Licht winters, maar zachte lucht komt er aan

Roel op 19 november 2014· 16 reacties

Wintersprookje in [Katschberg](/skigebieden/katschberg) (O)
Wintersprookje in Katschberg (O)

Het is bijna een sprookje vanochtend. Veel witte webcams, sneeuwkanonnen die aanstaan, en een voorzichtig zonnetje dat probeert door te breken. Toch kan ik niet voorkomen dat we in een nieuwe zachte fase belanden tot in ieder geval begin volgende week met heel veel zon, dat dan weer wel. Sneeuw van betekenis valt er voorlopig niet.

Buffalo
Maar eerst even naar de Verenigde Staten. Daar stond de dag gisteren in het teken van het Lake-effect snow. Een hele wikipedia-pagina wordt eraan gewijd en dat is niet onterecht. In Buffalo viel de afgelopen 2 dagen anderhalve meter sneeuw zonder een fatsoenlijke berg in de buurt. Nee dit kwam vanaf het Eriemeer. Bekijk deze video van Carl Parker maar eens van de haarscherpe neerslaggrens. Het verschil tussen anderhalve meter en bijna niks ligt ongeveer een kilometer uit elkaar. Ook goed te zien op het radarbeeld van gistermorgen.

null

Radar van de smalle wolkenstraat met zware sneeuwval bij Buffalo
Radar van de smalle wolkenstraat met zware sneeuwval bij Buffalo

En dan krijg je dit, snel de winterbanden om :-). (bron: @NYGovCuomo
En dan krijg je dit, snel de winterbanden om :-). (bron: @NYGovCuomo

Rustiger en warmer
Gauw terug naar de Alpen. Daar voorlopig niks (meer) van dit soort meteorologische excessen. Vandaag draait een neerslagkrul voor het laatst het noorden van Oostenrijk in met nog wat lichte sneeuw vanaf 1200 meter, maar vanaf morgen schijnt de zon overal volop. De wind draait namelijk naar het zuiden tot zuidoosten waarmee vooral in het weekend weer zachte lucht wordt aangevoerd. Geen twintigers meer, maar 15-16 graden zit er in sommige dalen wel in.

De nachten zijn helder en worden wel kouder waardoor de sneeuwkanonnen het steeds vaker zullen gaan proberen. Nu wordt er in Val Gardena al volop gespoten bovenop de verse sneeuw die gisteren is gevallen.

De kunstsneeuwproductie is gestart in [Val Gardena](/skigebieden/valgardena) (I)
De kunstsneeuwproductie is gestart in Val Gardena (I)

Dit geldt ook voor Schöneben in Nauders Reschenpass
Dit geldt ook voor Schöneben in Nauders Reschenpass

Vooral het westen zacht
Voor verse sneeuw vrees ik dat het vóór volgende week woensdag weinig gaat geven. Begin volgende week komen lagedrukgebieden vanuit het westen wel iets dichterbij maar tot veel sneeuw leidt dat waarschijnlijk niet. Bovendien is het zeker in de westelijke Alpenhelft te warm. Op 1500 meter stijgt het kwik op veel plaatsen naar 10 graden of meer. Dat betekent dat het pas boven 2500 meter vriest. Voor de sneeuwkanonnen scheelt het dat de lucht erg droog.

Het is nu een heerlijk plaatje in [Bad Kleinkirchheim](/skigebieden/badkleinkirchheim) (O)
Het is nu een heerlijk plaatje in Bad Kleinkirchheim (O)

In Oostenrijk blijft het ietsje frisser en dan vooral in Salzburg, de Steiermark, Ober- en Niederösterreich. De lijn waarachter zich koude lucht bevindt ligt namelijk net ten oosten van Wenen. Helaas maakt deze lucht geen aanstalten naar het westen op te schuiven. Het lijkt er eerder op dat het weer volgende week uiteindelijk toch weer uit het westen komt waarmee het Russisch-Scandinavisch hogedrukgebied zich gewonnen geeft. Daarmee komt ook een einde aan de winterse aspiraties die november wellicht nog in petto had.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

dat ziet er niet goed uit :-(
Hebben wij dan geen winters meer…
En wat op langere termijn, vingerdik kijken natuurlijk maar zoals het er momenteel voorstaat?

Ben zo klaar met dit weer de ene dag zacht en dan opeens iets koeler, je weet niet hoe je moet kleden. En van het hoesten en verkoudheid kom ik zo niet vanaf.

Maar we zullen zien wat de komende weken brengt, heb er een hard hoofd in.

Hoe dan ook weer een leuk bericht.

Kom op zeg…het is NOVEMBER…nog lang geen winter.
Je klaagt toch ook niet in april dat geen geen 25 graden is en dat de zomer maar niet wil komen?

De laatste gfs runs zijn hoopvol voor eind nov en begin dec. Al enkele dagen hoor ik en lees ik op andere websites dat het dan wel is kan beginnen. Met sneeuw over het hele alpengebied.
Geloof er wel in. Al een dag of 3 geven ze die periode(29nov tot 4 dec) veel sneeuw. En deze komt langzaam in de termijn van 10dagen. Staat dit er tegen het weekend nog op dan gaat het er zeker van komen.

@michelr, dat hoesten en en de verkoudheid heeft in principe niks met het weer te maken, dat zit bij veel mensen gewoon tussen de oren. Het is en blijft gewoon een virus die je ook in de zomer op kan lopen. Natuurlijk kleed je je nu anders en zijn mensen vatbaarder, maar van kou, regen of ander slecht weer word je echt niet ziek ;)

Not all who wander are lost

@Gast981

Het probleem is dat dit een beetje het beeld was van het gehele afgelopen seizoen (voor de noordkant) in de verte mooie verwachting die dan elke keer op niets of bijna niets uitliepen. Dus iedere keer een dooie mus…
Naar mijn mening is dit seizoen al anders vanwege een veranderende jetstream. Wat de verandering gaan brengen geen idee ik ben niet de expert en zit er dus ook vaak naast… maar dat neemt niet weg dat ik meteorolgie erg leuk vind en dus blijf proberen de kaarten goed te interpreteren.

De kracht inho van @Roel en wintersporters.nl is dat ze zich meestal niet wagen aan glazen bol berichten.

Hoewel ik de GFS06 best leuke dingen zie doen rond de tijd die jij noemt is dat echt nog te verweg in mijn ogen… maar als hij vanavond bevestigd word… gaat mijn hoop ook weer een tandje omhoog. En niet alleen de hoop voor de alpen ;)

Seriously snow addicted family!

@gast981, kan jij de komende dagen ook verdere updates geven wat betreft het weerbeeld van het GFS06 model op de komende weerberichten van Roel?
Waar kunnen wij als leek zelf die modellen (bv gfs06 model) eens bekijken en “leren” te interpreteren?

tnx

Als ik het GFS model bekijk van 4 dec (!!!) wat denk ik meer met geloof of gokken te maken heeft dan voorspellen)) zie ik temperaturen boven het vriespunt. (Dit is de eerste keer dat ik een weerkaart goed bekijk, dus ik kan het ook iets fout doen)

Zie:
http://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/expertcharts?LANG=en&…

Ik begrijp dat je naar strohalmen zoekt begin december als er binnen de betrouwbare termijn geen dump in zicht is, maar dat heeft nul zin. Echt helemaal niet.

Iedere weerman of -vrouw die beweert hier wel iets zinnigs over te kunnen zeggen kan ik eigenlijk niet serieus nemen. Wat niet wil zeggen dat winterweer begin december niet mogelijk is, maar dat is iets anders.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Edwin klopt alleen ben ik in de zomer nooit verkouden, maar bij dit soort weertypes loop ik de hele dag te snotteren. Denk dat mijn weerstand nu vatbaarder is voor het oplopen van dit virus.

Wat ik me afvraag: orkanen die vanuit de Sahara naar het Caraïbische gebied en de VS gaan komen na enkele weken vaak terug richting West Europa. Zal misschien wel iets met de Wet van Buijs Ballot te maken hebben, dat weet ik niet zeker. Maar gaat dan dan niet ook op voor de grote koudegolf die daar nu heerst? Of is dat niet dezelfde dynamiek?

@Marieke Kou in de VS wil niet zeggen dat wij in Europa als volgende aan de beurt zijn, de VS is een groot land en dat is inderdaad een iets andere dynamiek. Bij orkanen is dat inderdaad wel zo, dat heeft met de winden te maken. Beginnende orkanen worden met de passaatwinden naar Amerika gevoerd en worden dan opgenomen in de westelijke straalstroom en drijven dan de andere kant op.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel : Bedankt voor je reactie. Jammer dat het niet dezelfde dynamiek heeft in dit geval ;-)

voor de noordkant dus uitstel, uitstel en nog eens uitstel. Waar ken ik dat toch van? van vorig jaar misschien??? toen heb ik mijn vakantie aan de noordzijde afgezegd om naar de zuidkant te gaan. Beviel goed hoor, daar niet van, maar het kostte wel veel geld…hoop toch dat het dit jaar niet weer hoeft.

Roel, Zou je eens kou en sneeuw voor Oostenrijk willen voorspellen? Waarom laat je het daar niet sneeuwen?

Mijn planning is om 13 december richting oostenrijk te vertrekken. Vorig jaar was het slecht! Dit jaar weer?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie