Wat te verwachten van een budgetreis?

Arjen op 24 augustus 2014· 18 reacties

null
Voor minder dan 100 euro zit je al in de Alpen

Vroeger, als middelbaar scholier en arme student, bestond de budgetreis in mijn ogen nog helemaal niet. Waarschijnlijk was het om de simpele reden dat alles in die tijd budget moest zijn. En dus stapten we met liefde in een bus die er een kleine 14 uur over deed om ons naar Risoul, Superdévoluy of Le Corbier te brengen. Het maakte allemaal niet zoveel uit. Als we maar konden skiën. Zelfs een vertraging van een uur of 12 waarbij we ingesneeuwd raakten bij een buswissel (let wel, dit was buiten op een parkeerplaats ergens in de Franse Alpen en dan ook zonder bus) schaarden we onder het kopje avontuur.

Het blijft trekken
Die glorietijd van de budgetreis ligt voor mij persoonlijk alweer een tijdje achter me. Maar toch blijft het trekken. Want het grootste voordeel van de budgetreis is simpelweg dat je voor heel weinig geld in de sneeuw kan staan. En omdat het uiteindelijk altijd om ‘het skiën’ is blijven draaien blijft de budgetreis altijd trekken. Regelmatig zie ik advertenties langskomen met prijzen voor bus, appartement en liftpas die zo laag zijn dat ik er met m’n eigen auto niet eens heen zou kunnen rijden. Benzine en tol heen en terug zijn al duur genoeg.

Slapeloze nachten in de bus?
Dat is dan ook direct het grootste voordeel van een budgetreis. De prijs. Maar goed, wat is dan de kwaliteit die er tegenover staat? De bus rijd je van Nederland richting de Franse Alpen (want budgetreizen gaan negen van de tien keer naar een Frans skigebied). Die doet er wat langer over dan normaal, maar wanneer je richting Risoul of Praloup gaat dan is het ook helemaal niet erg om niet zelf te hoeven rijden. Goede oordoppen mee en je komt uiteindelijk de nacht wel door.

null

Het voordeel van een klein appartement
​Tuurlijk beland je niet in de meest luxueuze accommodatie, maar goed, dat maakt niet uit, want het grootste deel van de tijd sta je gewoon op de berg. Wanneer je wél in je appartement bent dan moet je vaak genoeg nemen met een basic inventaris, waar de gemiddelde studentengroep weinig meer aan kapot kan maken. Oh, en de kans is groot dat dat dan ook je buren zijn. Met kleine kinderen op georganiseerde budgetwintersport is dan ook niet direct aan te raden.

Een ander vuistregel die frequente Frankrijkgangers is dat je de grootte van je groep maal twee moet doen om de grootte van het appartement te bepalen. Doe je dat niet dan kan je vanuit je bed direct het ontbijt klaarzetten. Wel handig als je ook weer snel op de piste wilt staan 's morgens.

Iets voor jou?
Wil je met een vriendengroep op vakantie of zoek je nog naar een goedkope tweede keer op wintersport, dan is een budget vakantie een prima optie. Zelf ben ik nog steeds van de budget wintersport, maar dan op een andere manier. Niet in de grote gebieden verblijven, maar juist kleine skigebiedjes uitzoeken waar je niet de volle mep voor de liftpas betaalt en ook in de pisterestaurants niet direct financieel geslacht wordt.

Wat zijn jullie ervaringen met budgetreizen? Slapeloze nachten in de bus? Kleine appartementen? Of is het juist supergoed bevallen omdat je nergens zo weinig betaalt voor zoveel tijd op de piste?

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Vroeger met mijn ouders gingen we altijd richting Bayerische Wald, puur en alleen omdat dat goed betaalbaar was in de vakantie periodes. Pisteaanbod is wel een heel stuk beperkter, maar voor toen was dat meer dan genoeg.

Tegenwoordig is budget voor mij alles buiten de vakantieperiodes in de goedkoopste weken. Het zou nog goedkoper kunnen, maar ik wil wel een beetje comfortabel overnachten en als ik een week ga genoeg variaties qua pistes hebben. Vaak is de skipas duurder dan de accomodatie in die weken.

Hmm wij zijn de eerste 2 jaar op een soort van budget vakantie gegaan, naar Tsjechië namelijk. Om te kijken of we het echt leuk vonden. Was wel leuk op zich voor de eerste keren, maar zou het nu echt niet meer doen.

Nu ga ik elk jaar met m’n ouders naar Ski Arlberg West en verblijven we in Warth, in een relatief goedkope ferienwohnung.

Gang is alles

Wij gaan nog steeds low budget. Busreis is niet altijd om naar huis te schrijven, echt doorslapen lukt mij niet echt, maar ideale is dat je om 20.00 in een bus stapt en 9.00 aankomt in frankrijk in de sneeuw voor 80 euro retour.
De appartementen zijn inderdaad erg klein maar als je van tevoren hier al vanuit gaat is het wel acceptabel. Ik sta toch de hele dag op de piste, het gaat voor mij toch om het boarden. Meer plaats is relaxer, maar hier zal je ook voor moeten betalen, en dan heb ik liever mee plezier op de piste met een goede uitrusting dan dat ik een paar m2 meer appartement heb. Klein is niet erg, als het maar wel schoon en verzorgd is.

Wij zoeken altijd los budget. Alleen het vervoer is gewoon de auto. Als je met 3 personen of meer reist ben je goedkoper uit dan de bus en je reist net ff comfortabeler. De accommodaties zijn vaak wat klein maar prima te doen als je met 4 in een 6 persoons appartement zit.

Het gaat ons om het boarden en niet om de luxe van de verblijfplaats …

🏂

Yep, hier ook meestal budgetreis, maar met de auto. Voldoende groot appartement nemen zodat niemand in de woonkamer hoeft te slapen (dus +2 regel, niet x2 regel), tijdens de examenperiode van de luidruchtige studenten gaan en lekker uit eten gaan. Luxueus genoeg!

Geek, Snowboarder, iPhone developer

Voor geen goud een budgetreis!
Lekker met het vliegtuig en een goed 4 sterren hotel, dat is voor mij vakantie, en als we tijdens de krokusvakantie gaan, pakken we de auto, want dan zijn de ticketprijzen echt belachelijk.
Maar kan wel begrijpen dat anderen het wel doen…

Al verschillende jaren budget met de bus naar Karinthie. 2e Kerstdag opstappen, overdag heenrijden, 's avonds aankomen en na een paar halve liters een fatsoenlijk bedje instappen. De volgende morgen fris en fruitig aan de ontbijttafel, met z’n allen weer de bus in en naar de piste tot aan 't end van de middag. 's Avonds met z’n allen weer aan tafel eten wat de pot schaft en daarna aan de bar weer verder. Op de laatste dag na het avondeten weer de bus in en door de nacht naar huis. Aangezien iedereen dan toch vrij gesloopt is is de bus dan relatief rustig en kun je toch wat uurtjes slaap meepikken om op oudejaarsdag 's ochtends weer thuis te komen.
Voordelen: niet zelf rijden, 4 dagen op de latten staan en toch maar 5 dagen van huis zijn, relatief goedkoop (niet zo goedkoop als frankrijk, maar toch) en gezelligheid van een groep, zelfs eenlingen kunnen op deze reis mee en maken vrienden voor het leven.
Nadelen: uiteraard de lange zit in de bus. Verder moet je niet te kieskeurig zijn qua eten, keuze uit 2 dagmenu’s van niet de hoogste kwaliteit. En altijd wachten op de langzaamste die naar de bus komt.
Komende kerst weer! (wie meer info wil mag me een PB sturen, ik ga geen openlijke reclame hier maken)

Wat is de goedkoopste reis ooit?

Voor mij was dat 199 Gulden(!) met Gogo tours in 1992.
7 dagen inclusief bus, appartement en 7 daagse skipas in de week voor kerst. Had nog goedkoper kunnen zijn als we met 6 man in het 6-persoons appartement hadden gezeten ipv met 4.
Boodschappen doen bij de Macro en dan op de piste pas ontdekken dat die cola blikjes en de snickers hardstikke bevroren waren als je ze meenam naar boven.

Zie nu geen reizen meer onder de 200 Euro.

Overigens, een skipas is gemiddeld ook 40% duurder geworden in de afgelopen 10 jaar…

Goedkope reizen bevallen me eigenlijk ook wel goed. Afgelopen jaren 2 keer wezen skiën waarvan er altijd 1 een budget reis is. Afgelopen seizoen voor 460 euro heen en weer met de bus naar Les deux Alpes, skipas, half pension (super buffet ontbijt, en goed avond eten keuze uit 2 maaltijden) en klein appartement waar we met 4 personen in lagen.
Had nog iets goedkoper gekund, aangezien het appartement voor maximaal 5 personen was. Wel sliepen er nu 2 man in de kamer.

Andere reis was een dure reis met groot appartement met sauna erin. Zelf heb ik geen problemen met minder luxe hier stel je jezelf gewoon op in. Vaak vallen de dure appartementen me meer tegen dan de goedkope omdat mijn verwachtingspatroon dan compleet anders is.

Tsja hier ook, elk jaar weer opzoek naar de goedkoopste aanbieding (typisch nederlands?). Wat resulteert dat we elk jaar opnieuw naar Frankrijk gaan, hopelijk kan ik de rest dit jaar overtuigen om een keer richting zwitserland, italie of oostenrijk te gaan. Helemaal budget gaan we elk jaar wel met de lease-auto en koken we zelf. Daardoor kost de vakantie all-in nooit meer dan 500 pp.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Mijns inziens is een budgetreis naar een groot skigebied (Sölden, St Anton…) ook mogelijk.
Lunch meepakken en buiten het hoogseizoen gaan

DOe vaak en kort reisje naar de gletscher in de zomer. 3 dagen Hintertux + LO in Madseit (3 km) kost € 160,- in totaal.

@Niels322 Toch blijft de zin van iemand op het forum me nog altijd in het hoofd zitten
‘‘gaan jullie lekker bevroren broodjes eten op de piste’’

Gang is alles

Ik heb afgelopen maart buiten het hoogseizoen ook een budgettripje gedaan, maar dan alles zelf geregeld. Met een beetje zoekwerk al snel een goedkope accommodatie in het Pitztal gevonden.
6 dagen geskied, elke dag in een ander gebied: Lermoos, Kaunertaler Gletscher, Pitztaler Gletscher, Sölden, Hochzeiger en Oberjoch.

Totaal iets minder dan 400 euro uitgegeven.

De echte budgettrips met busreizen heb ik nu zo’n 4 jaar achter elkaar gedaan, maar ik ga nu liever zelf met de auto en gewoon zelf een goedkope accommodatie zoeken.

Wij zoeken altijd een huisje via de site van het dorp, dit scheelt ontzettend veel! Verder eten voor op de piste zelf meenemen en nog op enkele zaken letten en je komt niet al te duur uit :)

Op het budget letten prima dat doe ik bij elke vakantie, maar heb zo’n ongelijke hekel aan bus reizen dat ik dat echt niet ga doen als het moet rijd ik nog liever in mijn eentje met de auto dan met de bus.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ben inmiddels 2 keer richting Sybelles gereden. Dit doen wij overigens wel met eigen vervoer. Aangezien wij 2 keer met wintersport gaan, proberen we altijd 1 keer budget te gaan.
Veel luxe hoef je niet te verwachten maar het brood nodige zit echt wel in het appartement zodat je thuis kunt kokkerellen etc. Ook het skigebied vind ik niet verkeerd, tuurlijk ontbreekt het aan snelle en moderne liften maar dat neem ik op de koop toe.

Ga volgend jaar zo weer budget! Wij gaan immers voor de sneeuw en de bergen!

"respect the mountains"

Ja hoor, vaak gedaan. Voor het jaarlijkse vriendenweekend en met een stelletje kerels worden er niet zoveel eisen gesteld. Maar comfort is ver te zoeken, met name dat je 's-ochtends aankomt maar vaak pas 's-avonds in je accomodatie kunt. En bij vetrek hetzelfde ritueel: 's-ochtends eruit en 's-avonds pas weg met de bus.
En de omkleedgelegenheid/bagagedepot heb ik al in alle soorten en maten meegemaakt, memorabel was de ondergrondse kroeg in Les Arcs waar getuige de bierdampen de laatste klanten het pand pas kort daarvoor hadden verlaten. Inmiddels met eigen auto en vaak bij gemoedelijke Mutti in Oostenrijk, met beetje speurwerk kom je een heel eind in de buurt van de budgetreizen want die zijn inmiddels ook al stuk minder budget…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie