Aarzelend kouder?

Roel op 18 november 2014· 14 reacties

[Tignes](/dorpen/tignes) (F)
Tignes (F)

Terwijl de sneeuwvlokken sinds gistermiddag lekker neerdwarrelen en ook de lagere gebieden vanaf een meter of 1000m tijdelijk wit maken, heb ik mijn ogen al een paar dagen op de lange termijn gericht. Want daar worden heel voorzichtig de bakens verzet voor een ander, mogelijk belangrijk kouder, weertype.

Webcams
We beginnen met wat beelden van gisteravond en vanochtend.

Gisteren dumpte het alweer in [Airolo](/dorpen/airolo) aan de voet van de St. Gotthard
Gisteren dumpte het alweer in Airolo aan de voet van de St. Gotthard

Vanochtend doen de Oostenrijkse Zuidalpen ook goed mee zoals hier in Prägraten, Osttirol
Vanochtend doen de Oostenrijkse Zuidalpen ook goed mee zoals hier in Prägraten, Osttirol

[Gerlos](/dorpen/gerlos) (O)
Gerlos (O)

[Warth](/dorpen/warth) (O)
Warth (O)

[Val Gardena](/skigebieden/valgardena) (I)
Val Gardena (I)

Ook opklaringen
Later vandaag wordt de intensiteit duidelijk minder en kan het her en der gaan opklaren. Het eerst in het centrale Alpengebied. Oostenrijk zit nog met een wegdraaiende neerslagband waaruit lichte sneeuw valt, en Frankrijk krijgt wat nieuwe stuwing uit het westen. Daardoor ook daar nog wat sneeuw. De sneeuwgrens ligt op een opvallend acceptabel niveau in vergelijking tot wat we gehad hebben.

Oosten kouder dan westen
Vanaf woensdag is het toch echt even gedaan met de sneeuw. In Oostenrijk is het eerst nog grijs maar een hogedrukgebied bouwt zich op boven Scandinavië en Rusland waarmee met een naar zuidoost draaiende wind veel drogere lucht wordt aangevoerd. De zon doet vanaf dan goede zaken en terwijl het overdag nog zacht is kan het 's nachts onder een heldere hemel gaan afkoelen.

Toch nemen de verschillen tussen Oost- en West-Europa langzaam toe en dat heeft te maken met die oostcomponent van de wind. Nog steeds is niet helemaal zeker in hoeverre lucht vanuit het veel frissere Rusland kan worden aangezogen, maar waarschijnlijk komt de koude lucht net ten oosten van Oostenrijk tot stilstand. In het weekend wordt het daardoor opnieuw zachter met een vorstgrens rond 2500 meter en veel zon. Kortom het belooft een prachtig weekend te worden op de gletsjers!

Nieuwe aanval?
Begin volgende week doet het Scandinavisch-Russisch hogedrukgebied wederom een poging de kou naar het westen te blazen maar die kans lijkt ook niet al te groot. Als ie wel slaagt zou het een forse temperatuurdaling zowel 's nachts als overdag teweeg brengen. Als eerste in Oostenrijk, en in tweede instantie misschien ook voor de rest van de Alpen maar de laatste ochtendberekeningen gooien er gewoon weer een zuidstroming in. Gelukkig kijken we diep in een glazen bol.

De sneeuwkanonnen op de Hauser Kaibling bij [Schladming](/dorpen/schladming) (O) staan er nu nog werkloos bij
De sneeuwkanonnen op de Hauser Kaibling bij Schladming (O) staan er nu nog werkloos bij

Heel veel neerslag wordt niet berekend, maar we lopen kans tegen een storing in de hogere luchtlagen aan te lopen en dan kan het wel ineens weer tot sneeuw komen. Vooralsnog moeten we maar hopen op stralingskou die zijn werk kan doen en omstandigheden creëert dat de sneeuwkanonnen kunnen spuiten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Toch weer südstau op de kaarten op de lange termijn

Roel,
Bedankt voor de informatie. Helaas zit het voorlopig niet zo best uit voor mij (Salzburgerland):(

Roel, wederom dank voor jouw bericht wat ik altijd met belangstelling volg! Wij gaan op Tweede Kerstdag richting Fiss en ik hoop dat er dan genoeg is gevallen. Nu houd ik toch wat angstvallig de webcams in de gaten. Gr Bart-Jan

@Gast869

Wij voor de seizoensopening (7-14 december) accommodatie besproken in Serfaus. Ik ben bang dat we toch uit moeten wijken. Vliegen op Innsbruck dus als iemand alvast tips heeft, graag! Sölden misschien?

@gast 861: Stubai!!

Zuidstroming vind ik dit jaar niet zo erg, als het maar afkoelt :D

Zonder dollen wat een twijfelaars de modellen momenteel. @Roel ligt het nou aan mij GFS niet zo lekker overweg met die zuidstroming? Enorme spreiding ensemble Munchen

Seriously snow addicted family!

Edit deze dus:

null

Seriously snow addicted family!

Ja de onzekerheid vanaf maandag is erg groot, bij alle modellen. @Gast861 ik zou dus niet te snel switchen (als dat kan), voor hetzelfde geld loop je over 2,5 week de meest fantastische condities mis in Serfaus, want zo lang duurt het nog.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel, we zijn vier vrienden die op 08/12 richting Val Gardena gaan. Moeten wij ons zorgen beginnen te maken?

Goedemiddag roel

heerlijk weer je berichten te lezen. 28 december naar bichelbach. Komt helemaal goed.

Roel, ik ben erg bang dat er niet heel veel gaat gebeuren de komende week, anderhalve week. Ook is het nog erg warm, dus ook de bodem. Men kan geen enkele basislaag neerleggen waarop de eventuele sneeuw kan gaan vallen. Stel: er valt over 2 weken 50cm vers op een groene onderlaag. Zit er in eerste instantie fantastisch uit, iedereen happy. Maar dan, vlak voor de vakantie, temperaturen weer boven nul en af en toe regen. Dan heb je gewoon geen goede pistes. Ik denk er hard over na om nu toch alvast te gaan boeken in Breuil-Cervinia. Waarom? Ligt boven de 2000m en er ligt al ruim een meter.

Piste riderrrrr

Tis nog maar half november hé!!!

Hoi Roel,

Kun je ook een voorspelling geven voor Winterberg? Wij gaan 19 december op vakantie voor 4 dagen.

Alvast bedankt voor je reactie!

@gast933,

Ik weet dat je bericht niet aan mij gericht is, maar neem maar van mij aan dat het weer niet een maand vooruit te voorspellen is. Hooguit 3 tot 5 dagen, en mijn ogen wordt het door de klimaatverandering steeds minder voorspelbaar. De temperaturen voor Winterberg liggen volgens de klimaattabellen tussen de -2 en plus 3. Maar goed, dat is gemiddeld en zegt dus niets over de specifieke dagen dat jij er bent.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie