Wil je goedkoop of wil je op maat?

Ruud op 24 oktober 2014· 20 reacties

null

Je gaat naar de website van een touroperator en kiest daar de reis van je keuze. Of stel je je wintersporttrip liever helemaal zelf samen? Hier geldt weer: zoveel mensen, zoveel zinnen. En –om met Cruijff te spreken- ieder nadeel heeft zijn voordeel. En andersom.

Gemakkelijk en goedkoop!
Eigenlijk is het heel simpel: een beetje zoeken op de sites, het aantal personen invullen, je vertrekdatum en reisduur opgeven en het gewenste vervoer –auto, bus of vliegtuig- en klik, klaar is Kees. Keurig worden je alle opties voorgeschoteld qua skigebieden en accommodaties, van basic tot wat luxer. Je selecteert wat je bevalt, kijkt de foto’s, leest de reviews en maakt je keuze. Veel ingewikkelder hoeft het niet te worden. Bij het boeken –fijn allemaal in het Nederlands- kun je nog extra’s kiezen uit de touroperators ruif: ontbijtje, half pensionnetje, lakenpakketje en niet te vergeten materiaal. Hoef je allemaal niet mee te zeulen, de verhuur is meestal dichtbij de accommodatie en je krijgt nog korting ook. Over prijzen gesproken; het is hartstikke betaalbaar zo’n package deal; hoe kunnen ze het ervoor bieden! In ieder geval veel goedkoper dan jezelf zou kunnen samenstellen. Nee, de touroperators nemen je heel wat vervelende klusjes uit handen; geen avonden surfen, mailen met huiseigenaren en irritant gewacht op reactie terug.

null

Maar….
Nou, gemakkelijk is het op zich wel. Maar je ontneemt jezelf heel veel keuzevrijheid. Misschien wil je wel niet aan de pistes zitten, maar juist wat verder weg. En al surfend kom je misschien in skigebieden buiten de geijkte gebieden die de touroperators bieden. Je wilt zelf bepalen waar je terecht komt en niet in zo’n groot appartementencomplex in je superkleine appartementje of in een onpersoonlijk hotel; je zoekt liever dat ene persoonlijke pensionnetje waar je warm onthaald wordt door de eigenaar i.p.v. door een Nederlandse seizoenarbeider. De wintersportwereld ligt voor je open, waarom zou je laten leiden door de preselectie van de touroperator? Authenticiteit mag best wat kosten. Trouwens zo heel goedkoop is een package deal ook niet altijd. Als je uiteindelijk alles bij elkaar optelt kan het onder de streep toch nog flink oplopen, zeker met een gezin. En dan zit je in een vakantie die door iemand anders is bedacht. Bovendien; je wilt toch zelf bepalen waar je wat huurt en niet afgetrapt en zogenaamd goedkoop materiaal krijgen? Nee de diehard fans van zelf boeken kijken vaak een beetje neer op de package vakanties.

Authentiek en op maat
Zelf samenstellen klinkt misschien als veel werk, maar eigenlijk is het niet méér dan het huren van een accommodatie die voldoet aan jouw wensen. Voor de liefhebbers van zelf samenstellen is het uren surfen naar een geschikt wintersportgebied en een fijne accommodatie juist deel van de voorpret. Je komt op ideeën, krijgt een goed overzicht wat het gebied te bieden heeft aan accommodaties en welke keuzes je daarin wilt maken. En via internet is alles kinderspel tegenwoordig; iedereen heeft websites en je kunt iedereen gewoon in het Engels mailen en je kunt via Google Earth precies zien wat de ligging van je vakantiehuis is ten opzichte van de faciliteiten die jij belangrijk vindt. Het allerbelangrijkste is; alles kan en je kunt het net zo duur maken als je zelf wilt. Kiezen voor een pensionnetje op een kwartiertje rijden scheelt al gauw veel geld. Qua materiaal bepaal je zelf ter plekke waar je huurt en wat je huurt. Je wilt toch eerst even kijken hoe het er allemaal uitziet.

null

Maar….
Hoe je het wendt of keert; dat surfen, zoeken en mailen kost veel tijd. Al was het maar omdat je nou niet altijd direct antwoord krijgt van die huiseigenaren. Als je pech hebt is het huis toch niet beschikbaar, ondanks de informatie op hun website. Die is lang niet altijd up to date namelijk.
En al dat hameren op die charme en authenticiteit; als je komt voor het skiën of borden en lekker wilt knallen is het toch fijn dat iemand de accommodaties voor je heeft uitgezocht van waaruit je zó de pistes op stapt? En krappe uitgeleefde hokken zijn het allang niet meer allemaal; ook daarin is meer keuze gekomen. Alles bij elkaar opgeteld levert dat zelf samenstellen méér werk en méér kosten op: je huis, reis, materiaalhuur en skipassen los regelen betekent een flink prijskaartje. Tegen de touroperators kun je in dat opzicht nu eenmaal niet op.

En jullie?
Wat doen jullie het liefst? Kiezen voor gemak of voor keuzevrijheid? Voor lage kosten of maatwerk?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Met 10 vrienden doen we het via touroperator, anders is het te moeilijk zoeken.
Ik moet ook zeggen, het lijkt wel alsof tour operators flinke kortingen bedingen op skipassen. Want soms kan je gewoon niet goedkoper boeken dan via operator.
Met vriendin boek ik vaak los.

Hef liefst op maat, maar als dan de gewenste bestemming re duur word toch echt de voor geselecteerde opties

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ik mis bij heel veel touroperators en zoekmachines van de skigebieden zelf de mogelijkheid om de wensen op het gebied van de accommidatie aan te geven. Mij lijkt het wel handig als je het aantal slaapkamers, badkamers, aparte keuken, etc. kan aangeven.
Vroeger regelden we alles via een touroperator, tegenwoordig benaderen we de accommodaties rechtstreekt.
Een voorbeeld van een goede zoekmachine is de website van Val Gardena, http://www.valgardena.it.
Je kan hier de periode, aantal volwassenen, kinderen, aantal slaapkamers, prijsniveau, hotel/appartement en nog meer variabelen aangeven en vervolgens alle accommodaties op de kaart weergeven om je keuze te maken. Hier kunnen veel skigebieden een voorbeeld aan nemen.

Op de piste komt mijn 9 tot 5 mentaliteit wel tot zijn recht!

Wij zoeken tegenwoordig zelf. Heel makkelijk om een fijn appartement te zoeken in gebieden die niet door de touroperator wordt aangeboden. Wij willen ieder jaar naar een ander gebied in Oostenrijk en via de vaste touroperators kwamen we vaak weer op acco’s en gebieden uit die we net niet wilde. Tevens rijden we zelf dus de keuzevrijheid is enorm en qua prijs heb ik het idee dat we goedkoper uit zijn. Vaak zien we prijzen incl. skipas van boven de €500,-p.p. eigen vervoer in een appartement. Wij zijn ook nog eens met mensen die geen skipas nodig hebben en de korting die je dan krijgt valt ook tegen. Een skipas voor 6 dagen kopen we niet op voorhand, want weten niet wat het weer doet en of we echt 6 hele dagen gaan skiën. Vaak niet, omdat onze dochter het ook leuk vindt om te gaan zwemmen of sleeën. Uitslapen is ook wel eens lekker en gaan dan misschien een paar uurtjes in de middag. Het appartement moet ruim zijn, want delen dit met opa en oma die graag mee gaan en nog eens kunnen oppassen. Voor een busreis wordt al snel €125.- betaald en met 4 personen in een auto haal ik dat er wel uit. Rijd op LPG dus ook dat scheelt. Tevens is het fijne voorpret om te zoeken en je merkt al snel dat er meer is, dan er wordt aangeboden bij de touroperators. Ik begrijp zeker wel dat mensen via een touroperator boeken, want ook daarmee kom je op mooie bestemmingen uit en kost je minder uitzoek werk, als je daar niet van houdt.

Hangt maar net van de bestemming en periode af, soms voegt het niets toe om zelf te zoeken, soms is er niets georganiseerds te boeken. Wel altijd eigen vervoer.

Hier hangt het er ook vanaf. We hebben voor de Krokusvakantie Zuid (14-21 feb) een appartement van particulieren gehuurd in Les Menuires en dat kwam - als ik de prijs van de skipas erbij optel - echt goedkoper uit dan een package deal met skipas voor die periode bij een touroperator. Afgelopen maart gingen we een weekend in het laagseizoen naar Oostenrijk en toen was de touroperator juist goedkoper.
Nou is het uitzoekwerk voor mij ook echt voorpret, dus ik vind het geen bezwaar dat dat wat meer tijd kost;)

Maar hoe zoeken jullie dan?

Frankrijk = packagedeal, omdat het (veel) goedkoper is. Soms is de kost een package slechts 250euro terwijl een losse skipas al 220euro kost.

In Oostenrijk zijn de verschillen minimaal, dus maakt weinig uit.

Vooral erg vroeg gaan boeken. Als je boekt voor 31 aug heb je bij veel accomodaties en touroperators soms wel tot 50% vroegboek korting. Dit jaar op mijn tablet in de Franse zon in Augustus al geboekt, heerlijk vooruitzicht tijdens de ene vakantie alvast de volgende boeken!

Altijd zelf zoeken, gaan elk jaar met de hele familie en dan zijn er bij ons specifieke wensen waar alles aan moet voldoen.
Dit biedt een touroperator simpelweg vaak niet.
Zoek altijd via site’s zoals Homeaway voor een accomodatie nadat ik het skigebied met voorzieningen die nodig zijn heb gevonden.

Zoeken naar een geschikte wintersportaccommodatie is ná de zomer één van m’n hobby’s. Ik, en mijn vrouw, accepteren dat er veel tijd in hobby’s gaat zitten. :P

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Het is voor ons heel simpel. We gaan tegenwoordig altijd buiten het seizoen, en buiten het seizoen is het gewoon vele malen goedkoper om bij een touroperator te boeken. Je zit al in bijvoorbeeld Avoriaz of Saint Francois Longchamp voor onder de 200 euro per persoon inclusief skipas (wel goed zoeken en zo laat mogelijk boeken). Een skipas kost in Oostenrijk meestal al zoveel. Daarnaast komt nog dat je in Frankrijk (bijna) altijd aan of zeer vlakbij de piste verblijft en je in Oostenrijk vaak nog een stukje moet rijden voordat je bij de piste bent.
Toen we nog in het hoofdseizoen gingen was het altijd Oostenrijk omdat de prijzen dan bij touroperators ook torenhoog zijn.

Grappig om te zien dat de meeste het van het moment en het gezelschap laten afhangen. Dat geldt ook voor mij. Mijn ouders boekte vroeger alles altijd zelf. Maar buiten het hoogzeizoen en/of met zijn de touroperators makkelijker en goedkoper.

Vorig jaar short ski zelf geboekt ivm specifieke wensen van het gezelschap. Heerlijk huis gevonden via homeaway. Week in het naseizoen met goede vriendin via touroperator, met de bus.

Let it snow, let snow, let it snow!

Je moet bij touroperators opletten dat het aant personen niet misleidend is. Zo kan je in Frankrijk met twee man op de slaapbank, welke in veel gevallen voor geen meter slaapt. Wij boeken daarom altijd een onderkomen waar je met 2 man meer in kan zodat iedereen een eigen bed heeft

In het begin ging ik altijd naar het reisbureau en kwam met een lading wintergidsen thuis, kon ik uren in zoeken tot dat ik de juiste plaats en onderkomen tegen een leuke prijs had gevonden, daarna werd het via internet bij de touroperators. Uiteindelijk ging ik zelf opzoek of boekte hetzelfde appartement nogmaals en dan rechtstreeks. Wij gingen /gaan altijd met meerdere vrienden of familie op wintersport en vond het een sport om zelf iets te gaan regelen, heerlijke voor pret :)
Zelf een reis naar Fins lapland geboekt wat in totaal op ruim 800 euro goedkoper uit kwam als dat mijn vriendin gevonden had voor een voorgeprogrammeerde reis, en we zaten in het zelfde vliegtuig en acco.
Nu zoek ik vaak, voor iemand die ik af moet wijzen omdat ons app bezet is, nog internet af om wat anders te vinden, vindt ik leuk om te doen. :)

Dienten Die Alte schule

Ik snap niets van deze blog. Regelen al aantal jaren appartementje of chalet, materiaal, enz zelf en blijkt steeds veel goedkoper te zijn dan te reizen via een touroperator.

Ik zoek een appartement en m’n ouders betalen :)

Gang is alles

@jesper: dan kies je vast een duur appartement?

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Ruud Haha nee ik moet wel de prijs in de gaten houden :P
Wat is die emoticon op 't einde? Ik zie een lege rechthoek namelijk

Gang is alles

Dit jaar voor het eerst zelf geboekt. En voor het eerst naar frankrijk. Via de touroperator dat wel. zijn ongeveer 400 euro kwijt, inclusief busreis, skipas etc. Daarvoor met 5 man in een 8-persoons huisje.

Zomervakantie boek ik juist het liefst zo laat mogelijk, en regel ik het liefst wanneer mogelijk zelfs terplekke. Maar omdat zelf rijden voor mij duurder zou zijn dan met de bus ga ik met de bus (sneeuwkettingen, Winterbanden etc.). Plus het is een stuk fijner als een ander rijd.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie