Op wintersport met het vliegtuig

Laura. op 11 maart 2014· 17 reacties

null
's Avonds na het werk het vliegtuig op richting sneeuw: handig en snel!

Meestal vind ik het handig om op wintersport te gaan met de wagen, omdat je dan veel materiaal, kleding, eten, drinken en andere spullen kan meenemen zonder op details te moeten letten. Het enige wat moet lukken, is dat je het hele boeltje in de koffer van de auto gepropt krijgt.
Maar er zijn ook alternatieve manieren om te reizen naar de bergen, en één daarvan is met het vliegtuig.

Goedkoop vanuit Eindhoven
Afgelopen week vloog ik Dieter, Kristof en Vincent achterna die reeds in de Italiaanse Dolomieten vertoefden. Zij hadden mijn bagage al meegenomen, dus ik kon lekker relax inchecken op Eindhoven met niet meer dan een foto-tas en mijn eigen dikke winterjas. Een enkeltje naar Innsbruck kostte me in totaal 60 euro: 50 euro voor het ticket, 5 euro administratiekosten en nog eens 5 euro om te kunnen betalen met de creditcard. Voor dat laatste zijn er trouwens weinig alternatieve manieren…

null
Wondermooi: de eerste witte bergtoppen

Oostenrijk boven
Innsbruck is een makkelijke bestemming vanuit Nederland. Je kan vliegen van Schiphol, Rotterdam, Eindhoven en zelfs in de winter elke zondag van Groningen. Vanuit België is het minder evident. Er zijn geen rechtstreekse vluchten op de Oostenrijkse luchthaven. Ik ging dus naar Eindhoven, maar ook die stad is niet gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit Vlaanderen. Iets voor de Belgische instanties om over na te denken. Vliegen op Salzburg tijdens de wintersportperiode is ook heel gemakkelijk vanuit Nederland.

Frankrijk en Zwitserland
Vanuit Innsbruck of Salzburg kan je snel naar dichtbij gelegen wintersportgebieden zoals Sölden, Sankt Anton, Kirchberg of Serfaus, maar ook Italië is dus niet zo heel erg ver weg. Voor Frankrijk vlieg je best op Grenoble, Genève of Lyon. Van daaruit zit je niet zover van Les Trois Vallées, Paradiski, Les Deux Alpes of Portes du Soleil. Zwitserse wintersportbestemmingen zijn dan weer het makkelijkste bereikbaar vanaf Genève. Dit kan voor België vanuit Zaventem, voor Nederland kan je meestal nog kiezen tussen Rotterdam of Schiphol.

null
Vanuit Innsbruck was het ongeveer nog anderhalf uur tot in Val Gardena

Transfers
Vanuit alle luchthavens vertrekken er tijdens de winterperiode transfers naar de verschillende skigebieden. Ook hier heb je verschillen in prijzen, tijdstippen en comfort. Lyon heeft een goede treinverbinding met Grenoble, en van daaruit is het niet meer ver naar bijvoorbeeld Alpe d’Huez. Vanuit Genève kan je met de trein makkelijk naar de Zwitserse skigebieden en voor de meeste Franse locaties zijn er busverbindingen. Toch moet je de tijd die zo’n transfer inneemt niet onderschatten. Probeer daarom te kiezen voor een skigebied dat dicht bij de luchthaven ligt.

Nooit eerder zo vlot
Mijn vlucht van Eindhoven naar Innsbruck ging vorige week zo vlot, dat we haast in minder dan een uur van tarmac gewisseld waren. In Innsbruck moest ik slechts een kleine 100 meter wandelen van de deur van het vliegtuig en ik stond aan de kiss & ride zone. Nooit eerder zo gemakkelijk in de bergen geraakt.
Na zo’n anderhalf uur in de wagen met Kristof waren we aangekomen in Val Gardena, waar mijn valies al mooi klaar stond in de hotelkamer. Een makkelijkere manier om mijn vrienden te vervoegen was er dus niet!
Hou er wel rekening mee dat je extra kosten betaald voor het inchecken van bagage bij je vlucht, hetgeen ik nu niet moest doen. Verder vind ik Innsbruck veruit de handigste luchthaven om op te vliegen voor wintersport.

null
Voor Belgen is Eindhoven wellicht de makkelijkste oplossing

Wie gaat er graag met het vliegtuig naar de bergen? Zijn er nadelen waarmee je dan mee kampt ten opzicht van een reis met de wagen?

Laura.
verkocht aan wintersport. Snowboardster in hart en nieren. Gek op fotograferen en filmen.

Plaats een reactie

Afgelopen woensdag voor € 15, - naar Salzburg gevlogen… 17.30 uur vertrekken thuis, 18.35 uur vliegen. 20.19.45 uur landen. 20.30 uur op locatie. Ideaal!

Hup Willem II

Vrijdag voor Euro 57 retour naar Bergamo. Bus naar Madonna di Campiglio voor Euro 35 retour. Niet aansluitend , daarom een nacht in een B & B in Bergamo. Minimaal 3 uur met de bus , maar al met al erg relaxt. Ga altijd met het vliegtuig , verreweg het goedkoopst en erg comfortabel. Je moet alleen je eindbestemming zorgvuldig uit zoeken.
Mijn favorieten zijn ; Nice voor Isola 2000 , Barcelona voor Andorra of Spaanse Pyreneeen ,
Malaga voor Sierra Nevada , Turijn voor Serre Che / Sestriere / Le Queyras.
Sjors

Dit jaar voor het derde jaar naar Innsbruck gevlogen.
Vliegen staat bij ons op de eerste plaats van alle vormen van vervoer die we al gebruikt hebben om in de Alpen te komen.

Onze top 4

  1. Vliegtuig.
  2. Busreis/Buspendel.
  3. Auto.
  4. Alpenexpres.

Nu misschien ooit de skithalys nog eens uitproberen.

Vliegtuig op 1 is wel voor Oostenrijk.
De mogelijkheden om per openbaar vervoer verder te reizen per bus, trein en voor naar bijvoorbeeld het stubaital zelfs de tram zijn daar gewoon goed en reisinfo is eenvoudig te vinden op http://www.oebb.at
Dit geld voor zowel Innsbruck als voor Salzburg.

Bij die ene Nederlandse luchtvaartmaatschappij die jaarlijks zoveel mensen naar de alpen brengt is het trouwens makkelijk om een wintersportuitrusting bij te boeken en in te checken
Kosten zijn €25 pp voor een enkeltje.
De eerste twee jaar zelfs maar voor 1 persoon een wintersportuitrusting geboekt omdat met de bindingen er niet op er makkelijk twee boards plus nog wat wintersportkleding in een boardbag passen (Max 15 kg)

Frankrijk nog nooit geprobeerd met het vliegtuig, maar gezien het grote aantal luchthavens in en rond de Franse Alpen zal dit ook geen probleem zijn.

Chambery is naast de beschreven luchthavens van Lyon, Grenoble en Genève ook nog een mogelijkheid om met het vliegtuig richting een Frans skigebied te gaan.

Wel vind ik de info om verder te reizen vanaf een van deze luchthavens wat moeilijker te vinden, maar dat kan natuurlijk ook komen omdat mijn Frans 0,0 is en lang niet alle sites ook een Engelstalige versie hebben.
Info van transfers die ik tot nu toe wel gevonden hebben vallen vrij prijzig uit (met gemak 200 euro of meer)

Zijn er mensen die wel eens via een van deze luchthavens richting de wintersport gegaan zijn en dan ook een luchthaventransfer of het gewone openbaar vervoer gebruikt hebben om op de plaats van bestemming te komen?
Ben wel erg benieuwd naar de ervaringen (verbinding, prijs, etc)

Bijna winter !

Dit jaar 2x gegaan met vliegtuig. Amsterdam-Innsbruck en trein naar Sankt Anton. Amsterdam-Geneve en trein naar Champery (Zwitserse kant van Les Portes du Soleil). Vorig seizoen Amsterdam-Geneve en shuttle naar Avoriaz. Trein in Zwitserland is duur (retour EURO 200 voor 1 volwassene en 2 kinderen) ten opzichte van Oostenrijk (retour EURO 40 voor 1 volwassen). Shuttle is erg duur (200 tot 300 euro in totaal voor 1 volwassene plus 2 kinderen). Zelfs indien je kiest voor shared transfers. Nadeel is dan dat als je met veel verschillende mensen in de bus zit van 12 personen dat de rit lang kan duren: 1 x Geneve-Avoriaz: drie uur en 1 x Geneve Avoriaz 1 uur en 20 minuten. Vliegen lijkt lekker snel, maar rekening houdend met tijdig inchecken en transfertijd ben je toch al snel van huisdeur tot vakantieverblijf 6 uur onderweg.

@Gast 365.
Dank je.
Dus in Frankrijk/ Zwitserland zijn transfers idd aan de prijzige kant.

Bijna winter !

@ MrMouse , vanaf de vliegvelden in Frankrijk kun je vrijwel elk gebied bereiken met shuttle bussen. Ga elk jaar een paar keer naar Isola 2000 ( altijd heel veel sneeuw , bustransfer vanaf vliegveld Nice ; 1.45H en maar tussen 2 en 10 euro voor een retour ) Vanaf de rest van de vliegvelden gaan er heel veel bussen overal naar toe ( Euro 50-80 )
Als er onverhoopt geen snelle , aansluitende transfer is , is het ook leuk om een nachtje in de aankomststad te blijven. Heel relaxt en betaalbaar.

Gr. Sjors

Naar aanleiding van shuttleprijzen genoemd door gast824: ik heb de kleine shuttlebusjes genomen (Ski Lifts e.d.). De prijzen die ik noemde betreffen die shuttles (meestal niet meer dan 10 of 12 personen). De prijzen die gast824 noemt zijn, vermoed ik, grotere bussen maar die heb ik zelf nog niet gezocht. Ik houd me aanbevolen voor de internetadressen waar je daar informatie over kunt vinden.

@gast365 , kijk eens op altibus.com of bensbus.co.uk. Er zijn er nog meer , kijk op de lokale sites ( plaats of vliegveld ) Goedkoopst is echter Nice ( tussen 1 en 5 euro ) naar Isola 2000.

Gr, Sjors

Beste Sjors, hartelijk dank!

Ik ben wel eens naar mijn skivakantie gevlogen terwijl de rest van het reisgezelschap daar al was. Van tevoren had ik mijn ski’s en reistas al meegegeven, zodat die niet voor veel geld mee in het vliegtuig hoefden.
De ticketprijs was gunstig, en omdat ik nog niet mee kon op het moment dat de rest van de groep vertrok, kwam het zo wel goed uit.
Mijn reistijd was echter amper korter als wanneer ik met de auto ga: 1,5 uur reistijd naar Schiphol, 2 uur van tevoren aanwezig voor het boarden, ook om niet in de problemen te komen met files ed. 1,5 uur vliegen, een half uurtje van het moment van de landing tot bij de bushalte voor de vertrekhal en dan nog 2 uur met de trein en bus. Ik was bijna 8 uur reistijd kwijt, haast net zoveel als met de auto.

@Flexen vliegt ook altijd op Innsbruck, en dan naar Lech.
Mij lijkt met het vliegtuig echt heel chill, je zit veel minder lang stil, geen files, staat sneller op/in de piste/poeder en het maakt niet uit voor de (normale) bestuurder of je 's nachts rijdt/niet

Mijn vader wilt namelijk niet 's nachts rijden, dus kunnen we zondag middag altijd pas skiën :(

Gang is alles

Vliegen zou je op z’n zachts gezegd niet bepaald duurzaam kunnen noemen… Zeker nu er een relatie lijkt te zijn tussen uitstoot en opwarming van de aarde is vliegen op je wintersportbestemming in ieder geval iets waar ik zelf wat aarzelend tegenover sta. Als we willen dat onze kinderen ook nog kunnen wintersporten en gletsjers kunnen zien zou de auto (met meerdere personen) en zeker de bus of trein een beter optie zijn? Of is dit allemaal wat vergezocht?

Met de auto ben je maar 2 uur langer onderweg. Met het vliegtuig ben je ook snel 6 à 7 uur kwijt. Je staat namelijk op 8 uur in solden met de wagen.en het is veel makkelijker voor de uitrusting mee te nemen maar ook ter plaatse.Het is ook veel goedkoper. Het kost max 150€.

Vorig jaar met het vliegtuig vanaf Schiphol naar Salzburg gevlogen voor een midweek Hinterglemm.
Heel mooi reizen natuurlijk, ik vind het leuker dan met de auto, maar dit jaar gaan we (2 vrienden) toch weer met de auto.
Qua totale reistijd scheelt het niet eens zo veel, we waren zo’n 8 uur verder toen we in Hinterglemm aankwamen, terwijl we het met de auto in ong. 10u hadden kunnen doen.
Maar qua kosten scheelt het wel significant. De vluchtprijs is het probleem niet, maar alle toeslagen (administratie, wintersportbagage, parkeren, etc.) en de transfer maken het toch wel duur.
Wij gaan met 2 personen deze keer, maar zeker als er meer meegaan pakt de auto nog voordeliger uit.

Hallo,

Voor 2e jaar eind februari gevlogen vanuit Dortmund naar Sofia voor een weekje skivakantie naar Bansko in Bulgarije. Je bent natuurlijk wat beperkter in je bagage maar aan de andere kant toen we met de auto naar Oostenrijk reden zat de auto propvol met spullen die je de hele week niet gebruikt je gaat wel wat beter nadenken over wat je mee wil nemen. Twee van mijn vrienden met wie we op wintersport gaan hebben ook eigen ski materiaal daarvoor checken we 1 extra tas in waar al het ski materiaal in met een budgetmaatschappij goed te doen de rest huurde materiaal ter plaatse.

Qua reizen is het voor ons goed te doen, wij wonen in het oosten van het land en staan met een kleine 1 uur in 45 minuten op de luchthaven Dortmund. Kleine 3 uur later (met een uur tijdverschil) in Sofia en daarna nog een transfer van ongeveer 2.5 uur waardoor we rond een uur of 4 lokale tijd voor ons appartement stonden in Bansko. Niet veel meer tijd kwijt dan een autorit naar Oostenrijk. Omdat we alleen het eerste stuk naar de luchthaven moeten rijden en daarna lekker rustig achterover kunnen zakken in de vliegtuigstoel en stoel van de bus komt iedereen relaxed aan.

Gast824
Thnx
Ik ga zeker eens zoeken naar de opties die je hebt beschreven.

Bijna winter !
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie