5 Tips om een betere skiër/snowboarder te worden

Rogier op 19 november 2014· 5 reacties

null

Iedereen wil beter worden op de ski’s, en ook iedereen (ja echt iedereen) kan beter worden op de ski’s. Hiervoor is wel tijd en training nodig. Natuurlijk zijn lessen goed, heel goed zelfs. Maar daarnaast zijn er nog een aantal andere tips waardoor je beter kunt leren skiën en/of boarden.

1. Lessen
Veel wintersporters stoppen veel te snel met lessen. Het is geweldig om na een paar dagen zelf proberen, na je eerste lessen, weer wat lessen te nemen. Een hele week hoeft echt niet. Maar af en toe een uurtje met een skileraar(es) op pad is uiterst leerzaam. Je leert veel, en er is altijd te leren. Dus hoe goed je ook skiet of board op pad met een gediplomeerde skileraar is altijd aan te raden. Let wel op dat je aangeeft wat je niveau is, zeker als je al een gevorderde skiër of boarder bent. Het is ook handig om aan te geven wat je wilt leren (carven, jumps, korte bochten, lange bochten etc.)

null

2. Kies voor slechte sneeuw
Dit klinkt raar. Maar als je ook de pistes pakt die er slecht bijliggen dan leer je pas skiën; Iedereen kan skiën op een velours-achtige piste. Maar opeens lijkt alles veel minder makkelijk te gaan als er hobbels, bobbels, papsneeuw, ijs of wat dan ook de piste bedekt. Neem dan juist deze pistes. Want als er een moment is dat je goed moet skiën of boarden dan is het wel als de sneeuw slecht is. In Frankrijk hebben ze hier zelf een naam voor ‘ski toutes neiges’. Zorg ervoor dat je voordruk blijft houden en dat jij beslist wat er gebeurt en niet de sneeuw. Ook voor skiërs die alleen op de piste blijven is het goed om te leren te skiën in slecht piste terrein, want aan het eind van een warme winterdag zijn de dalpistes echt niet meer mooi glad. Dat off-piste wintersporters goed in dit terrein moeten kunnen dalen spreekt voor zich.

3. Nette en strakke tempowisselingen
​Leer jezelf aan om af en toe goede tempowisselingen te maken. Van lange bochten naar korte bochten en andersom. Zorg dat je dit netjes doet in een vloeiende lijn. Goede tempowisselingen zijn niet makkelijk, maar leveren je wel veel plezier. Zo kun je de bochten verlengen als het minder steil is, en ze korter maken als het steil wordt. Ook als het drukker wordt kun je zo netjes over gaan van lange snelle naar korte langzamere bochten. Train dit dus veel en vaak. Op pistes waar je de ruimte heb. Maar geef jezelf wel opdrachten: Vanaf die hobbel korte bochten, vanaf het piste bordje lange bochten etc.

null

4. Vergeet snelheid
Snelheid is gaaf en geeft een kick. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft snelheid weinig met goed skiên en boarden te maken. Als je goed kunt skiën en boarden kun je snel, maar als je snel naar beneden knalt ben je niet per definitie een goede wintersporter. Zorg ten alle tijden dat je je snelheid echt onder controle hebt. Maar ski ook gewoon rustig en concentreer je op je bochten. Maak tempowisselingen zoals hierboven beschreven, en maak je bochten net af zoals hieronder beschreven. Als je snel naar beneden dendert doe dat dat wel netjes, dus op de staalkanten, en al bochten draaiend. Iedereen kan namelijk zijn ski’s in de vallijn zetten. Dat heeft weinig met goed skiën te maken.

5. Maak je bochten netjes af
Maak je bochten netjes af. Ik zou bijna zeggen tot je weer omhoog glijd met je ski’s of board. Kijk op een strakke piste naar je spoor: er mogen geen rechte stukken in zitten. De gehele bocht moet netjes rond zijn. Dit is leuk om met z’n tweeën te oefenen en je bochten zo rond mogelijk te draaien. Draai zover door tot je weer naar boven gaat. Leer jezelf ook buiten deze oefening om een bocht goed af te werken. Hierdoor hou je controle en worden tempowisellingen makkelijker en zullen je ski’s minder snel met je op de loop gaan…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Vooral punt 1 blijft erg belangrijk en vergeten veel mensen. Elke week dat je gaat skiën is een paar uurtjes les aan het begin van de vakantie geen overbodige luxe.

Ik sluit me volledig aan bij punt 3 en 4.
Bij ons gaat het altijd maar snel, snel, snel, maar als ik af en toe even de rust neem om wat uit te proberen is het leuker en leerzamer (en zit je relatief minder lang in de lift).

Los van het nut van punt 1: Lessen, denk ik dat dit niet telkens als de heilige graal moet worden aangehaald. Gelukkig wordt het hier wel genuanceerd naar dat af en toe een paar uur nuttig is, maar op het forum wordt je als licht gevorderde bijna als paria gezien als je zegt niet meer te lessen.

Denk dat wat dat betreft de andere 4 punten hier vele malen belangrijker zijn waarbij 4 een absolute topper is. Bovendien zijn punten 2 t/m 5 punten waar je goed en beheerst aan jezelf kan werken wanneer je er tenminste bewust mee bezig bent. Denk echter wel dat er nog een punt 6 bij zou kunnen, overschat jezelf nooit. Beter onderschat je je eigen kunnen, het is behoud van jezelf en anderen.

Niets gelogen aan dit verhaal! Punt 3 en 5 vooral hebben mij vooral geholpen om in alle situaties bochten te leren maken. Wij moesten met snowboardles ook regelmatig van een vrij steile buckelpiste af en dan moesten we verplicht 3 korte afwisselen met 3 langen bochten, ongeacht de buckel die er voor je lag op dat moment. Dus niet het moment kiezen van draaien maar je aanpassen aan de situatie terwijl je je bochten maakt. Met snowboarden heeft mij dit enorm geholpen om switch rijden volledig onder controle te krijgen. Ook het punt bochten afmaken tot je bijna weer naar boven gaat, hierdoor heb ik aardig leren carven en inmiddels lukt dat ook aardig switch. Ik moet bekennen dat ik ook geen les meer neem tegenwoordig terwijl ik het mij wel regelmatig voorneem, Wat ik wel doe is bepaalde oefeningen die ik nog herinner uit de lessen op de eerste dag weer even laat passeren om er weer lekker in te komen, Dat doe ik ook wanneer ik indoor ga boarden. Gewooin het gevoel weer een beetje oppakken zegmaar.

Het punt snelheid mag van mij na lessen komen in deze top5. Er zijn veel te veel mensen die denken dat ze zo met de super G mee kunnen doen zonder dat ze serieus les hebben gevolgd en voldoende techniek beheersen.

🏂

Sluit me volledig aan bij @Martin9 heb precies de zelfde ervaring met dezelfde oefeningen etc.

Punt 3 t/m 5kan je prima indoor oefenen de condities zijn elke afdaling gelijk. Neem jezelf op of laat jezelf opnemen bij de eerste poging, en wanneer je denkt dat de oefening lukt. En beoordeel dit dan echt kritisch niet alleen door jezelf maar ook door anderen. Zelf vind ik de ideale manier om gecontroleerd en effectief te verbeteren in de lage landen. Switch rijden carven etc kan je zo prima aanleren/verbeteren

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie