Zijn nu de Zuidalpen aan de beurt?

Roel op 29 oktober 2014· 23 reacties

De nog witte Hohe Salve (O) in Tirol onder een blakende zon, via @SkiweltNL
De nog witte Hohe Salve (O) in Tirol onder een blakende zon, via @SkiweltNL

Onder een mooi zonnetje zijn de Noordalpen aan het bijkomen van de dump die een week geleden inzette. Nog lang niet alle sneeuw is weg, maar nu lijkt het moment van de Zuidalpen te gaan komen. Meer dan een meter sneeuw zit in de prognoses voor volgende week. Hoe zeker is dit, en waar zijn de kansen het grootst?

20 graden
Welnu, het hangt allemaal samen met een hele langzame verschuiving van hoge- en lagedrukgebieden. We zitten deze hele week nog aan de zachte kant met aanhoudende zuidenwinden. Het wordt daardoor tegen de 20 graden in sommige dalen en in de Noordalpen waait de föhn. Zelfs wij in Nederland en België merken dat met andermaal een belachelijk warm weekend voor de boeg (We gaan in de top 3 eindigen van warmste oktobermaanden ooit).

Het is nog heerlijk herfstweer in Sankt Moritz (CH)
Het is nog heerlijk herfstweer in Sankt Moritz (CH)

Südstau
Volgende week schuift de belangrijkste lagedrukzone vanaf de oceaan naar het oosten en gaan er veranderingen optreden. De wind blijft in de zuidhoek maar wordt veel vochtiger. In de zuidelijke Franse en later Italiaanse Alpen zet een südstau in en dan weet je hoe laat het is. De tegenhanger van de nordstau is vaak nog heviger en dan hebben we het over mogelijke hoeveelheden van 1 tot 2 meter sneeuw in korte tijd. Dat zou vanaf dinsdag gestalte kunnen krijgen.

Maar nog even pas op de plaats! Het is nog ver weg dus het zwaartepunt dat nu boven de zuidelijke Franse Alpen, Piemonte en (Ober)wallis wordt berekend kan nog best opschuiven. Dat is nog even afwachten wat trouwens ook geldt voor de hevigheid. We hebben nog 6 dagen te gaan!

De [Kronplatz](/skigebieden/kronplatz) (I) heeft vorige week al wat sneeuw gehad, volgende week worden de kansen groter
De Kronplatz (I) heeft vorige week al wat sneeuw gehad, volgende week worden de kansen groter

Oostenrijk dit keer niet
Ik kan wel al aangeven dat het onwaarschijnlijk is dat Oostenrijk weer meeprofiteert. Südstau is eerder nadelig voor Oostenrijk met mogelijk nog meer föhn, de zuidelijke gebieden van Osttirol en Karinthië even buiten beschouwing gelaten. Met een goede aanstroming uit het zuiden kan het in die Bundesländer flink dumpen maar dan mag er nog wat gesleuteld worden aan de berekeningen.

Sneeuwgrens
De sneeuwgrens is een ander puntje. De luchtsoort is volgende week compleet anders (lees warmer) dan vorige week toen de sneeuw uit het noorden kwam. Er kan dus goed pas boven 2000 meter sneeuw vallen tegen 700 meter vorige week. Lokale verschillen gaan we echter zeker zien! Bij Rogier in Puy Saint Vincent sneeuwt het vaak lager, en door intensieve sneeuwval kan de sneeuwgrens ook zakken. Zeker in enge dalen. Het komt volgende week dus nog veel meer aan op nowcasten. Zin in, we gaan het allemaal voor jullie volgen! Hier natuurlijk en op twitter waar ik je van de laatste updates voorzie.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Lekker! Laat de sneeuwbeelden maar weer doorkomen!

@Userd Als dit ook maar een beetje uitkomt offer ik me heel graag op, en maak ik livebeelden voor jullie ;-)

Click. Click. Peace

It’s a dirty job @Rogier, ik kan het me voorstellen :D
Zag bij Les Sybelles voor di 20cm en wo 30cm staan, zou het daarmee lukken, denk je?

Zeker dat het daarmee lukt! Met 20 cm sta ik op de ski’s! En met 50 pak ik zelfs al niet meer mijn ‘steen-ski’s’ mee ;-)

Click. Click. Peace

En dan te bedenken dat ik al blij zou zijn als we dit jaar wel een beetje vorst krijgen! :D

Top volgende week dus weer volgas genieten vd webcams.

Seriously snow addicted family!

Aangezien de Kerst nog even op zich laat wachten, moet ik het met webcambeelden doen. Dus let it snow en kom maar op met die live-beelden @Rogier!!

...ski-addict...

Ik moet spijtig genoeg ook wachten tot en met mijn eerste vertrouwde weekje Aussois met Kerst. Daarna zien we wel. Doet de zoon het met Kerst goed op school komt er zeker nog een weekje Maurienne bij met Krokus half februari om Aussois, Val Cenis, La Norma en Valfrejus onveilig te maken en misschien nog een dagje Les Sybilles te verkennen. Lukt dit niet dan hoop ik nog een onbekend aantal dagen op de latten mee te pikken met de surfbuddy’s ;-)

Italiaanse noordkant of ook de dolomieten (alta-badia)?

@Gast446, met Italiaanse noordkant bedoel je Piemonte e.o.? Je benaming is een klein beetje verwarrend aangezien de Italiaanse Alpen volledig aan de zuidkant liggen. Zwaartepunt komt vermoedelijk in gebieden ten westen van Livigno te liggen. In tweede instantie gaat het er voor de Dolomieten ook beter uitzien maar dat is alweer een dagje later.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

De voorspelde sneeuwhoogte is al weer wat afgenomen helaas, geen 20-30 maar 7-11-3cm.

Hoeveelheden zullen nog wel vaker zwabberen, dat is niks raars op deze termijn. Maar het ziet er nog steeds prima uit.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Userd Voor in het echte zuiden, Les Sybelles is toch net niet meer heel zuidelijk. Ziet het er nog steeds geweldig uit. Check bijvoorbeeld Serre Chevalier:
https://www.wintersport.nl/skigebieden/chevalier/weersverwac…

Zondag winterbanden om, ski’s waxen, batterijen in lawinepieps en airbagrugzak klaar maken. Kortom ik ben er bijna klaar voor ;-)

Click. Click. Peace
Click. Click. Peace

@Rogier,
Zo leer ik nog eens wat, nog nooit van Abries gehoord! :D Is het wat daar?

@Userd Klein, een snelle Dopelmayer, en voor de rest oude rotliftjes, leuke pistes, maar vooral ongekend voor off-piste en altijd in de vuurlinie bij een retour d’est. Regelmatig ‘on-europese’ poederdagen daar! Kijk voor info: http://antonmagazine.nl/chapter/152

Click. Click. Peace

@Rogier, thx, ik ga eens even lezen!

Gaan 28 nov naar Val Thorens . Wat is de verwachting daar. Ligt nu wel heel weinig. Komt dat nog goed.Thnx

@Gast010 https://www.wintersport.nl/dorpen/val_thorens/weersverwachti… En ik zou me geen zorgen maken om Val Tho, die vroege openingen komen daar bijna altijd goed!

Click. Click. Peace

@Rogier, de keerzijde kan zijn dat het in delen van Aosta, Wallis en Tessin ook catastrofale gevolgen kan hebben. Het lijkt er vooralsnog op dat de sneeuw in eerste instantie pas valt boven de 1800 m en daaronder als regen. Als je dan nagaat dan de hoeveelheden kunnen vallen van 200, 300 en zelf bijna 400 mm is dat echt extreem. Johann plaatste even geleden nog dat er een rainrate wordt verwacht van om en nabij de 40/50 per 6 uur.

null

Not all who wander are lost

Uiteraard is dat nog een kleine week verder en zijn dit wel erg extreme hoeveelheden, maar toch…

null

Not all who wander are lost

Jammer, hiermee verregent het beetje sneeuw wat er nog op de Noordalpen ligt.

Heerlijk vooruitzicht!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie