Wat is Oostenrijkse gezelligheid?

Rogier op 27 oktober 2014· 36 reacties

Is dit een Oostenrijks terras, gezellig of niet?
Is dit een Oostenrijks terras, gezellig of niet?

Bij de eeuwige discussie over het verschil tussen Frankrijk en Oostenrijk, komt er altijd één argument terug. Dat is ‘de Oostenrijkse gezelligheid’. Maar wat is deze gezelligheid nou precies? Want in Frankrijk kan het toch best gezellig zijn? Of is het meer dan alleen maar gezelligheid wat bedoelt wordt met deze uitspraak?

Sfeer
Natuurlijk, begrijp en voel ik ook het verschil tussen Oostenrijk en Frankrijk (en eigenlijk alle andere Alpenlanden). De sfeer in Oostenrijk is echt anders. Toch is het moeilijk om precies onder woorden te brengen wat het verschil precies is. Want ook in Frankrijk kan het volgens mij erg gezellig zijn, of is dat onmogelijk volgens jullie?

null

Gezellige Franse gebieden
Want wat is nou precies het verschil tussen de gezelligheid? Ik ken genoeg leuke barretjes en cafe’s waar het erg gezellig is. Wil je feestelijke après-ski dan kan dat ook in heel wat gebieden in Frankrijk, Zwitserland en Italië. En op dezelfde manier ben ik ook in veel Oostenrijkse gebieden geweest waar eigenlijk geen après-ski is. Of is het een misverstand dat die gezelligheid met après-ski te maken heeft?

Meer dan dat
Dus het heeft met meer te maken dan alleen de après-ski. Want al zou dat wel zo zijn, dan zouden inderdaad heel wat Oostenrijkse gebieden niet onder de noemer gezellig vallen. Waar gaat het nog meer om? De versiering en opgeruimdheid in de dorpen, de gastvrijheid, de inrichting van hotels en appartementen? Zeg het maar. Of is het de taal. Bijna iedereen begrijpt wel wat Duits, maar Italiaans en Frans is een stuk lastiger.

null

Middelgebergte
Zijn het ook de bergen die voor dit gevoel van gezelligheid zorgen? Want de hellingen rondom Skiwelt zijn een stuk liefelijker dan de hoge bergen boven Tignes of Alpe d’Huez bijvoorbeeld. Het voelt meer aan als een heerlijk sprookjesachtige winterlandschap terwijl veel gebieden in Frankrijk en Zwitserland juist meer het gure hooggebergte als decor hebben. Maakt dit ook de Oostenrijkse gezelligheid?

Oostenrijkse gezelligheid
Wat is dat nou volgens jullie die Oostenrijkse gezelligheid. En wat maakt dit zo bijzonder dat het grootste deel van de Nederlandse en Belgische wintersporters richting Oostenrijk vertrekt? Ik ben benieuwd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Het heeft niet alleen met de apres-ski te maken in mijn ogen, maar ook met de dorpen waar je dan verblijft. In Oostenrijk ziet het er allemaal iets authentieker uit, in Frankrijk gaat het al snel om grote betonblokken. Nu heb je daar natuurlijk ook wel de dorpjes die meer uitstraling hebben dan bijvoorbeeld Val Thorens. Verder zullen de bewoners er ook mee te maken hebben, de Oostenrijkers zijn iets toegankelijker dan de Fransen over het algemeen.

Het verandert langzaam maar zeker wel een beetje, maar Oostenrijk is veel meer van de après-ski op en rond de piste, terwijl Frankrijk meer van het ‘uitgaan’ in het dorp is. De Franse gebieden hebben vrijwel stuk voor stuk hooggelegen dorpen, die er niet alleen afschuwelijk uitzien, maar ook nog eens ervoor zorgen dat er minder restaurants en barretjes op de piste zijn. Natuurlijk de dorpen liggen aan de piste, waardoor er alsnog voldoende terrassen aan de piste grenzen, maar het heeft een heel andere uitstraling en een heel andere cultuur.

Waar je in Oostenrijk gezellig met een enorme mengelmoes aan nationaliteiten en culturen, je biertje of schnaps drinkt na het skiën, sta je in Frankrijk meer te hossen na het eten tot een uurtje of 2 's nachts met vrijwel alleen maar Nederlanders.

Après-ski is in Frankrijk vernederlandst al zal dat waarschijnlijk in Gerlos, Kirchberg en Westendorf ook wel zijn, maar daar ben ik nog nooit geweest.

Geef mij maar après-ski zoals de naam het zegt (en dan het liefst met de Duitse muziek), dus van de piste af met je skischoenen een ijsbar of schirmbar in. Tot een uurtje of 7 wat drank naar binnen gieten. Daarna aan het diner, nog een spelletje spelen ofzo en je bed in. Veel beter dan om een uur of 22 nog een keer op stap gaan.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

het is niet de apres ski, of de omgeving, maar hoe de oostenrijkers het overbrengen. Ik ben geen talenwonder dus heb ik niet heel veel meer interactie met een duitser dan een fransoos, maar toch is de hele beleving in oostenrijk fijner.
Mensen groeten vaker, medewerkers zijn behulpzamer, in kroegen als je verstaanbaar maakt dat je een beetje accordeon kan spelen, krijg je een trekzak in de handen geduwd. Al deze dingen zijn mij in frankrijk nog niet gelukt, daar zitten de fransen in een hoekje je met argusogen aan te kijken van ‘alweer een toerist waar we een hekel aan hebben’.

Gemoedelijkheid, hoffelijkheid (=gastvrijheid, vriendelijkheid, dienstbaarheid, beleefdheid) zijn kernbegrippen in de Oostenrijkse cultuur.
Dat heeft z’n nadelen (conservatisme, geslotenheid, onbespreekbaarheid van problemen, taboes)

Maar in de dagelijkse omgang is het heel prettig en in het toerisme heeeeel commercieel.

Fransen hebben meer last van dat wat je bij zich-te-goed-voelende-kunstenaars-werkzaam-in-de-Amsterdamse-horeca ook veel ziet: Te arrogant om dienstbaar te zijn.

Oostenrijkers zijn geboren professionals voor het toerisme. Dienstbaarheid is er geen vies ding.

Ik vind Zwitserland eigenlijk vaak Gezelliger dan menig gebied in oostenrijk

Gezelligheid is meer dan hossen in de kroeg. Het is ook het dorp waar nog een school, een kerk , een timmerwerkplaats is of een paar boeren hun koeienstal hebben, kortom: een levende gemeenschap ipv een verzameling betonnen blokken. Een plek waar het leeft en niet alleen een plek waar je met duizenden andere toeristen verblijft. In Oostenrijk is het dus wat dat betreft vaak ‘gezelliger’

In Oostenrijk wordt je overal ‘gemutlich’ onthaald en hangt er steeds een leuke sfeer, dan spreek ik niet alleen over de apres-ski, maar in het algemeen, in Frankrijk moet je overal zo snel mogelijk weg zijn en zien je ze overal ‘buiten’,‘geld dokken en wegwezen’… over de apres ksi zwijgen we maar, het is een Frans woord maar ze kennen (of willen) het er niet !

Ik denk wel dat in Zwitserland het vooral gemütlich is, eerder dan in Oostenrijk daar is het ook vaak erg commercieël

Kan helemaal meegaan met de reactie van FrankW. Deels komt het misschien ook wel door het prijsniveau. Even tussen de middag wat eten met een drankje er bij kost vaak in Frankrijk wel het dubbele van wat je Oostenrijk betaald en waar het kwalitatief ook nog beter is. Dus zit je in Oostenrijk op een gezellig vol terras of in een hut, waar je in Frankrijk met anderhalve man zit. Dat maakt het gezelligheidsniveau er ook minder op!

Het is zoals kiezen tussen een vrouw met hét perfecte lichaam maar ontzettend veel streken en dat sympathieke meisje van achter de toog in jouw plaatselijk café. Frankrijk heeft het qua natuur beter getroffen dan de Oostenrijkers, maar die laatste zijn veel sympathieker en geven je het gevoel dat je echt waar krijgt voor je geld.

Ik heb een tiental Franse gebieden bezocht (waaronder bv L2a en La Plagne) en nergens heb ik après ski gezien zoals dat in Oostenrijk is. Bv in de Pano bar stond er wel muziek op maar echt sfeer was er niet. Om over de prijs van het bier nog maar te zwijgen.

Ander voorbeeld: In Oostenrijk kan je in zowat elk gebied een kamer met ontbijt boeken bij de plaatselijke bevolking. Jij wandelt met je skies op je rug richting bus, de zoon des huizes met zijn boekentas. In grote Franse gebieden is dit quasi onmogelijk, er zijn amper locals in bv Val Thorens, Tignes of Les Deux alpes.

Ik zou nog uren kunnen doorgaan met de verschillen. Vind maar eens prijs-kwaliteit een goed hotel in L3V, vind maar eens een restaurant op de piste waar een cola nog minder dan 2,5 euro kost, een vriendelijke Fransman, péage, een dorp aan de piste zonder hoogbouw, Nederlandstalige skiles, betalend parkeren, sneeuwkanonnen, moderne liften,…

Zolang de Fransen koppig blijven vasthouden aan hun visie op skiën gaan ze het tij niet keren. Gevolg is dat ze vooral klanten krijgen die op zoek zijn naar een goedkope reis en dus minder uitgeven. Minder inkomsten wilt zeggen minder investeringen mogelijk en zo is de cirkel (vereenvoudigd) rond. En eigenlijk is dat spijtig want ze hebben het beste landschap gekregen van moeder natuur.

Wat Oostenrijk en Zwitserland (en zuid Duitsland en zuid Tirol) wel hebben, en Frankrijk en noordwest Italië niet, is die oergezellige Volksmusik.

Loop een terras op, ga zitten in een kleine stube, overal kun je wegdromen bij deze gemoedelijke en liefelijke klanken.
Zelfs bij sommige skilift-hokjes klinkt deze stroom liefelijkheid je tegemoet.

Terug in Nederland is de muziek niet om aan te horen, maar in de ambiance van de Alpen gewoon onmisbaar ;)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Wat een leuke en herkenbare reacties allemaal!
Het klinkt vast heel raar: Ik denk dat wij Nederlanders de Oostenrijkse sfeer zo leuk vinden omdat we zoveel in de mentaliteit van de Oostenrijkers herkennen – of willen herkennen ;-) – Commercialiteit, het harde werken, de o zo leuke truttigheid, de hilarische muziek, de gut burgerliche menukaart, de gastvrijheid, het gevoel voor esthetiek (architectuur), de liefde voor natuur, enz.

Afgelopen zomer met gezin nabij Chamonix geweest. We wilden graag de Mont Blanc op maar raakten simpelweg de auto niet kwijt. Daarbij zagen we vanaf de weg een enorme wachtrij voor de lift omhoog. Gastvrij? Neuh.

Hoezeer wij Nederlanders het misschien niet graag toegeven, maar we houden gewoon wel van de Duitse cultuur, sfeer en gemütlichkeit. De taal maakt het vervolgens nog een stukje makkelijker, tel daarbij op dat (voor mij persoonlijk) de apres-ski ook wel flink mee telt en ik ook meer heb met de Oostenrijk/Duitse gerechten dan met de Franse stink raclette dan is het wel duidelijk waar de eerste voorkeur voor een wintersport naartoe gaat :P

Frankrijk is te kunstmatig opgebouwd, efficiënt zeker wel, maar je hebt er geen natuurlijk gevoel bij, net zoals bij de apres-ski.

Oostenrijk voldoet in alles aan zijn ‘gemütlich’ imago: knusse dorpjes, levendige gemeenschappen, iets lieflijker landschap, iets ordelijker & iets vriendelijker! Zelfs zonder levendige apres-ski ga je liever een pintje drinken in een Oostenrijks boerengat dan in Frankrijk. :)

Nog een leuke anekdote over het mentaliteitsverschil: als je in Oostenrijk Duits begint te spreken laten ze je doen en proberen ze een conversatie te voeren (ook al horen ze dat je Duits niet verbluffend is), in Frankrijk als je Frans probeert te spreken (nochtans beter dan mijn Duits), schakelen ze automatisch over naar Engels…

Ik denk dat het ook een smaak kwestie is, en ik houd van Frankrijk met zijn betonblokken ik houd van de moderne uitstraling die toch ook warmte kent maar geen oubolligheid kent waar ik het in ieder geval opzoek.

Ik verkies dit met de prijs die echt niet te duur is voor wat je krijgt;

null

null

Met deze skigebieden

null

Ten allertijden boven dit;

null

Zulke luxe en Wellnes voor dezelfde prijs kan ik in Oostenrijk niet vinden!
Buiten het feit dat je meer sneeuwzekerheid hebt en grote skigebieden, in vaak ski in en out aan de piste :)
En ik kom van kleins af aan al in Frankrijk ik vind het een heerlijk land en in de alpen ontmoet ik alleen maar aardige en helpende fransen tegen net als in Oostenrijk.
Maar goed blijf waar je zit anders word het mij te druk in Frankrijk :P
Ieder zijn eigen keuze natuurlijk en je kunt aan mij zien wat mijn voorkeur is! ;)
Jaloers op @Rogier !!! dat sowieso!

@Freerider spreek je Frans? @Mathijs! Ik begrijp je ergernis. Als ik samen met Sandra in een winkel kom beginnen ze met onze on-franse uitrusting meteen Engels te praten. Terwijl Sandra echt 100% Frans is. Maar je kan het ook als een soort beleefdheid of trots zien dat ze je willen helpen met Engels praten.

Click. Click. Peace

Nu staat Frankrijk toch eigenlijk niet echt bekend om de goede engelse taalvaardigheden en is de gemiddelde ervaring met Frankrijk juist niet dat ze direct engels beginnen eigenlijk :P

Ik lees bij Freerider overigens dat je in Frankrijk meer luxe hebt voor het zelfde geld, maar als ik een totaal prijs aan wintersport tel (vervoer (zelf rijden) tolwegen.vignetten, eten, op en naast de piste (ik kook zelf eigenlijk nooit tijdens wintersport), accommodatie, skipas etc.) dan ontlopen de prijzen mekaar niet echt heel veel vind ik.

Ja, Frankrijk is goedkoop met een accommodatie, maar verblijf is stukken duurder, ook moet je vaak verder rijden en kan je zo nog een +/- 180 (?) euro aan tol mee tellen.
de ‘ruimte’ (ook een soort van luxe voor mij) vind ik dan in Frankrijk heel vaak tegenvallen, de appartementen hebben inclusief hun keuken minder oppervlakte dan een gemiddelde pensionkamer (waar je eten in je restaurant hebt).

Voordelen in Frankrijk zijn wel weer dat je bijna overal ski-in ski-out hebt, en dat er veel grote en sneeuwzekere gebieden liggen.

@Rogier Als je van kleins af aan een Franse oom heb gehad en 1 keer per jaar naar Clamart (vlakbij Parijs) gaat, dan leer je veel kleine gebruikte woorden, ik kan dus aardig mijn eten in het frans bestellen en wat andere kleine dingen :P.
Maar voor de wat ingewikkelde gesprekken begin ik toch meestal met Est-ce que tu parles anglais !!
Maar ik houd gewoon van Frankrijk en de cultuur en ik vind dat ze in de alpen enorm veel vooruitgang boeken met verblijven en skigebieden, en ik vind naar mijn jaren lange ervaringen in Frankrijk dat de fransen langzamer minder stug worden en de nieuwe generatie meer en beter Engels leert spreken en ik vind ze ook bijzonder behulpzaam en vriendelijk, het ligt net in Nederland er natuurlijk maar net aan wie dat je treft.
Ik word gewoon wild als ik de skigebieden in Frankrijk zie en de Residence’s met ski in en out!
En het ontbijt, de flute en croissant de verse geur ervan in de bakkerij DAT hebben ze in Oostenrijk niet! :P HEEEEERLIJK ontbijten! @Powermage De tol heen en terug bedraagt ± 92 euro, wij zijn voor het complex wat ik op de foto liet zien met skipas voor het hele gebied (tignes) als we met zijn 4en gaan MET vervoer kosten eigen auto maar 500 p.p kwijt! Das echt niks!

@Freerider aha dan begrijp jij de Franse gebruiksaanwijzing gewoon ;-) En die geur van de bakker in de vrieskou… mmm

Verder ik ben gek op Oostenrijk en ik denk dat Fransen heel veel van Oostenrijk kunnen leren. Maar wat mij altijd opvalt als ik hier Nederlandse vrienden over de vloer heb dat de eerste opmerking altijd is “Wow wat zijn al die Fransen aardig zeg. Nooit geweten dat Fransen zo vriendelijk zijn.”

Click. Click. Peace

@Freerider in mijn gedachte betaalde ik al 90 euro tol per enkele reis richting ValTho en Tignes, maar als ik nu een check doe zie ik idd dat ik dat fout heb, zal de post zo aanpassen.
Welk complex heb je eigenlijk op de foto gezet?
Overigens 500 euro is niet extreem duur, maar meestal vinden we voor dat bedrag ook wel een pension met ontbijt en avondeten in Oostenrijk (met 2 personen dan), en dat bedoel ik met het totaal onder de streep, op het ene punt is het ene land duurder of goedkoper waardoor het onder de streep met alles erop en eraan niet echt veel scheelt in prijs.

We zijn een paar keer in Oostenrijk geweest maar wij zijn echte Frankrijkgangers.
Het klopt wel dat de Oostenrijkse dorpjes wat gemoedelijker ogen dan de Franse ski-stations.
Maar ik ga samen met mijn vriendin vooral op ski-vakantie om te skieen. En dan vinden wij de Franse skistations een stuk functioneler ingericht. De gebieden zijn groot, aaneengesloten, liggen tussen de 2000 en 3000 meter en zijn dus sneeuwzeker. Maar vooral het ski-in ski-out principe vinden we perfect.

Met iedereen aan het einde van de dag de papperige dalafdaling nemen en dan in de rij wachten tot je je in de skibus naar je pension kan wringen, zoals in Oostenrijk, vinden wij minder gezellig. Dan zitten we toch liever in ons lelijke appartementen gebouw langs de piste. Daar maken we het samen wel gezellig.

Maar ik kan me heel goed voorstellen als je niet zoals wij een fanatieke kilometervreter bent dat je dan liever naar Oostenrijk gaat.

Robin heeft het perfect verwoord

Frankrijk is prima voor de low budget reiziger die niet op de berg in een restaurant eet en zelf kookt in avond. Anders heb je er niks te zoeken.

@Gast265 Dat ben ik absoluut niet met je eens! Wij gaan komende winter weer naar Frankrijk omdat je daar gebieden hebt met veel lange uitgestrekte pistes waar het erg rustig is en waar we een appartement aan de piste, in het dorp hebben. Dat weegt voor ons op tegen de megadrukke commerciële gebieden zoals Saalbach, hoe leuk skiën het daar ook is!

Dat heeft niets met low-budget te maken maar met een prioriteitenstelling. Mooie pistes en lekker skiën weegt voor mij zwaarder dan een gezellig dorpje en Duitse taal.

@Rogier stelt niets voor die gebruiksaanwijzing ;) de meest ingewikkelde gebruiksaanwijzing blijft nog altijd die van een vrouw of een boeing 737 :P
@Powermage
Dat is Residence Kalinda Vilage in Tignes 1800 (Les Boisses)
Het is een complex dat net op een kleine dorp lijkt, het is spiksplinternieuw een oogt fantastisch.
Ze hebben skilockers, zwembad, sauna, stoombad, jacuzzi etc. dat kom je voor die prijs voor zover ik kan vinden toch echt niet tegen in Oostenrijk bij de grotere skigebieden die er zo gaaf uitzien!
Ik vind een Pension zelf persoonlijk karig en oubollig eruit zien en zo zijn er enorm veel van in Oostenrijk met een oude bakbeest tv etc, geen luxe of dergelijke te bekennen en niet eens aan de piste, elke keer met de auto naar de lift rijden kost ook tijd en geld :) (Sorry ik ben een rete verwende luxe beest als het om verblijf gaat gezien je na het skien toch wat te doen moet hebben en wilt relaxen :P)
Het lift systeem in Espace Killy is modern (trein in de berg die jaar de gletsjer brengt in no time!) het is daarom niet voor niets een van de beste skigebieden ter wereld en de nummer 2 hier op wintersporters.nl :D een 9.0 !

Het ligt eraan… De invulling van hoe wintersport eruit moet zien is voor iedereen anders!
Dus ook gezelligheid is voor iedereen anders…

Kies hetgeen wat bij je past :)
Ga je voor après-ski, luxe, uitgestrekte gebieden, natuur of een combi…

Ga in de zomer maar eens kijken naar een wintersportgebied in Oostenrijk en eentje in Frankrijk. Je merkt het verschil meteen. In Oostenrijk is beweging, in Frankrijk niet, tenzij je de grote hoge gebieden vermijdt (wat juist de reden voor velen is om naar Frankrijk te vertrekken is).

@Freerider,
Helemaal met je eens. France nr.1 en dan…Frankrijk op 2.

De Franse aprés ski is anders omdat deze in Frankrijk pas laat begint, ik heb bijvoorbeeld op oudjaarsdag in les Deux Alpes om 1645u voor een gesloten Yeti bar gestaan en in die week vaker meegemaakt dat om 16u sommige bars nog gesloten waren voor de aprés ski terwijl er daarnaast ook tenten zijn die pas om 23u 's avonds open gaan tot vroeg in de morgen. In st. Sorlin d’Arves was de Yeti bar alleen even druk tijdens happy hour van 16-17 en daarna pas 's avonds laat weer. Als je bij le Corbier beneden komt staan er alleen een paar betonnen flats met daaronder horeca, dat je ander eten vind is logisch maar of ik nou trek heb in een broodje doner kebab als ik van mijn snowboard afstap is weer een heel ander verhaal… Dit heb je in Oostenrijk eigenlijk niet op die manier, natuurlijk vind je ook in Saalbach een doner kebab tent maar het totaalplaatje is gewoon anders. Qua uitstraling zijn er best leuke en gezellige bars en restaurants in Frankrijk en de gezelligheid is zeker wel aanwezig maar het is niet zoals in Oostenrijk onderaan de piste de hele middag gezellig in de vele schirmbars. In Frankrijk vind ik dat er ook best veel trendy ingerichte bars zijn en dat heeft ook niet echt de charme van wintersport. Maar uiteindelijk kies ik een wintersport uit gebaseerd op mijn budget en ik wil zoveel mogelijk sneeuw voor zo weinig mogelijk geld. Als dat betekent dat ik zelf sfeer moet maken dan doe ik dat :-)

Het argument dat de mensen vriendelijker en aardiger zijn dan in Frankrijk gaat nergens over vind ik. Toen ik zo’n 20 jaar geleden met mijn ouders in Frankrijk kwam was Engels praten lastig in veel dorpen, hierdoor kregen Fransen het stempel dat ze chauvinistisch en arrogant zijn maar volgens mij kwam dat gewoon doordat ze het niet leerden op school. Die mening hebben veel Nederlanders nog volgens mij en het valt mij op dat vooral mensen die nauwelijks naar Frankrijk gaan deze mening hebben. Ik spreek een paar woorden Frans en dat vul ik aan met Engels en mijn ervaring is dat je zo goed als altijd netjes geholpen word, ze doen meestal ook gewoon moeite om Engels te praten. Dit is mijn ervaring in les Sybelles, les Deux Alpes maar ook zomers in de Ardeche, Parijs en andere plaatsen.

🏂

Eens met Freerider en martin9.

Verder nooit het echte (hooggebergte) alpengevoel gevoeld in Oostenrijk zoals ik dat wel voel in Frankrijk/Italie.

Ook over het argrument van betonblokken in Frankrijk ben ik het niet eens. Dit zijn mensen die alleen lowbudget in Frankrijk hebben geskied (L2A, Les 3V etc). Er zijn in Frankrijk geweldige gezellige oude authentieke dorpen die gelukkig nog niet zijn ontdekt door de touroperators/massatoerisme (houden zo).

Ook qua beleefdheid nooit problemen gehad in Frankrijk. Dit is volgens mij meer een probleem van taalbarriere waardoor er misverstanden ontstaan.

De grote verschillen in gezelligheid die het hem doen zijn volgens mij:

In Oostenrijk beland je in een echt skidorp, waar mensen wonen, leven, werken,… Terwijl je in Frankrijk vaak in gemaakte “dorpen” voor toeristen terecht komt, waar enkel toeristen en seizoensarbeiders vertoeven. De echtheid in die dorpen ontbreekt. Er wordt niet geleefd.

Daarnaast is er ook een mentaliteitsverschil. In oostenrijk beseffen ze maar al te goed dat de toeristen hun economie laten draaien en ze doen er dan ook alles aan om die toeristen terug te laten komen.
In Frankrijk moet je als toerist blij zijn dat je op hun bergen MAG skien.

Voor mij zijn dat de 2 grootste punten van gemutlichkeit in Oostenrijk. Maar er zijn nog wel wat verschillen tussen beide landen. Bergjes tov hooggebergte, Hotels en pensions tov apartementen en chalets, prijsverschil, berghutten om te eten en drinken. Apresski na het skien, zoals het woord het zegt tot aan het avondmaal, of na het douchen, eten,… tot een gat in de nacht. En ook veel kleine zaakjes met hoempapa muziek of het terras. En daar hoef je niet in de gekende apres-ski locaties voor te zitten.

Maar ik vind het jammer dat er niet meer Frankrijkfans zijn, dan had ik het wat rustiger op de Oostenrijkse of Italiaanse pistes. Want Zuid-Tirool moet niet onderdoen aan gemutlichkeit.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie