Moderne stations op de top van de berg

Kristof op 25 augustus 2013· 1 reactie

null
Gloednieuw Gaislachkogl bergrestaurant op 3.058 meter hoogte in Sölden

De afgelopen jaren merken we steeds meer dat oude skiliften vervangen worden door hypermoderne exemplaren, met extra kinderbeveiliging of zelfs zetelverwarming. Niet alleen de liften zelf zijn vaak state-of-the-art kunstwerken, ook de bijhorende dal- en bergstations krijgen meer en meer aandacht en moeten de aandacht trekken met speciale architectuur.

Oostenrijk spant hiermee de kroon. Haast ieder gerenommeerd skigebied werd de afgelopen jaren uitgebouwd met een nieuw architectonisch staaltje kunst. Of wat anders te zeggen van het bergstation van de Wildspitz lift in het Pitztal? Of de verschillende stations van de Gaislachkogl lift in Sölden?

null
Model van de Wildspitzbahn op de Pitztaler (foto: Pitztaler Gletscher)

Ik kijk altijd vol bewondering naar de bouw van dergelijke stations. Heel wat skigebieden leggen tijdens hun zomerseizoen een bouwdagboek aan, waar je alles nauwlettend kan opvolgen. Zo kan je online alle wijzigingen en bouwplannen opvolgen van de Stubaier Gletscher, Ischgl en het Tuxer Fernerhaus op de Hintertux. Maar aan de andere kant ben ik ook wel opgelucht wanneer ik merk dat skigebieden de authentieke hutjes en sfeer behouden.

Modernisering mag er dus zeker zijn. Het gaat de veiligheid en het comfort van iedere wintersporter waarborgen in de toekomst. Wie zit er niet graag in een mooie, ruime lift in plaats van oubollige en versleten stoeltjesliften? Dat de bijkomende eet- en shopinfrastructuur van die stations mee evolueert, nemen we er dan wel bij…

Kristof

Bijzonder station die van de Wildspitzbahn!
De bouw van het bergrestaurant in Sölden is overigens mooi te volgen via de live webcam: http://panocam.skiline.cc/schwarzeschneid (linksboven even op “mehr” klikken en kiezen voor Gaislachkogl).

En via onderstaande cam is goed de bouw te volgen van de bijzondere G-Link verbinding die tussen Wachrain en Flachau gemaakt wordt;

http://www.g-link.at/de/aktuelles/baustellenkamera

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie