragen wie hier zin in heeft als je daags erna met bergschoenen de lift in mag. Het is duidelijk dat ze er niet op gerekend hebben in dit normaal zéér sneeuwzekere dorp.

De Lürzeralm in Obertauern ademt nu nog weinig wintersportsfeer
De Lürzeralm in Obertauern ademt nu nog weinig wintersportsfeer

Kouder en wat sneeuw
Uiteindelijk komt het hier volgende week waarschijnlijk alsnog goed als én de temperaturen flink zakken (boven 1000-1200m ook overdag vorst), én er wat sneeuwbuien aan zitten te komen die naast het oosten van Oostenrijk waarschijnlijk de Italiaanse Zuidalpen raken. Hoeveelheden zijn nog heel lastig in te schatten. Sneeuwkanonnen en tien centimeter vederlichte poedersneeuw die niet meteen wegsmelt doen echter al wonderen, alles wat extra valt is meegenomen.

Zwitserland en Frankrijk
In Zwitserland en Frankrijk blijft het volgende week grotendeels droog maar het koelt ook hier af, zeker ten opzichte van nu. In Bourg Saint Maurice (F) was het gisteren alweer 16 graden. De zon schijnt volgende week regelmatig bij een vlagerige en koude oostenwind.

Saas-Fee (CH) krijgt vrijdag weer sneeuw
Saas-Fee (CH) krijgt vrijdag weer sneeuw

Korte termijn wel sneeuw
Voor de korte termijn is vooral morgen interessant als de wind naar het zuidoosten draait waarmee de westelijke Italiaanse Alpen en de gebieden rondom Zermatt in Oberwallis met stuwing te maken krijgen. Hier valt 20 tot 30cm sneeuw boven 1700 meter, misschien nog wat meer. Het zijn dus de gebieden die al voldoende sneeuw hadden die hiervan profiteren. Rogier zal het niet erg vinden :-)

Voor de rest blijft het tot zondag nog zacht en föhnachtig. Het wordt tijd dat die weersomslag er inderdaad komt. Die kans is inmiddels 90%. Wij en de natuur zijn er aan toe!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooi nieuws roel!

Mooi, Roel. Ik houd moed. Heb je enig idee hoe het zal gaan in Serfaus-Fiss-Ladis de komende weken. Op tweede kerstdag rijden we ernaar toe. Nog een maand de tijd dus. Wat denk je?

Top die dagelijkse updates Roel!
Wij vertrekken volgend weekend richting Ischgl, zit er nog wat extra sneeuw in op korte termijn denk je?

Bedankt voor de updates!

Wij gaan na kerst naar Fieberbrunn, ligt toch wat lager… Wat zijn daar de verwachtingen? Iemand ervaring wanneer ze daar met kunstsneeuw beginnen, of is er altijd eerst natuursneeuw nodig?

Aan iedereen die het weerbericht van zijn precieze gebied wil weten, gebruik hiervoor onze sneeuwverwachtingskaarten https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting… de weerberichten https://www.wintersport.nl/weersneeuw En om te weten waar je skigebied ligt en wat er van het weerbericht dus van toepassing is op je skigebied kun je onze wiki gebruiken: https://www.wintersport.nl/wiki/westalpen

Click. Click. Peace

Topnieuws! Nog 2 dagen “working for the man” en dan op naar Breuil-Cervinia met het vrouwtje!! :-)

ach die vroege openingen zijn idd een trend! maar respect voor moeder natuur! tis nog veel te vroeg… en alles verschuift een week of wat met de global warming! met kerst mogen de meeste gebieden in hun handjes klappen als er natuursneeuw ligt! ik heb net de cam van La Norma gecheckt maar is nog compleet groen, terwijl her er 10 dagen geleden nog hoopvol uitzag met 40cm vers…

keep on the good work Roel!! kijk ieder dag weer uit naar je voorspellingen!

@Roel, waarschijnlijk post ik hier wel op de verkeerde plaats maar ik heb de indruk dat de weerberichten niet meer worden opgeslagen in de RSS feed van wintersportes.nl weer. Als ik op locatie ben volg ik de weerberichten nauwgezet via deze feed. Het laatste weerbericht gepost op de feed is Sneeuwchaos in Oostenrijk :-(

Ik weet niet of er via deze weg eens kan naar gekeken worden?
tnx

Thx voor de positieve respons :-).
Als je het weer op je eigen bestemming wil weten kijk inderdaad even verder op deze website, we hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in goede weersinformatie per skigebied. @Gerrit, bedankt voor het melden, we gaan ernaar kijken!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Klasse Roel!! Het is in NL overigens ook al een stuk frisser. Gaat hier de de temperatuur ook nog verder dalen?

Leest weer lekker weg @Roel, top bericht.

En hoop voor de mensen die de komende dagen/weken richting de Alpen gaan en met name de Oostenrijkse en Italiaanse alpen dat er snel koud wordt met de nodige sneeuw.

Zelf ga ik pas in februari dan mag ik toch echt hopen dat het niet zoals vorig jaar was, en daar gaikook niet vanuit.

null

Roel: Wat me de laatste tijd regelmatig opvalt op de sneeuwverwachtingskaart is een groot verschil tussen noord- en zuidhellingen (zie foto voor voorbeeldje, thv Pila, Aosta). Aan de zuidzijde valt er een dik pak van makkelijk 30cm tot op een hoogte van 1400m, terwijl de noordhellingen het moeten doen met sneeuw vanaf +/- 2000m. Is dit een gevolg van een sterke südstau (neerslagafkoeling), of eerder een gevolg van het ‘automatisch genereren’ van deze neerslagkaart?

Hier vannacht iets meer dan 10 cm vers bijgevallen. Sneeuwgrens ook een stuk lager dan voorgaande dagen. Iets onder de 2000 meter. Ik ben benieuwd wat de Retour D’Est gaat brengen komende dagen. Ik hoop dat ik jullie zondag of begin volgende week op een gaaf filmpje kan trakteren ;-)

null

Click. Click. Peace

Punktlich allemaal 1 december.

Seriously snow addicted family!

@Jefds, soms kan dat inderdaad met stuwingseffecten te maken hebben, en dat doet onze kaart vrij goed al zeg ik het zelf. In dit geval vermoed ik dat het meer met de overlaypositie te maken heeft. Die moet een fractie in noordelijke richting verplaatst worden, gaan we ook achteraan.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Toch blijft het billenknijpen… Maar ik heb er alle vertrouwen in!

Carnas on Tour

Helaas was het voor mij te laat, zou vanavond weggaan maar is de moeite niet in Val Thorens momenteel.
Jammer maar helaas.

De winter begint steeds later… Ook al die webcams zijn erg triest om naar te kijken. Maar komt goed denk ik… Maar vroeg boeken voor begin december is nu echt een risico. Mijn gedachten gaan uit naar verleden jaar was ook een milde winter voor de alpenlanden. De echte winter begint nu in januari is een maand dik een maand opgeschoven… Ook wij checken dagelijks de webcam van kronplatz erg sober. Breuil cervinia is meer hoopgevend.

Miezel rij richting breuil cervinia daar ligt volop sneeuw…

wij kijken elke dag op de webcam van westendorf en dan ook natuurlijk brixen ellmau going enzovoorts, en alles, maar ook alles is groen! nu zegt iedereen wel dat ze daar megaveel kanonnen ehbben, maar dat gebied maken ze toch niet gereed in zijn geheel als er tot kerst niets meer valt, en daar lijkt het stevig op…die ook de buitelandse weersites

@gast 601 de kerst duurt nog een maand. Je kunt nu nog niet weten of er tot de kerst niks meer valt. Begin januari in Kirchberg geweest waar ze na november geen sneeuw meer hadden gehad, was nog prima te skiën. Ook dit jaar gaan we weer begin januari naar Kirchberg en je kunt er nog niks van zeggen. De koude lucht komt eraan dus laten we in ieder geval positief blijven.

Mensen verdiep je eerst nou eens in de materie zoals meermalen gezegd door zowel Roel als Rogier.

Nog 28 dagen tot kerst betrouwbare termijn is 7 dagen, do the math…

Belangrijk is nu de afkoeling, en die komt er wel.

Quote @Roel:

Sneeuwkanonnen en tien centimeter vederlichte poedersneeuw die niet meteen wegsmelt doen echter al wonderen, alles wat extra valt is meegenomen.

Seriously snow addicted family!

@Miezel

Er ligt meer dan genoeg sneeuw. Tenminste als je nog andere bestemmingen dan ValTho in overweging neemt. Kijk maar hier http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=522…

null

null

The older I get, the better I was

Ik denk maar een ding: het gaat helemaal goedkomen voor de kerst!

❄️

Wat een slechte condities

Isola 2000 krijgt ook een BAK sneeuw. Hieronder de tekst van meteo france. Samengevat: 40-90 cm sneeuw vanaf 2200. Wel een brute oostenwind (Lombarde; zoals de naam al doet vermoeden blaast die over de berg vanuit Lombardije).

“Les nuages sont installés sur les Alpes du sud pour un bon moment. Des chutes de neige sont attendues jusqu’à lundi, avec des quantités importantes le long de la chaîne frontalière. Jusqu’à lundi, on peut s’attendre au-dessus de 2400 m à 10/30 cm sur l’Ubaye, 40/60 cm sur le Haut-Var Haut-Verdon, 40/90 cm sur le Mercantour. La limite pluie/neige généralement située vers 2000/2200 m peut s’avérer plus basse, vers 1600/1800 m avec la Lombarde en début d’échéance, avant de remonter jusqu’à 2400 m en fin d’évènement.”

The older I get, the better I was

@Gerrit @Roel Opgelost

MAND!

Breaking: volgens avondrun ECMWF klapt de zuidkantneerslag met een krul van oost naar west over de kam naar de noordkant. Tussen a.s. maandag en woensdag moet dat een leuke 25 centimeter kunnen opleveren. En met de wintereinbruch zeker tot aan de laagste dalen.

Wat een spanning ;)

@Menno Nou we hadden een leuke aanbieding (€190 voor 4 dagen, 3 nachten inc skipas 4 dagen), dat is het meer. Was dus wachten op dat lukte maar helaas.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie