Ex-orkaan wordt sneeuwbrenger

Roel op 19 oktober 2014· 18 reacties

Aan dit zomerse beeld uit [Ellmau](/dorpen/ellmau) (O) komt nu snel een einde
Aan dit zomerse beeld uit Ellmau (O) komt nu snel een einde

Niemand minder dan ex-orkaan Gonzalo gaat deze week voor de sneeuw zorgen. Langzaam maar zeker beginnen de contouren ook duidelijk te worden. Twee dagen na aankondiging lijkt het erop dat vooral Oostenrijk zijn borst mag natmaken. Waarom vooral Oostenrijk, en hoe kan een oude tropische orkaan voor sneeuw zorgen?

Oostenrijk meeste sneeuw?
Het komt allemaal aan op de aanstroming, met nog vele dagen tot het ‘moment suprême’ weet je dat die iedere modelberekening anders uitpakt. Eergisteren kon ik dus nog onmogelijk zeggen waar de meeste sneeuw ging vallen. Nu kan ik dat langzaam wel.

Het bizarre toeval wil dat de voormalige categorie-4 orkaan Gonzalo voor die sneeuw gaat zorgen. In een strakke westelijke stroming komt die nu in sneltreinvaart richting Europa. Hoewel hij nog wat tropische kenmerken bezit gaat het om de windrichting die hij veroorzaakt. Daar haalt hij de koudere lucht immers vandaan. Leek het er gisterochtend op dat de noordwestenwind pal op de Zwitserse Alpen ging staan, nu lijkt dat meer naar het oosten te gebeuren met in Oostenrijk de meeste sneeuw. Hieronder de actuele sneeuwverwachting van ons eigen model:

null

Heftige omslag
De hoeveelheden zijn nog een beetje spannend. Gisteravond zag het er ‘huge’ uit met een zware langdurige dump. Vandaag is dat ietsje minder maar Gonzalo zou nog altijd goed moeten zijn voor 20 centimeter in de dalen tot een dikke halve meter op de toppen. Goed voor winterse beelden vanaf in ieder geval woensdagochtend.

De weersomslag gaat getrapt maar niet minder heftig. Is het op 1500 meter vandaag nog ruim 15 graden boven nul. Woensdag vriest het daar 2 graden met sneeuw vanaf 800-1000 meter! Misschien nog wel lager. De eerste neerslag valt maandagnacht nog meest als regen. Dinsdag overdag knapt het tijdelijk op maar in de avond gaat het beginnen.

Zelfs in het Zwarte Woud (Feldberg) kan het wit worden
Zelfs in het Zwarte Woud (Feldberg) kan het wit worden

Weersverbetering
Met wat geluk sneeuwt het ten oosten van Salzburg tot donderdagmorgen door. Elders klaart het eerder op en dan gaat het grote smelten beginnen. In de dalen althans want zoals aangegeven, voor een blijvend sneeuwdek is het gewoon veel te vroeg. Op de gletsjers is dat gelukkig niet zo. Daar is de sneeuw brood en broodnodig, met het oog op de Worldcup in Sölden natuurlijk maar ook voor de vele stages die er plaatsvinden. Dus ga je in de komende twee weken naar een Oostenrijkse gletsjer, dan lijkt het dus wéér goed te komen :-)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Laat maar komen, die winterse beelden! Dit weekend nog eens volop van de zomer genieten en dan vol gas door naar de winter!

Was mijn gletsjerbezoek nu maar doorgegaan D:

Gang is alles

Vandaag nog genieten van de laatste zomerdag en laat ons dan maar beginnen staren naar de webcambeelden die weer wit zullen kleuren :-)
53 days before Tignes!

@Roel, staat de nieuwe voorraad jodelahitiiiih!!'s al klaar?

Mooi om te zien in de temperatuur grafieken, in de meeste plaatsen maandag nog 20 graden, dinsdag ~ 13-14 en woensdag maximaal 3-4.

Ben heel benieuwd naar de beelden!

Klinkt echt super!!! Morgenavond rijden en dan naar kaprun!!!

Pit tal volgend weekend! Perfect :-)

Een geschenk uit de hemel voor de wereldbeker in Sölden natuurlijk! De temperatuurgrafieken, de neerslagverwachtingen, overal is de Wettersturz te zien. Over een paar dagen wordt dat webcamkijken!

❄️

Ja hoor, ski’s zijn van zolder gehaald: donderdag tm zondag het seizoen openen in Sölden :-)

Wij gaan donderdag ook richting Solden om het seizoen te openen. Zaterdag nog een blik werpen op de afdaling vrouwen bij de Rettenbach gletscher. :-)

– Marco

Héérlijk webcams en Eurosport kijken! Voor de mensen die gaan veel plezier! Seizoen kan beginnen!

Seriously snow addicted family!

Gisteren de ski’s weggebracht voor een grote beurt en een nieuwe helm gekocht. De skivakantie is al lang geboekt.
Wij zijn er helemaal klaar voor.

ik kan niet wachten! Helaas duurt het nog een week of 12 voordat ik op de latten sta. Dan 3 weken wachten op het tweede tripje!

Ik van af vrijdag een weekje in kaprun monitor opleiding

joehoeeeeeeeeeee vrijdag zijn we weg

ik ga geluk hebben !!! woensdag 29 okt vertrekken voor een Gletsjer weekend in Solden tot 2nov en dan die verwachtingen te zien krijgen !!! het komt in orde !!!

@Userd, reken maar dat ie mag jodelen!! (onze app voor wie hem niet kent :-))

De laatste berekeningen zijn belachelijk winters, misschien wel twee dagen sneeuw… Morgen een uitgebreid weerbericht!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, da’s mooi, heel mooi!! Toch wel hét teken dat de winter gaat beginnen!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie