Volgende week gevoelig kouder

Roel op 26 november 2014· 32 reacties

Champorcher (I) in het Aostadal krijgt vrijdag weer sneeuw
Champorcher (I) in het Aostadal krijgt vrijdag weer sneeuw

Ons geduld is op de proef gesteld, maar het lijkt dan toch kouder te worden. Volgens diverse berekeningen is het begin volgende week in Oostenrijk zo’n 15 graden kouder dan nu. Of het ook met veel sneeuw gepaard gaat is niet helemaal zeker maar het roer lijkt, voorlopig althans, om te gaan.

Eerst regen, vrijdag sneeuw
Vandaag hebben we al met een weersverandering te maken, maar dan eentje zoals we er dit najaar meer hebben gehad. Opkomende neerslag in de zuidelijke helft van de Franse Alpen en vrij hoge sneeuwgrenzen. Vooral later vandaag en vannacht kan het even behoorlijk plenzen beneden 2000 meter, daarboven valt 10-20 sneeuw.

Nog meer sneeuw verwacht ik zoals gisteren gemeld op vrijdag. De wind draait naar het zuidoosten waardoor de wind pal op de westelijke Alpenboog komt te staan. Vooral aan de Italiaanse kant gaat aardig wat sneeuw vallen boven 1600-1800 meter en traditioneel pakken de grensgebieden van Frankrijk en Wallis dan het nodige mee. Denk o.a. aan Via Lattea, Tignes en, alweer, Saas-Fee.

Tignes-Val d'Isere (F) kan enige sneeuw verwachten
Tignes-Val d'Isere (F) kan enige sneeuw verwachten

Noordalpen
Dit soort ‘zachtere’ weersverslechteringen uit het zuiden passen precies bij deze herfst. Winterse kou-uitbraken niet, die hebben we niet gehad op die ene Oostenrijkse dump eind oktober na. Bij het struinen naar leuke webcambeelden stuit je soms op webcams die zijn hangengebleven. Dit is er zo eentje uit Gargellen in Montafon op het hoogtepunt van die enige noordkantdump. Dit lijkt alweer zo lang geleden.

Dikke dump in Gargellen (O) een maand geleden
Dikke dump in Gargellen (O) een maand geleden

Zo ziet het er nu uit
Zo ziet het er nu uit

Ik hoop dat de cam snel weer actief wordt. Volgende week wordt het namelijk gevoelig frisser, het eerst in Oostenrijk. Aan de noordflank van een depressie die tot in de Algerijnse Sahara veel regen gaat geven draait de wind naar het oosten. Daarmee stroomt koude landlucht Oostenrijk binnen, later vermoedelijk ook Zwitserland en Frankrijk.

Oststau
De meeste stuwing vindt voor de verandering dan aan de oostflank van de Alpen plaats, de zogenaamde “oststau” die ik in onze wiki nog niet eens beschreven heb. Zo weinig komt hij voor. Dat betekent dat ditmaal het Salzburgerland, de Steiermark en Ober- en Niederösterreich wellicht de meeste sneeuw krijgen. Het Gasteinertal kreeg vorig jaar met een soortgelijke setting een halve meter sneeuw, het dikste pak van de hele winter. Spannend dus hoe dit uitpakt, het zal nog wel een paar keer schuiven. Ook de zuidkant maakt nog kansen.

Onder andere in [Serfaus](/dorpen/serfaus) mag nog wel iets bijvallen
Onder andere in Serfaus mag nog wel iets bijvallen

Elders in de Alpen valt het waarschijnlijk mee met de sneeuw, tenzij de wind iets bijdraait naar het noorden en het tot een nordstau komt. Liefst zie ik op de noordelijke oceaan nog wat meer gebeuren. Morgen kijken we verder!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Eindelijk wat kouder. Hopelijk kloppen de prognoses en kan Frau Holle aan de slag. Nu hoef ik me nog geen zorgen te maken want mijn vakantie is nog maanden wachten maar ja, die voorpret he :-)

Laat maar vallen, die sneeuw! Over twee weken staan we hopelijk in een sneeuwwit Serfaus - Fiss - Ladis!

Ben al lang blij dat het roer om is en het nu kouder wordt, zoals op het ensemble (prikpunt omgeving Val die Fiemme, guess where I’m going) word de daling punktlich ingezet op 1-12. Wintereinbruch.

null

Seriously snow addicted family!

Gast626: Helemaal mee eens. Dan zitten wij er ook (7-14 dec).

Roel: Hoe reeël is het dat die wind naar het noorden draait? Of is daar niks over te zeggen?

Ik hoop toch echt dat deze voorspelling uit komt, laat ik nou net 19 december naar het Gasteinertal vertrekken!

Hai,
Mooi nieuws!
Wij gaan 3jan naar Valloire (Galibier). Komt het daar ook goed denk je? :) Eerste keer naar een serieus hoger gebied met bijbehorende sneeuwverwachting;) nu las ik pas dat dat gebied het echt van sneeuw uit het westen moet hebben omdat n/z vaak wordt geblokt. Bummer. Maar kokt vast goed. Kouder wordt het daar zo te zien ook wel. Hopelijk gaan de sneeuwkanonnen aan.

Wordt het in het Sauerland koud genoeg voor kunstsneeuw productie?

Die oststau bevalt mij wel! Ze hebben het na aflopen winter hard nodig, al was het maar als bemoediging, daar in het Salzburgerland en in Steiermark…

@Gast861, nee is niks over te zeggen. Dan hebben we het over de periode na medio volgende week.

@Gast777, Goed dat je de sneeuwzekerheidspagina bekeken hebt. Daar heb ik per gebied aanvullende informatie neergezet als het om sneeuwval gaat. Wordt nog verder aangevuld trouwens.
Voor de Franse Alpen (m.u.v. die aan de Italiaanse grens) is oostenwind niet gunstig. Sneeuw hoef je er niet van te verwachten en de kou komt als laatste binnen. Als de kou er eenmaal is kunnen de sneeuwkanonnen natuurlijk volop spuiten dus in die zin wel gunstig :-)

@Frank9, ja voor Sauerland is dit prima, even zien hoe lang de kou blijft. Daar heb ik deze week trouwens al sneeuwkanonnen aan het werk gezien.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi Roel, nou da’s nog weinig goed nieuws dan voor Valloire. Erg jammer maar het is nog vroeg…

Roel, bedankt voor de info. Ik ben nog niet gerust op, maar ja nog even wachten…

Ik heb er zin in…:-) Voor de eerste keer naar Sud Tirol (IT). …(Sulden am Ortler)En laat dat nou Lekker hoog liggen… Alle vorige keren een dorp zo rond 1500 meter en toch vaak regen gehad… Nee we gaan nu voor sneeuw… nog 24 daagjes… :-)

Al een tweetal jaar deze website aan het volgens en je weerpraatjes zijn altijd leuk om volgen Roel.
Natuurlijk moet ik je ook een vraagje stellen; Paradiski ( La Plagne ) is waarschijnlijk gelegen in de Noordelijke Alpen of helt dit meer over naar de Westelijke Alpen?

Laten we duimen dat het voor het 2de deel van het Kerstverlof in orde komt daar.

Keep on the good work Roel :) Ben al benieuwd naar het volgend weerpraatje!

Fred

Roel, niet doen, niet op reageren…

(Sache) wij gaan 2 januari naar tignes komt goed dus

Over een kleine maand naar Warth, Oostenrijk gaat helemaal goed komen. Ik kan niet wachten!

Fingers crossed for the Nordstau!

De sneeuwkanonnen kunnen los volgende week :-)

Ik vond net deze neerslag animatie van 27 en 28 november

  1. Zuidalpen midden (Simplon, Ticino, Gotthard, Madesimo) krijgen het volle pond
  2. Daarna ook Aosta en het westen (Sstriere Bardonecchia)
  3. Maar het uiterste zuiden van de Franse alpen (Isola, wellicht ook de 05) ook!

http://www.zamg.ac.at/cms/de/wetter/wetteranimation…

The older I get, the better I was

Wij twijfelen heel erg of we het weekend van 6 december naar Val Thorens in 3V gaan, ik zie de sneeuw nu alweer langzaam verdwijnen, dus om net zo’n lekkere week als vorig jaar te hebben mag er wel wat bij vallen. Hoe zijn de voorspellingen voor komende week / anderhalve week? Want daar gaat onze beslissing vanaf hangen…

Work less || Board more

@Cassiej
In die periode hoef je niks vooruit te boeken, dus als je perse naar ValTho wilt dan gewoon wachten of er wel sneeuw valt.

Als je wilt weten waar er met zekerheid WEL sneeuw ligt, zie dit topic
https://www.wintersport.nl/forum/topic/168454?page=4#last…

The older I get, the better I was

Hoe zijn de vooruitzichten voor erhwald,we vertrekken 17 dec.

beste roel

wij vertrekken donderdag 18 dec naar soll ziet er volgens mij niet goed uit
kan jij al op de kaarten zien of het eventueel toch sneeuw zal vallen in die periode

mvg
andy

Voor Erhwald ziet het er vrij goed uit. We verwachten morgen een minidump van 2cm!

Ik merk dat vroegboekers zich al zorgen maken maar ik kan onmogelijk voor ieder dorp een verwachting opstellen. Niet omdat ik niet wil, maar omdat ik er anders vanaf volgende week een dagtaak aan ga hebben ;-).

Wil je goede gebiedsgerichte informatie dan adviseer ik:

Verwachtingen meer dan 10 dagen vooruit hebben trouwens geen enkele waarde. Daarop zoeken zou ik je afraden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ja iedereen wil sneeuw op zijn favoriete plek… Zo wij ook. … Vorig jaar kwam het ook op het laatste moment. Wij hebben moeten annuleren voor hinterstroder… Lag veel sneeuw en ineens begon het te dooien in een mum van tijd sneeuw weg. Wie wil nou niet het ideale plaatje witte daken bomen wit strakke pistes en af en toe een helder zonnetje. Ik teken ervoor. Maar wat komt het langzaam op gang van van mij mag het vallen. De mensen die vroeg in december gaan moet goed de webcams in de gaten houden en kijken of alles toegankelijk is… Anders hoog de bergen in.

Wij gaan net na oud en nieuw… Wij hebben geboekt voor kronplatz dat is gelukkig makkelijk te annuleren anders gaan wij uit wijken naar breuil cervinia

En wat kunnen ze tegenwoordig lang sneeuw bewaren… Voor het sauerland zou ik wetter.com in de gaten houden die zijn best nauwkeurig in hun berichtgeving voor vier a vijf dagen. Skiën in willingen of winterberg hebben ze speciale technieken om de sneeuw langer te laten liggen. Als het daar valt zorgen ze er met man en macht dat het blijft liggen. Is daar namelijk een grote bron van inkomsten.

Oststau, daar gaat mijn kerstvakantie niets aan hebben. Mijn voorjaarsvakantie in Neukirchen mogelijk wel. Als de wind een beetje naar het noorden draait, is het toch wel kassa.

❄️

Zoals roel in het verleden ook wel eens heeft geschreven een jaar of 10 geleden boekte niemand zo vroeg. Ik denk dat we de afgelopen jaren verwent zijn geweest, dat betekent niet dat we dit jaar ook weer verwend kunnen gaan worden!

Lees bijvoorbeeld ook dit stukje eens onder December:

December
Normaal gesproken gaat het seizoen in december van start. Er wordt een onderlaag van kunstsneeuw opgebouwd en sneeuw die valt smelt niet meer zo snel weg. Toch is het ieder jaar spannend hoe snel de basis kan worden gelegd afhankelijk van het temperatuurverloop en eventuele regen. Met de kerst ligt er al soms sneeuw tot in het dal al is dat zeker niet ieder jaar gegarandeerd.

https://www.wintersport.nl/skigebieden/seefeld/sneeuwzekerhe…

Laten we voorop stellen dat de winter nu er al anders uitziet als dat we hem vorig jaar afsloten: Alle kansen staan nog op. Verder: wat @Roel zegt hierboven.

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie