Behalve Frankrijk en Italië droog en zacht

Roel op 23 november 2014· 20 reacties

Kunstsneeuwpogingen in de [Zillertal Arena](/skigebieden/zillertalarena) (O)
Kunstsneeuwpogingen in de Zillertal Arena (O)

Het vorige weerbericht met de kop “Blijvend anti-winters” heeft tot aardig wat discussie geleid of de situatie nu werkelijk zo hopeloos is als de titel suggereert. Reden om hier vandaag verder bij stil te staan. Welnu, de nieuwste berekeningen zijn nog steeds weinig hoopvol. Lees meer over het waarom.

Geen einde aan de zuidstroming
Dit waren namelijk de belangrijkste vragen die oppopten: Komt er een einde aan die vermaledijde zuidstroming? En wanneer gaat het in Oostenrijk sneeuwen? De antwoorden zijn “nee” en “voorlopig niet”. Ondanks enkele reageerders die het tegendeel leken te beweren, zat en zit er voor de Noordalpen geen sneeuw in het vat. Tenminste niet binnen de betrouwbare termijn. De stroming is ook over 5-7 dagen nog overwegend zuid en dat is niet gunstig voor Oostenrijk en de gebieden aan de Zwitserse noordkant. Punt.

De skigebieden daar hebben dus nog minstens een week zacht en vrij zonnig weer voor de boeg, met in meer of mindere mate föhn. Afgezien van die ene noordkantdump zien we dat al bijna een maand terug.

In Elm (CH) lag 60cm maar is het inmiddels weer groen
In Elm (CH) lag 60cm maar is het inmiddels weer groen

Nog werk aan de winkel
Het gevolg is onder andere dat de 60 centimeter sneeuw die op 6 november in het Zwitserse Elm lag, weer is verdwenen (webcam). Ze zullen er voor de diverse seizoensopeningen in de Alpen dus hard aan moeten trekken. Gelukkig is de kunstsneeuw die nu zo goed en kwaad als het kan wordt opgespoten compacter en beter bestand tegen zacht weer. Overigens hebben de inneralpiene gebieden (waartoe ook Ischgl behoort) wat sneeuw meegepakt vanuit het zuiden waardoor het niet helemaal een herhaling wordt van 2011.

Een cosmetisch laagje natuursneeuw geeft Ischgl toch een heel ander aanzicht
Een cosmetisch laagje natuursneeuw geeft Ischgl toch een heel ander aanzicht

Zuidalpen wat regen en sneeuw
Een zuidstroming betekent ook dat de Zuidalpen een iets beter perspectief hebben dan het noorden. Woensdag en donderdag zorgt een opdringend lagedrukgebied in Frankrijk en Italië voor wat regen, en boven 2400 meter sneeuw. Veel moet je daar niet van verwachten, door én een hoge sneeuwgrens én de relatief kleine hoeveelheden.

Even zag het ernaar uit dat de zuidelijke Franse, Zwitserse en Italiaanse komend weekend een nieuwe dump tegemoet zouden zien. Nu zie ik daar in de berekeningen weinig meer van terug. De meeste modellen voorzien de opbouw van een hogedrukgebied in de buurt van de Alpen waardoor de zon terugkomt. Voordeel van het hogedrukgebied is dat de föhn er uitgaat, en de nachten kouder worden. Meer kan ik er op dit moment niet van maken. Maar dat het snel kan omslaan is duidelijk, zowel in 2005 als 2011 lag er eind november nauwelijks sneeuw. Maar vanaf december ging het compleet los in de Noordalpen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Eigenlijk dus exact hetzelfde beeld als het gehele vorige seizoen. En net als vorig seizoen is het in amerika al veels te winters voor de tijd van het jaar (heeft zelfs gevroren in Texas, ter hoogte van Marokko)!
Toch wel opmerkelijk dat die zuidelijke stroming er zo hard in zit.
Sowieso ook opmerkelijk dat het al 10 maanden op een rij te warm is.

Is daar een verklaring voor (stroming ofzo)?

Nou afwachten maar he, we volgen je op de voet en anders annuleren het is niet anders.

En toen stonden we weer met beide beentjes op de grond. Het is toch altijd leuker om hoopvolle berichten te zien, maar het is helaas niet anders.

@Henkie

Een mogelijke verklaring is er zeker.
Ik ben sinds een dikke week een beetje gaan zoeken op de weer forums. Theorie is dat door het steeds verder smelten van het noordpool ijs. Waardoor het temperatuurverschil tussen pool en evenaar kleiner wordt. Minder energie dus minder sterke en meer “meanderende” straalstroom. Vergelijk maar met een beekje dat op een vlakker stuk aankomt, en meer gaat kronkelen. Resultaat - minder vaak dan vroeger een strakke weststroming, en vaker een zuidstroming.
Als die theorie klopt, dan krijgen we dus vaker zuidstroming-winters dan vroeger.

The older I get, the better I was

Hallo Roel, sneeuwhoogte.nl voorspelt eerste week december kou en sneeuw… de runs gaan daar al vijf dagen in mee, kan ik daar al op vertrouwen of gewoon even afwachten?

Met z’n allen naar de Zuidalpen! :P

@Gast710 nee dat is veel te ver weg

Gang is alles

In Tignes ligt er al een mooi pak…Oostenrijk is al jaren drama! Lekker op wintersport naar Frankrijk! Altijd goede sneeuw!

Vooral de laatste zin is nog hoopvol ;-)

een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

@Gast710, zie deze kaart voor de eerste week van december:

null
. Een gigantisch hogedrukgebied boven de alpen, dus geen sneeuw.

Mooi bericht weer @Roel

Seriously snow addicted family!

@Menno, de theorie van de meanderende straalstroom ken ik ook. Nu is die zuid-noord gericht maar diezelfde theorie sluit niet uit dat het straks een keer noord-zuid gaat zijn en dan is het juist in de Noordalpen prijs! Het blijft fascinerend dat weer ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Op 5 december 2011 lag er werkelijk nergens een vlokje sneeuw in de alpen! Toen we op 8 december last minute in val tho aankwamen was er in 3 dagen tijd 1 meter gevallen. We konden de hele 3 vallees doorkruisen op heerlijke zachte poedersneeuw.
naar mijn weten volgde daarna één van de sneeuwrijkste winter aller tijden voor de Noordalpen.
kom op nw wind!!

Denk dat er niks anders op zit dan afwachten.
@Roel Waar moet ik op letten voor het gebied montafon?? We gaan pas 17jan. op vakantie dus er kan nog van alles gebeuren maar vind het toch leuk om van te voren een beetje te kijken wat het weer gaat doen daar.

Übung macht den meister!!!

Ziet er niet best allemaal. Overal groene weiden.

@Gast510 Pas op zo krijg je op deze weblog nog Frankrijk vs Oostenrijk
Trouwens: vorig jaar lag er begin december juist in Frankrijk geen sneeuw :P
En wat ik nu zeg wil niet zeggen dat er begin december geen sneeuw in Oostenrijk ligt, er kan nog van alles gebeuren…

Gang is alles

@RFKANGOO je kunt niets zinnigs zeggen over het weer in januari

Oostenrijk al jaren drama? Ik heb nog wel een paar foto’s voor je ;)

Seriously snow addicted family!

@Roel
Als je bewijs wilt hebben dat er iets goed mis is met ons klimaat, kijk dan eens naar dit plaatje van de windex. Dat is het wind aanbod, m.a.w. je startpunt voor wind energie.

Ik ken dat plaatje omdat ik surf. En daar merken we ook dat de wind lange termijn steeds minder wordt.
Niet alles was vroeger beter. Maar de wind wel. Ik krijg buikpijn van die grafiek, maar kan er niets aan doen.

null

The older I get, the better I was

@RFKANGOO Montafon is Noordalpen. De sneeuw komt hier uit het noordwesten, noorden en een beetje westen. Die zuidenwind levert hier dus ook weinig op. Check ook regelmatig onze sneeuwverwachtingskaart: https://www.wintersport.nl/skigebieden/montafon/sneeuwverwac…
@Menno, het is niet zo dat ik niet geloof dat er met het klimaat iets mis is. Daarvoor hoef ik geen bewijs. Ik zeg alleen dat meandering betekent dat de stroming ook noord-zuid gericht kan zijn (zoals nu in de VS). Die zuidenwind treedt dan elders op. PS. Die grafiek over de Windex kende ik nog niet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel - was niet stekelig bedoeld mijn opmerking hoor. Wat me wel opvalt bij dat meanderen - je zou verwachten dat de verhouding pal noord vs. pal zuid in evenwicht is, maar dat is volgens mij niet zo. Veel vaker tussen zuid en oost dan langjarig gemiddelde. Dus zou er ergens anders een regio moeten zijn waar je juist veel vaker noordenwind hebt dan vroeger. VS? Oost Europa?

The older I get, the better I was

@Menno zo bedoelde ik het ook niet hoor :-). Ik stel je input juist op prijs. Interessante veronderstelling. Je zou inderdaad een evenwicht verwachten,ik zal er eens een keer induiken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie