Blijvend anti-winters

Roel op 21 november 2014· 40 reacties

Waar het wel winter is, Berghaus Nagens hoog boven [Laax](/dorpen/laax) (CH)
Waar het wel winter is, Berghaus Nagens hoog boven Laax (CH)

Vanmorgen hoorde ik voor het eerst het geluid van het krabben van autoruiten. Ik kan alleen niet zeggen dat dit het begin is van iets dat op winterweer lijkt. Sterker nog, het warmt in de Alpen (en bij ons) weer op tot ver boven normaal (zondag lokaal 17 graden). De zon schijnt wel voortdurend.

Nu de auto in
Waar dit weer goed voor is? Voor een shortski! Als je de kans hebt pak dit weekend de auto en ga naar een gletsjer of een gebied boven 2000 meter in de Zuidalpen. Want met de warme lucht gaat de zon ook heel veel schijnen. Prachtige condities zeker in Saas-Fee, Zermatt maar ook op de westelijke Oostenrijkse gletsjers (Sölden, Stubaital, Pitztal, Kaunertal) die hebben meegeprofiteerd van de zuidkantsneeuw.

Lichte föhn maar geen uitschieters
Lichte föhn maar geen uitschieters

Föhn
De föhn valt mee. Er waait weliswaar een zuidelijke bries maar die is niet zo sterk als eerder dit najaar. Zie het föhndiagram hierboven waarin het drukverschil tussen Bolzano (I) en Innsbruck (O) een indicatie geeft van de windsnelheden. Ik verwacht dus geen gezand-(/sneeuw)straalde wintersporters of gesloten liften.

In [Livigno](/skigebieden/livigno) (I) ligt al voldoende sneeuw
In Livigno (I) ligt al voldoende sneeuw

Blijvend zacht
Tot zo ver het goede nieuws, of je moet van zon zonder sneeuw houden. Ook de volgende week staat namelijk in het teken van zachte lucht en veel zon. Zeker in de oostelijke Alpenhelft. De nulgradengrens ligt veelal boven 2500 meter, dit weekend zelfs boven 3000 meter. Dat zijn bijna zomerse hoogtes. Wel zijn de nachten en ochtenden fris genoeg voor het maken van kunstsneeuw. Op beschutte hellingen heeft dat in de droge lucht wel degelijk zin nu.

Maar waar blijft de echte sneeuw, en dan vooral natuurlijk voor de Noordalpen waaronder Oostenrijk? Zo ver mijn glazen bol reikt staat er niks te gebeuren wat op maar iets van winter lijkt. We blijven in die ongelooflijk halsstarrige zuidelijke stroming hangen. In de tweede helft van de week kan de föhn zelfs weer wat toenemen.

[Going](/dorpen/going) am Wilden Kaiser (O)
Going am Wilden Kaiser (O)

Zuidkant weer prijs?
Die aantrekkende zuidenwind heeft te maken met opdringende depressies uit het zuidwesten. Volgens GFS zou het vanaf donderdag weer prijs zijn met een nieuwe zuidkantdump in de zuidelijke Franse en Italiaanse Alpen. ECMWF is wat behoudender zonder schokkende gebeurtenissen maar de stroming wil niet ‘om’. De Oostenrijkse niet-gletsjergebieden die begin december willen openen moeten dus nog even op een houtje bijten en, voor zover mogelijk, maximaal gaan inzetten op kunstsneeuw. Ik kan er even niks anders van maken maar ik blijf het zeggen, het is pas november. Vroeger gingen veel skigebieden niet zo vroeg open.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Over ruim een maand zit ik in Gerlos, dus nog flink duimen voor veel sneeuw in Oostenrijk…

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Dit ziet er toch wel problematisch uit om de sneeuwstart in Serfaus te laten slagen (7 tot 14 december). Wordt het al tijd om naar wat anders uit te kijken?

Volgende week de ski opening van Ischgl wordt mischien toch problematisch als ik Roel zo hoor.
Dan zullen we toch moeten uitwijken naar de gletscher van Kaunertal denk ik helaas.

Leon Roelofsen

Serfaus is druk bezig om alles klaar te maken voor de opening volgende week, Masner, Pezid, Scheid en Nordseite Fiss zijn ze druk bezig om alles klaar te maken. Ook daar doen de sneeuwkanonnen het. Dus wie weet…

ik begrijp niet helemaal dat er sneeuwkanonnen draaien terwijl het in de nachten niet eens vriest op 1500 m.

Denk aan 2011 toen Ischgl opende zonder enige natuursneeuw. Hier is nog een video van toen: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/2164/Live-vanuit-I…

Ze kunnen tegenwoordig veel ;-)

@Gast861, ik zou eind volgende week beslissen. Als er dan niks in de meteorologische pijplijn zit kun je eventueel omboeken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Thanks @Roel

Seriously snow addicted family!

Weet je dat seizoensjaar nog? 2011/2012 het jaar dat er voor de noordkant bakken met sneeuw kwam eind december begin januari? en dat het daarna gigantisch lang knetter koud bleef?

Begon ook zeer sneeuw arm dus…

@Tim, inderdaad dat jaar ben ik juist een week na de eerste winterinval gearriveerd in Ishgl :-)
En we mochten van geluk spreken dat we een week erna konden vertrekken, want er lag een halve meter sneeuw op het dak van de wagen :-)
Tijden om van te dromen…

PS: we dachten toen ook dat we noppes gingen hebben maar ge ziet de laatste week voor arrival was alles nog goed gekomen.

Tnx Roel. Ik wacht je weerberichten af. Ik hoop dat jullie gelijk krijgen!

Wij hebben 13 dec een vakantie besproken in Brand, dus het wordt spannend. Maar ik weet dat het heel snel veranderen kan. Gelukkig, kunnen we kosteloos annuleren bij geen/ weinig ski mogelijkheden. Dan zouden we nog uit kunnen wijken, naar een ander gebied. Maar ik denk, als het daar niet mogelijk is, dat de rest van oostenrijk het zelfde probleem dan hebben, met uitzondering van de gletschers.

Om nog meer vertrouwen aan iedereen te geven. Een week voor de dump in de Zuidalpen was het hier warm, zomers en leek er geen sneeuw te gaan vallen. Vorig jaar lag hier geen sneeuw toen mijn zus uit Nederland vertrok om hier te komen skiën in de kerstvakantie, toen ze 's avonds aankwam lag er bijna een meter. Dus het kan snel gaan…

Click. Click. Peace

Bekijk de Webcams van Ischgl en Samnaun!! Met name het Zwitserse gedeelte ziet er al echt top uit!
Tot volgende week!!!

De webcams geven inderdaad het beeld dat het helemaal goed komt in Ischgl en Samnaun!
eind volgende week arriveren wij.
Toch Bart??

@roel, denk dat je de pluim eens moet zien voor de alpenlanden.
Vanaf volgende week diep winters!!!
GFS laat al 2 runs op een rij de kaarten zien van enkele dagen geleden. Toen zeiden ze ook van eind nov/begin dec. dat er een winteraanval zou komen. Nu staat dit er terug op en geen klein beetje.
De meeste leden volgen allemaal.
50-100cm voor de noordalpen. Wat een run, en heel wat andere sites melden dit ook ondertss.
Is ook ondertss in de termijn die betrouwbaar begin te worden.

Ik zie op snowplaza vanaf 27 nov tot 2 dec sneeuw. Is deze site een beetje betrouwbaar?? Sorry van die GFS met al die lijnen, begrijp ik niets van. Ik heb het meeste vertrouwen in het weerbericht van Roel. Ik volg deze site al menig jaar, en over het algemeen komen zijn voorspellingen, en berichten uit. Het is maar zelden, dat hij de plank mis slaat. Ik zie wel eens vragen, met gaat het daar en daar sneeuw, of bv over 6 weken. Het zou wel eens pratisch zijn als iemand in de toekomst zou kunnen kijken, maar helaas. We zullen het helemaal af moeten wachten, en duimen.

Marie-Louise, denk dat er wel duidelijk signalen zijn dat er verandering op komst is. Eind volgende week reeds.
Mensen die inderdaad het weer willen weten over 6weken. Ja, dat zijn er die denken dat de weermannen in een glazenbol kunnen kijken.
snowplaza maakt ook gebruik van de pluimen. En deze zijn in dalende lijn vanaf volgend weekend. Dus dat kan wel kloppen dat ze sneeuw geven.

Snowplaza is niet bepaald een betrouwbare bron. Als het aan die website gelegen had hadden we al ruim twee weken strenge vorst en veel sneeuw aan de noordkant. Niet vanuit gaan dus! Het GFS model daarentegen komt nu al een aantal dagen, op een aantal runs na, met een winterse oplossing voor de (Noord) Alpen. Volgens dit model zien we vanaf 29/30 november dat er maritiem polaire lucht richting het alpengebied vloeit. Zoals de naam al zegt is dit vochtige en tevens koude lucht, perfect voor sneeuw aan de noordkant van de alpen. Dit impliceert ook dat we, wanneer dit uitkomt, eindelijk af zijn van die vervelende zuidstroming! Allemaal duimen dus!

Vanaf vrijdag over een week weer een gigantisch laag boven zuid-frankrijk. Andermaal Südstau, hopen dat het kouder wordt nu.

Maar nordstau over iets meer dan een week voorspelden ze ook heel vaak afgelopen winter, zonder dat het gebeurde. Dit is echter een drama, hoge sneeuwgrenzen in het zuiden, nauwelijks sneeuw in het noorden. 5 à 10 procent van de gebieden zit goed, zoals Livigno en Pitztaler. 30 à 35 procent van de gebieden heeft op de berg al een goede sneeuwlaag, dit zijn de gebieden in de zuidwestelijke helft van de Alpen en met name in de Franse Zuidalpen en Italië tot aan Ticino. Voor de rest is het echt bagger tot nu toe, de stenen die we op de Kitz zien op 2500 meter horen niet eind november.

❄️

Van mij part gaat de sneeuw geleidelijk vallen, zodat er beetje bij beetje een lekkere base kan worden gebouwd op de piste… dus beetje sneeuw aanvullen met kunstsneeuw en koud genoeg dat het lekker aan vriest… Zodat er een lekker compact sneeuwdek op de piste vormt… het seizoen is nog zo jong…

Blijft leuk hoe we allemaal in de stress schieten als onze vertrouwde Noordalpen nog geen sneeuw hebben :D

Gang is alles

Ik heb even een punt gepakt voor de noordkant uit het ensemble (pluim) van GFS:

null

Ik zie alleen een trend naar normale temperaturen rond 1 december, maar je ziet hem flink uitwaaieren. Grote spreiding = grote onzekerheid. Als ik dan naar de andere modellen kijk dan komen die met zuidstromingen of varianten daarop. Daar kan ik dus echt niet uit opmaken dat er kou en een dump voor de Noordalpen zit aan te komen.

Vanavond nieuwe ronde, nieuwe kansen. GFS druppelt nu binnen: tot en met vrijdag zuidstroming.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Is er nog een beetje sneeuwverwchting voor tsjechie?

@Roel, misschien een hele stomme vraag. Maar welke kleur lijn geef wat aan. Hoe lees je zo’n grafiek?

Het blijft hier ook maar voorjaar. Terwijl er 2 jaar geleden nog om deze tijd een halve meter sneeuw lag…

null

Skiën. What else.

Kan ik ergens tekenen voor de controle run… ?

Kijken wat er morgen gaat gebeuren @Roel maakt er vast wat moois van op Zondag

null

zuidkant zie ik leuke dingen maar tever weg :P

Seriously snow addicted family!

@marie-louise hier de nieuwe pluim voor de Noordalpen:

null

Het zijn de temperaturen op ca. 1500m en onderin zie je het neerslagsignaal. De rode lijn is het langjarig gemiddelde. De groene is de hoofdberekening en de andere lijntjes zijn berekeningen met een iets verstoorde beginsituatie. Dit om te kijken hoe betrouwbaar de hoofdberekening is. De zwarte lijn geeft het gemiddelde aan van alle lijntjes.

Deze nieuwste berekening is dus weer ietsje zachter met een kleine kans op regen of sneeuw.

In het ensemble van de Zuidalpen neemt de kans op neerslag in het zuiden vanaf 29 november wel weer sterk toe:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, bedankt voor de uitleg, voor de genomen moeite. Als ik het zo bekijk, komt er misschien wel wat sneeuwval, en omdat we op een gras ondergrond skiën, hopen dat we ook zonder megadump uit de voeten kunnen, in vergelijk met een rotsondergrond. We hebben nog 3 weken, er kan nog een hoop gebeuren. We duimen.

Wat een gfs run vanmorgend. Ook de run 18h was om te smullen. Sneeuw sneeuw en nog eens sneeuw voor de noordalpen
Zelfs de lage landen zouden in meteofictie nog een laagje sneeuw krijgen.
Ik ben nu bijna 100% zeker dat het volgend weekend gaat beginnen.
Eerst met een vrij hoge sneeuwgrens, maar dan zakkend onder de 1000m.
Vermoedelijk tss 29nov en 7dec meer dan 100cm verse sneeuw.
Dit is al enkele dagen op een rij dat er een ommekeer komt eind van de maand.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie