Meeste sneeuw ooit die je hebt meegemaakt?

Rogier op 03 december 2013· 45 reacties

null
Sneeuw totaan onze heupen

Het seizoen komt steeds dichterbij, wat zeg ik, op sommige plekken is het seizoen al van start gegaan. De hele Alpen zijn wit. De ene plek wat meer dan ander. Er komt een mooie dump aan voor de Oostenrijkse Alpen, dus voor het moment ziet het er gewoon heel goed uit. Op de Italiaanse grens heeft het al flink gedumpt. En toen ik samen met vrienden door extreem diepe sneeuw aan het waden was vroeg ik me opeens af: “Wat is de meeste sneeuw ooit meegemaakt?”

Retour D’Est
Ik woon vlak naast de Italiaanse grens en daar wil die ‘beroemde’ Retour d’Est nog wel eens langskomen. Ik kan me de winter van 2004 nog herinneren. Er lag bijna geen sneeuw in de Queyras. Begin maart liepen de koeien al in de wei. Maar in een dump veranderde dat. De Queyras vloog in een keer van slechtst besneeuwde massief naar allerbest besneeuwde massief in de Alpen. Volgens de huttenwaard van de Mont Viso hut viel er in een dump twee meter sneeuw om zijn hut.

Meters sneeuw
Het gebeurd in deze hoek wel vaker dat het met meerdere tientallen centimeters en soms zelf meters tegelijk sneeuwt. Vorig jaar heb ik maar liefst vier dumps meegemaakt waarbij er rond een meter aan verse sneeuw viel. In een keer. Het was dan ook een fantastisch seizoen. Muren van sneeuw die ik nog nooit had gezien. Ik ben in een bos zelfs een keer de weg een beetje kwijtgeraakt omdat ik een bepaald groot rotsblok niet meer vond. Bleek gewoon ondergesneeuwd. Zelfs voordat het seizoen begon moest de aankomst plek van de stoeltjesliften in de skigebieden al uitgegraven worden. Heel indrukwekkend was dat!

Val en weg
Ook weet ik een keer dat ik samen met Sandra door de diep poeder skiede. Opeens viel Sandra en ze was helemaal weg. De poeder was zo licht en er lag zoveel dat ik haar gewoon niet meer zag. Alsof ze ineens verdwenen was. Een bijzondere ervaring die op dat moment best eng was, maar waar we nu lachend aan terug denken.

Muren van sneeuw
Bijna elk jaar zie je hier muren van sneeuw langs de hoge wegen. Vorig jaar waren deze muren wel heel indrukwekkend. Bijvoorbeeld op de Col du Galibier. Zie bovenstaande filmpje van het sneeuwvrij maken van deze col. Een flink karwei. En wielrenliefhebbers kunnen zich vast nog wel de etappe naar de Galibier in de Giro herinneren. Deze stopte daar ver onder wat er lag nog veel te veel sneeuw.

Al wel eens meegemaakt?
Hebben jullie al wel eens van die enorme dumps meegemaakt? Of zijn jullie wel eens in skigebieden geweest waar echt meters aan sneeuw langs de weg lag? Wanneer en waar was dat?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Plaats ik dit bericht zie ik meteen daarna deze video langskomen op youtube:

Click. Click. Peace

2012 begin februari in Ski Arlberg. Echt 2 uur bezig geweest met 2 auto’s uitgraven, die geparkeerd stonden met een muur van 2 meter sneeuw er omheen. Denk dat er in die week zo’n 50cm bij is gevallen. Elke morgen eerst 2 uur naar het tv-kanaal van Sankt Anton kijken wanneer er een paar liften open gingen…

It's all about the turns duuuuuude!

De eerste week van januari 2012 in Fiss. Je kon alleen bij de Rastbahn skien en alle dalafdalingen waren afgesloten. Je moest dus met de moseralmbahn weer naar beneden. Verder was het hele gebied afgesloten. Zo veel sneeuw lag er in Fiss. Bij de kassa moesten ze sneeuw van het dak afscheppen

Heb je Sandra teruggevonden toen het ging dooien, @Rogier?

Ik ga al heel wat jaren naar de Alpen, maar zoveel sneeuw als vorig jaar had ik nog niet gezien. Eerste week februari waren wij in La Rosiere, in het dorp reikte de sneeuw waar niet geruimd was nog een stuk hoger dan de eerste verdieping van gebouwen.
<- Daar ergens is ook die foto hiernaast genomen.
In die week is nog minstens een meter bijgevallen. Op de piste was het ook elke dag off pisteskien, want het was niet bij te houden voor de onderhoudsploegen.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Vrienden van me hadden in januari 2012 ook in Ski Arlberg de mooie, zonnige week tussen de hevige sneeuwval in, met zo’n 5 meter sneeuw. Ze konden gelukkig weer net op tijd weg, voordat alle wegen van en naar Sankt Anton weer afgesloten waren. En nu zijn ze zo “verwend” dat geen enkele wintersport meer kan tippen aan die week… jammer:)

Vorig jaar = vorige winter …feb 2013.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Februari 2012, Grindelwald Zwitserland. De hele week sneeuwde het. Om en om sneeuwde het, telkens viel er zo’n 30 cm bij. Aan het einde van de week lag er zo’n 5 meter sneeuw in het First skigebied. Het was mogelijk om over alle (kleine) berghutten heen te skien, wat andere jaren onmogelijk werd geacht.

null

''Powder to the people''

Begin februari dit jaar nog, echt een muur v sneeuw van een meter hoog op de weg naar ons appartement! In Warth

Gang is alles

@Frank :-)

Click. Click. Peace

December 2008 in Montgenèvre. De beroemde Retour d’Est zorgde daar voor een dump van 1,5 meter sneeuw., De Col de Montgenèvre was de hele week gesloten omdat er richting Italië nog meer was gevallen. In Sestriere 3 meter sneeuw en daar moesten de liften uitgegraven worden. Ben toen 1 dag moeten gaan skiën in Serre Chevalier (waar er ‘slechts’ 30 cm verse sneeuw gevallen was) omdat in Montgenevre (10 km verder) alle liften dicht bleven.

Wat dacht je van febr 1999 …ik zit heel vaak in de alpen om de 14 dagen wel en skieen is dan het hoofdmenu…maar wat er toen was…ik hoef alleen maar te zeggen GALTUR en dan weet je genoeg…in 3 dagen 3 meter sneeuw gevallen en dat is vragen om problemen…zat er niet heel erg in de buurt maar bij ons viel maar 2 meterr…genoeg om alle borden te laten ondersneeuwen. Op een dag sneeuwde het zo hard dat we eerder gestopt zijn een totale white out in het dorp. Het meest hylarische was dat er een auto stopte…kenteken onzichtbaar…ze spraken duits en vroegen zich af en welk dorp ze waren omdat ze deborden niet meer konden lezen…die waren ingesneeuwt:)

@Gast384 dat weet ik inderdaad nog, de Col de Montgenèvre is nog nooit zo lang dicht geweest sinds ik hier woon. Aardig wat mensen hebben toen flink om moeten rijden…

Click. Click. Peace

Eind jaren '90 2-3 dagen onafgebroken sneeuw gehad in het montafon. En dat waren geen kleine vlokjes. Je zag het sneeuwdek groeien en er viel uiteindelijk een ruime meter verse sneeuw in het dal (op de berg een stuk meer). Van de parkeerplaatsen met de auto’s erop was niks meer te zien behalve een hoop sneeuw. Sneeuwruimen ging ook niet meer met de gebruikelijke machines maar met bulldozers.

Best leuk voor een keertje maar nadeel was wel dat het hele gebied 2 dagen gesloten was en dat het dal 5 dagen afgesloten was van de buitenwereld.

Eind jaren 90 eind mei met de fiets op de Timmelsjoch. Was nog gesloten voor autoverkeer maar wel geruimd. Fietsen tussen sneeuwwallen van een meter of drie. Foto’s helaas niet digitaal. Heel mooie ervaring, maar ook achteraf eigenlijk best link ivm de dooi.

millenium in valthorens, sneeuwstorm, konden 2 dagen niet de piste op en hele dorp as afgesloten vs buitenwereld. hebben maar een iglo gegraven, sneeuw zat. Moet vast een meter of 1.5 zijn geweest ondanks windkrachtje 7/8 in het dorp.

Eind jaren negentig laatste week maart in Val Thorens. Sneeuw werd met vrachtwagens vol het dorp uitgereden. Ik reed toen een ford fiesta met magneetdragers op het dak. Deze was einde week (op de centrale parkeerplaats) geheel ondergesneeuwd met twee bulten van de dragers. Als ik ergens een foto vind zal ik hem nog plaatsen. Daarnaast in januari 2012 in de goede week in Arlberg geweest. Inderdaad door muren van sneeuw gereden. Enkele weken later in Kleinwalsertal overigens nog steeds muren van sneeuw.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Begin februari 2002 in Flaine, bij aankomst met de bus om 8 uur 's ochtends zonnig en -25 graden in het dorp onder een koud hoog en al een sneeuwhoogte van 150 tot 380 cm na een dump een dag voor aankomst. Vervolgens nog 1 zonnige dag gehad en daarna 72 uur nordweststau met uiteindelijk een hoogte van 250 tot 540 cm. Sneeuw lag tot boven de eerste verdieping van gebouwen. Nadat de zon doorbrak lag het gebied er echt betoverend mooi bij.

Vorig jaar februari Alpe d’Huez…
Massa’s sneeuw gevallen over drie dagen een mooie helling afgaan en beseffen dat je elke bocht dieper wegzakt, tot volledig kopje onder! Hemels! :-D
Herinner me, weliswaar minder goed, enkele jaren terug massa’s sneeuw in Lechtal enkele jaren na elkaar! :-)

Gehan

Een van mijn eerste skivakanties ergens midden jaren '90. Chamonix. Onderweg al sneeuwvlokken met een doorsnede van zeker 3,4 cm. De rest van de week bleef het zo hard sneeuwen dat we aan het eind van de week ergens langs liepen in het dorp en dat daar zeker 3 meter sneeuw lag.

Aequilater Nubila

Februari 1999, in de week van de lawine in Galtur zaten wij in Les Menuires waar in een paar dagen ruim 1.50 m sneeuw viel. Meer sneeuw in zo’n korte tijd heb ik daarna niet meer meegemaakt.

Winter is coming

Goed topic @Rogier, leuk om te lezen :-)

It's all about the turns duuuuuude!

Mijn vader zat in Ischgl in januari 2012. Net het weekend dat de banen wel open waren. Heb hem ook niet horen klagen. Weekend er voor en weekend er na waren de banen gewoonweg toe.

Go with the snow!

Montafon - Gargellen januari 2012 was toch wel indrukwekkend.

in de jaren 80 gingen we met de hele familie met pasen nog een weekje skiën in Zwitserland (Braunwald). Onderweg, alles groen. we reden met het treintje omhoog naar het dorp en jahoor…… alles bruin/groen. De krokussen stonden in bloei……
Mijn moeder vond het fantastisch, die lag in haar bikini op het terras te zonnen de eerste zaterdag, maar de rest liep stevig te balen en was goed chagrijnig. We gingen vroeg naar bed.
De volgende ochtend zouden we lekker rustig aan doen, want we hoefden toch niet te skiën, dus lekker uitslapen.
Tot we wakker worden van rumoer buiten, ik doe de gordijnen van mijn hotelkamer open en zie niks. Flinke mist dacht ik nog…… deur open (naar binnen toe) en ja hoor…… sneeuw tot bovenkant kozijn.
Het onderhoudsteam van het hotel is uit een raam op de eerste verdieping gesprongen met scheppen om de voordeur uit te graven, wij hebben de grootste iglo’s ooit gebouwd.
Er was ruim 2,5m sneeuw gevallen in één lange nacht.

Disturbing the peace since 1975

Als ik al jullie verhalen lees, baal ik ervan dat ik nog nooit zoiets heb meegemaakt
Ik ken enkel zonovergoten wintersport vakanties waar de sneeuw op de laatste dagen zelfs wegsmelt onder je board :(

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Januari 2013 in St anton am Arlberg de auto helemaal sneeuwvrij gemaakt (meter sneeuw ofzo) toen nog even de koffers gepakt en laatste dingen afgerekend en toen we buiten kwamen lag er serieus weer een 30cm op de auto

Eerste week van januari 2012. We gingen voor een shortski naar La Plagne met de auto. De dagen voor vertrek viel er al meer dan een meter sneeuw maar de voorspelling was nog meer sneeuw op dag van de heenreis. Nou, dat hebben we geweten. Ongeveer 20 km na Lyon moesten de sneeuwkettingen al om en daar hebben we mee gereden tot aan Plagne Bellecote. We moesten naar ons appartement in Belle Plagne maar de weg (col) hiernaartoe was afgesloten ivm de sneeuwval. Gelukkig konden we met de gondel vanaf Bellecote naar Belle Plagne maar toen we erin zaten viel de stroom uit door de sneeuwval. Toen hebben we dus 3 uur met ruim -20 in de gondel gezeten. De volgende dag waren alle liften gesloten ivm sneeuwval. Uiteindelijk gingen de liften 's-middags op de 2e open en hebben we nog 1,5 dag kunnen snowboarden voordat we weer naar huis gingen.

Ik vond het echt indrukwekkend hoeveel sneeuw er kan vallen in de bergen zoals de alpen.

We gaan al vanaf 1980 medere keren een week naar oostenrijk, en hebben van groene dalen, en witte strepen ( pistes) tot zoveel sneeuw, dat we met de auto door muren van sneeuw reden. Ook onderweg, van totaal bevroren ruiten, en zelf een jaar sneeuwkettingen op de autobahn.
Maar het jaar van Galtur staat me nog vers in het geheugen, we waren in het Brandnertal en zagen constant helicopters over vliegen, maar wisten niet wat er aan de hand was. Toen had nog niet zoveel mensen en mobiel. Toen ik in de stoeltjeslift zat, hadden we een goed bereik, en belde een vriendin, die ik totaal overstuur aan de telefoon kreeg, van haar hoorden we wat er gebeurd was. Dus snel naar beneden geskiet, en op het terras verteld wat er gebeurd was. We hebben onze mobiel op het terras rond gegeven, zodat iedereen een famlid kon bereiken,om te melden dat hier niets aan de hand is. Het was een fikse telefoon rekening, maar iedereen heeft het thuisfrond gerust kunnen stellen, en dat is wel wat waard. Bij thuiskomst hoorden we dat de 2 gezinnen, bij ons uit de buurt kwamen, hier in nedrland. Dat was erg heftig.

99 in het lechtal , bijna gans de week vastgezeten 6m sneeuw gemeten iets verderop in steeg ,door het leger ontzet moeten worden … 1ste keer dat ik terug ging skiën in 6 jaar …

Nog nooit echt een megasneeuwval meegemaakt, maar in Zillertal twee jaar geleden stond de sneeuw in het dorp tot boven de heggen, dit was wel meer dan een meter. Dit was trouwens op de plekken waar de sneeuw niet opgeruimd was.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie