Wanneer komt de verlossing voor de Noordalpen?

Roel op 24 november 2014· 25 reacties

De Kronplatz in Südtirol (I)
De Kronplatz in Südtirol (I)

Hoewel het in delen van de Zuidalpen best prima is, zijn alle ogen gericht op een weersomslag. Wat voor omslag maakt niet uit zou je zeggen, als we maar van die warme zuidenwinden afkomen. Dat lukt deze week nog niet, alleen de Franse en Italiaanse Alpen kunnen woensdag en donderdag hogerop een beetje sneeuw verwachten. Hoe zit het met volgende week?

Warmte
Eerst terug naar gisteren. In het nieuws was het dagrecord van ons eigen Maastricht waar het 16,5 graden werd, maar ook in de Alpen waren de maxima extreem hoog. Wat cijfers van officiële weerstations in skigebieden: Schröcken in Oostenrijk 15,5 graden, Adelboden (CH) 17,8 graden, Bourg Saint Maurice (F) 18,3 graden. En wat te denken van Lyon even verderop: 20,6 graden.

Hoewel ik niet kan bevestigen of dit dagrecords zijn zullen er in de Alpen zeker een aantal zijn geweest. Nu zeggen dagrecords op zich heel weinig (op een andere dag in de maand kan het best nog warmer of kouder zijn geweest), maar de frequentie wel. Een andere manier om naar dagrecords te kijken toont onderstaande grafiek. Hij is voor De Bilt maar veelzeggend.

null

Dagrecords de warme kant op komen sinds eind jaren '80 een stuk vaker voor dan koude dagrecords. Ingezoomd op 2014 verwacht het ZAMG, de Oostenrijkse weerdienst, voor Oostenrijk nu het warmste jaar sinds 1768. Om dat te voorkomen moet december zo koud worden als voor het laatst in de jaren '60 is voorgekomen. Dat gaat niet gebeuren natuurlijk.

Val Thorens redelijk
Gebeurtenissen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, en dat is maar goed ook. De huidige warmte zegt niks over het verloop van de komende winter. Deze week merken we daar alleen nog niks van. Het blijft zacht en zeker in de Noordalpen ook zonnig. Woensdag en donderdag wordt de bewolking in de Westalpen iets dikker en kan er boven 2200-2400 meter wat sneeuw vallen maar geen grote hoeveelheden.

In Val Thorens wordt wel al geskied bij redelijke condities (bron: [skions.com
In Val Thorens wordt wel al geskied bij redelijke condities (bron: [skions.com
)](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/31509-w800.jpg)

Verkeerde nordstau
In het weekend wordt het interessant. We zien een echte nordstau binnenkomen. Niet in de Alpen maar beukend op het Marokkaanse Atlasgebergte! Jawel, daar gaat gewoon een dikke meter sneeuw vallen als gevolg van een actieve depressie voor de kust van Marokko. Ook de vulkaan Teide op Tenerife gaat een pak sneeuw krijgen. Het bizarre is dat precies dit systeem in de Alpen voor een hernieuwde föhn zorgt. De omgekeerde wereld!

De Teide op Tenerife was dit weekend al wit, via [@carlostarife
De Teide op Tenerife was dit weekend al wit, via [@carlostarife
](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/31515-w800.jpg)

Drie scenario’s
Voor het vervolg in de Alpen zijn er nu drie scenario’s:

  1. De Marokkaanse depressie trekt naar de Middellandse Zee met een nieuwe südstau tot gevolg. Uiteindelijk komt er een oostelijke stroming met koudere landlucht binnen waardoor het vanuit Oostenrijk belangrijk kouder wordt;
  2. Depressies op de oceaan dringen op naar Midden-Europa en breken de verbinding tussen het Azoren- en Russisch hogedrukgebied. Vanuit het noordwesten wordt het koeler en neemt de sneeuwkans toe in de Noordalpen;
  3. De hogedrukzone houdt het en we krijgen vrij zacht, zonnig en droog hogedrukweer.

Dus zeg het maar! Het kan alle kanten op en ik zie de laatste 24 uur grote verschillen ook binnen de modellen afzonderlijk. We kunnen op dit moment met geen mogelijkheid verder kijken dan zondag. Spannend is het wel! :-)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

wow wat een berg op Tenerife, wat een mooie helling om vanaf te skiën!

Click. Click. Peace

2 van de 3 scenario’s ongunstig voor Serfaus, alhoewel Inneralpin. Je berichten zijn altijd interessant, maar in dit geval minder leuk. Ik blijf tot eind deze week duimen voordat we de accommodatie annuleren en dan waarschijnlijk naar Sölden uitwijken… of verlies nemen en in de auto naar Frankrijk stappen :(

Is dit een multiple choice vraag? :D dan kies ik 1 of 2 als ik al amateur kijk opteer ik voor oplossing 2

As weekend word belangrijk, spannend hoor!

Seriously snow addicted family!

Thx voor de update wederom. Wij gaan 11 t/m 15 december “ergens” naartoe, maar de bestemming laten we afhangen van de sneeuwcondities dus de updates worden nauwlettend in de gaten gehouden :)

Hmmmm over twee weken zit ik ik Serfaus… Zoek voor de grap de webcams eens op
Ik overweeg naar saasfee uit te wijken of als dan de dump start naar jan uit te wijken

Ik ben ook in Serfaus vanaf 5 december, ik blijf optimistisch en ze spuiten veel snachts!

Ik stem 2

Wetteronline weet het ook nog niet maar ze posten er wel ene leuk artikel over:

http://www.wetteronline.de/14-tage-wetter

Seriously snow addicted family!

In alta badia zijn ze al begonnen met kunstmatige sneeuw te bestuiven. Benieuwd of het nog voor de kerst allemaal goedkomt of net zoals vorig jaar toen iedereen in de kerst er was 1.5 meter viel

@Jeffrey. inderdaad een treffende beschrijving. Om het nog ingewikkelder te maken, sinds kort is er een parallel GFS-model dat het ‘oude’ GFS binnenkort vervangt. Binnen ditzelfde model komen ze met twee verschillende oplossingen:

null

GFS oud: koele noordwestenwind met enige sneeuw voor de Noordalpen

null

GFS parallel: koude oostenwind, enkele sneeuwbui

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zie op GFS en ECMWF (ook ensemble) geen enkel spoor van ander weer.
En dat kan komen omdat ik weinig verstand heb van voorspellen op basis van luchtstromingen en enkel een modellen kan aflezen op basis van temperatuur.
Ik kijk naar dit soort kaartjes:
http://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/expertcharts?LANG=en&…
En dan kan ik niet anders concluderen dat de voorspellingen wat betreft temperatuur, we enkel 's nachts onder het vriespunt komen… op hoogte. (Donderdag 1 dag wat kouder, vrijdag weer boven 0 onder 2500m)

@Roel hoe kan het verschil zien? En welke gebruikt Meteociel? want deze van Wetterzentrale zijn denk alleen beschikbaar voor de abonnement houders?

Seriously snow addicted family!

@Gast604 prbeer deze anders eens:

http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?ech=6&co…

Dit is de GFS (nieuwe of oude geen idee) maar geeft de temp weer op 1500m.

en dit is het ensemble van Munchen zie rond 1-12

null

Seriously snow addicted family!

@Roel, maken de Pyreneeën een kans op een pak sneeuw als de Marokaanse depressie de Middellandse Zee opgaat? En hoe groot acht je die kans?

Die afkoeling in de eerste dsgen van december zit al dagenlang in de ensembles inmiddels, rooskleurig teken. Het maakt mij niet uit wat er gaat gebeuren, als het maar verandert. En dat lijkt toch er heel erg in te zitten.

❄️

@Jeffrey - de huidige GFS is gratis beschikbare data, daarom wordt die ook gebruikt als input data voor vrijwel alle weersites.
@Roel - waar kun je die nieuwe (parallelle) GFS zien?? Moet je abonnementhouder oid zijn? Wat me opvalt, in ieder geval in dit plaatje, is dat het nieuwe model een veel vlakkere drukverdeling heeft. Misschien dat het nieuwe model beter aansluit bij de realiteit. Het oude model zit (in ieder geval qua wind in NL) al minstens een jaar of 3-4 structureel te hoog (m.a.w. werkelijke wind is structureel minder dan de voorspelde wind).

The older I get, the better I was

nieuwe run gfs kan je gratis bekijken of meteociel

De trend in de grafiek lijkt me duidelijk… was ik in 1955 maar 18 jaar geweest, dan hadden er mooie ski-jaren in het verschiet gelegen… :(

Erik als je de gfs bekijkt van Jeffrey zie ik in gemiddelde geen directe stijging, als we met ze alle blijven geloven in dat de aarde op blijft warmen… dan vraag ik me af waar is ineens de zure regen gebleven en het niet herstelbare gat in de ozonlaag… tgaat allemaal om geld ik hoop dat ik 100 word en nog veel jaren kan skiën :D

Als ik naar de run van meteociel kijk wordt het alleen maar warmer richting 1 december :-(

De parallelrun van GFS is gewoon gratis. Op Wetterzentrale zie: http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsgfseur.html…. Op Meteociel: http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?runpara=1&am…

@Gast945, als de Pyreneeën 1000km westelijker hadden gelegen wel, nu is het waarschijnlijk te warm.

@Gast617, met betrekking tot die dagrecords laat ik alleen wat feiten zien. Over zure regen wil ik je verwijzen naar: http://vorige.nrc.nl/binnenland/article2639885.ece/Het_is_ge… Een verdere discussie daarover gaan we hier niet voeren, daar zijn genoeg andere plekken voor op internet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Thanks @Roel De “run parallèle” verraden het, ik mompel verder iets met zoeken met je neus…

Seriously snow addicted family!

Misschien handig voor de mensen die het weer volgen: http://wepowder.nl/forecast/dashboard
Allemaal handig als je het weer een beetje wilt volgen

Gang is alles

Bedankt voor de tip @Jesper, die kende ik nog niet, alles handig bij elkaar.

Op het Italiaanse skiforum staat een speciale weer thread http://www.skiforum.it/forum/showthread.php?t=77214&page…

User “Vigghe” voorspelt daar al meer dan anderhalve week dat er rond 10 december heftig winterweer komt. En hij plaatst vanochtend deze kaart. Ben benieuwd wat er gebeurt als dat uitkomt. Zo te zien is de warmte dan wel weg ;)

null

The older I get, the better I was

@Menno als die kaart uitkomt zou het wel leuk zijn

Gang is alles
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie