Getest: Sporthorloge in de sneeuw

Kristof op 28 januari 2013· 11 reacties

null
Getest op de piste: de Garmin Forerunner 110

De goede voornemens voor 2013 zorgden er voor dat ik dankzij de Kerstdagen trotse eigenaar werd van een Garmin Forerunner 110, voornamelijk om terug wat aan de conditie te werken en te gaan lopen met een hartslagmeter. Tijdens het lopen bleek al snel dat het een erg makkelijk te bedienen horloge was met correcte resultaten. Dus vroeg ik me af: hoe zou dit ding het nu doen in de sneeuw? Ik nam het horloge mee naar Avoriaz en testte het uitvoerig. Ondanks het geweld van de alom tegenwoordige smartphone apps had ik behoorlijk hoge verwachtingen. Geen gesponsorde producttest dus, maar gewoon even mijn eigen user experience delen op Wintersporters.

Het product: de Garmin Forerunner 110
Hoewel dit sporthorloge zich voornamelijk richt op de recreatieve en professionele hardlopers, staat er in de handleiding en online web applicatie Garmin Connect her en der verwijzingen naar wintersport. Het horloge is alleszins spatwaterdicht, dus namen we de proef op de som. Het horloge past goed aan rond de pols en stoorde niet onder de wintersportkledij. Het horloge heeft een mooi sportief ontwerp en is beschikbaar in verschillende kleuren.

null

Algemeen gebruik
Het horloge is erg makkelijk in gebruik. Een duidelijk scherm en 4 knoppen rondom zorgen er voor dat je in een mum van tijd aan de gewenste informatie kan komen. Dankzij een ingebouwde GPS en een intern geheugen houdt het horloge je snelheid, afstand, hoogtemeters en je locatie nauwkeurig bij. Je krijgt in de doos ook nog een hartslagmeter toegestuurd, maar die hebben we tijdens het skiën in het appartement gelaten. Tijdens de eerdere loopsessies gaf die echter wel vlot contact met het horloge. Zorg bij het opstarten van het horloge wel dat je al buiten op de ski’s staat; in de skikelder of in je chalet heeft hij namelijk geen satellietontvangst. Eenmaal buiten moet je even wachten tot het toestel satellietontvangst heeft en dat werkte bij ons wel enigszins storend. Ook wordt er in de metingen geen onderscheid gemaakt tussen pistes of liften. De gemiddelde cijfers zijn dan ook inclusief wachttijden, liften en lunch (tenzij je de meting steeds pauseert).

null

Online interface
Het mooiste aan de Garmin sporthorloges vond ik de connectie met de online interface Garmin Connect. In een intuïtieve web applicatie zie je je resultaten, je calorieverbruik, je tracks (zelfs de skitracks in een Google Earth file) en je hoogtemeters en afstanden in een oogopslag. Vervolgens kan je deze resultaten makkelijk delen via social media. Doe je meerdere trainingen (loop of ski), dan is het maken van vergelijkingen en trends kinderspel. Via een ‘replay’ knop, speel je in realtime je training terug af en zie je waar je sneller / trager bent gaan skiën. Hierin maakte de Garmin voor mij toch een wezenlijk verschil met de vele reeds bestaande apps op de smartphones: de mogelijkheden en exportopties op de online interface zijn legio. Je kunt mijn tracks van de skitocht in de online interface bekijken op http://connect.garmin.com/activity/266087268 (schakel rechts bovenaan om naar Metric als je alles in mijl per uur ziet ipv kilometer per uur).

null
Een perfecte piste om metingen en vergelijkingen te doen in Avoriaz

Zijn de metingen accuraat?
Wat ben je met een sporthorloge als de metingen niet 100% accuraat zijn, vroegen we ons af. Dus keken we na onze skidag ook heel nauwkeurig naar de punten waar we wat sneller gingen en waar we op een lift zaten. Over het algemeen zijn de resultaten wel correct, enkel neemt het sporthorloge hier en daar een vreemde kronkel met de snelheid. Zo haalde ik op een dag plots een snelheid van 124 km per uur, terwijl ik meestal rond de 60 km per uur ski. Die uitschieters beïnvloeden natuurlijk ook het globale resultaat, waardoor je moeilijk kan zeggen dat het 100% accuraat is. Op bovenstaande piste in Avoriaz deden we enkele keren na elkaar de test (sneller, trager, breder, smaller) en buiten de uitschieters was het resultaat behoorlijk geloofwaardig.

Pluspunten
Waarom gebruik je geen smartphone, hoor ik jullie denken. Een eerste pluspunt van een sporthorloge is dat je nota bene geen smartphone nodig hebt. Geen gezeur met apps te downloaden, datatransfer, lokale opslag, breekbaarheid van je telefoon, etc. Overige pluspunten waren:

  • Handig gebruik van Garmin Connect om je resultaten te bekijken
  • Past goed om de pols
  • Fraai ontwerp van het horloge
  • Leuk om je skitracks op een Google Maps kaart te bekijken
  • Mogelijkheid om je tocht te pauseren (bvb tijdens een lunch)
  • Vlotte verbinding met je PC of Mac om de data over te zetten (USB)

Minpunten

  • Redelijk prijzig: 179 euro (incl BTW)
  • Het duurt even alvorens hij verbinding maakt met de satellieten. Dit kan tot 2 minuten duren.
  • Wat betreft snelheid zeker niet 100% accuraat.
  • Bij intensief gebruik gaat de batterij 3 dagen mee, regelmatig herladen is dus de boodschap

Conclusie

De Garmin Forerunner 110 is een leuk hebbeding met heel accurate metingen voor hardlopers, maar in de bergen verliest hij zoals de meeste andere GPS trackers net te vaak signaal om je een 100% correcte weergave te bieden van je skiresultaten. Het geeft je echter wel een globaal beeld van hoe snel je gemiddeld ongeveer skiet en waar je overal geweest bent. Erg leuk om te delen met je vrienden natuurlijk. Als je al over een smartphone met de nodige apps beschikt, is het echter wel een dure vogel als extra’tje. Apps zoals Snowciety, Ski Tracks en Afdaling geven je misschien minder gedetailleerde gegevens in de online interface, maar doen het wat betreft prestaties zeker niet minder dan de Garmin Forerunner 110.

Kristof

Plaats een reactie

Afgelopen week tijdens mijn skivakantie met een aantal vrienden met een garmin horloge wezen skiën. Hun hadden allemaal onwerkelijke topsnelheden gehaald. Vind dit dus geen leuke gadget voor skiërs.
We waren in een heel hoog ski gebied kan me voorstellen dat het GPS signaal daar slechter is.

Bedankt Kristof voor je review.
Ik ga komende week op wintersport en zat te twijfelen of ik een app op mijn smartphone zou downloaden of mijn Garmin Edge 800 (Fietsnavigatie) mee zou nemen. Na dit bericht wordt het mijn Garmin.

@Jos, die indruk had ik ook wel een beetje, paar serieuze pieken in de snelheid (zie de stats). Maar als ik het algemeen gemiddelde bekijk, dan denk ik wel dat het redelijk goed moet zitten (rond de 60-70 per uur op volle snelheid)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

@jos gps bereik is niet afhankelijk van je hoogte. Zichtbaarheid is essentieel, dus gebouwen en bergkammen zijn bepalend.

Ik ski volgende week met de Garmin forerunner 910 die heeft ook een barometrische hoogtemeter. Verticale nauwkeurigheid wordt daardoor groter.

Zo’n horloge gebruiken we al een paar jaar. Leuke gadget om je off-piste route in google earth te plotten. Snelheid is mi onbetrouwbaar.

Ikzelf heb de garmin forerunner 410 en gebruik hem heel vaak tijdens het lopen. Echter bij het snowboarden weet ik niet als het wel handig is. Bij lopen loop ik (continu) aan een tempo en klopt alles min of meer. Bij snowboarden zit je wel eens en neem je liften. Die wil je er natuurlijk liefst niet bij de statistieken nemen. Om dan telkens op pauze te zetten weet ik niet als dit dan zo handig is. Vorige vakantie altijd met endomondo en mijn smartphone alles gemeten. (Ook hier incl liften dan) Misschien dit keer eens mijn garmin meenemen! :)

Ik heb m’n Garmin Edge 500 fietscomputer meegenomen en de hele dag aan gehad achter in de rugtas. Ik heb de functie ‘pauzeren bij stilstand’ aanstaan, dus dan heb je een redelijke opname van je tracks. Snelheden zijn zonder echte uitschieters met gemiddeld 60/70 op snelle stukken.
Leukste blijft natuurlijk via Garmin Connect en Google Earth de route bekijken, dat vind ik op de mountainbike ook altijd het leuke.

Heeft iemand nog goede tips v.w.b. smartphone-apps? Ik ben namelijk niet van plan om zo’n horloge aan te schaffen en de mobiel gaat toch mee…

Mmm goeie. Ik heb de forerunner 210. Ook maar eens proberen. Ook wel interessant om te zien hoe je hartslag gaat.

gast 196: sport tracker, leuke app.

Ff offtopic voor Gast196: voor Iphone absoluut Ski Tracks van Core Coders. Hoogtemeters, automatische liftherkenning, snelheid, afstanden, exporteren etc. En het mooiste is dat je hem rustig de hele dag kunt gebruiken zonder dat ´ie je accu leegzuigt, gebruik bijv. Endomondo voor wielrennen en dan is de accu na 3 uurtjes zo goed als leeg…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie