Slaat de winter toe na 1 november?

Roel op 25 oktober 2016· 20 reacties

Na de föhn grijs met lichte sneeuw op de Jungfraujoch
Na de föhn grijs met lichte sneeuw op de Jungfraujoch

De föhn voor de Noordalpen is ten einde. Wat begon met een opstekend windje op zaterdag leidde gistermiddag tot een explosieve temperatuurstijging tot bijna 25 graden in Vorarlberg (Bludenz), 22 graden in Mayrhofen en 21 in Reutte aan de Fernpaß. De komende dagen wordt het rustiger maar vanaf 1 november worden de bakens mogelijk verzet met een toenemende kans op kou en sneeuw.

Föhn

Maar eerst laat ik hieronder het atypische temperatuurverloop zien van het Oostenrijkse Brand.

null

Brand is een van de föhngevoeligste plaatsen van Oostenrijk en dat was gisterochtend te merken. Om 7.00 uur was het al 17,3 graden om daarna bijna de hele dag rond 19 graden te blijven hangen (Bludenz een paar kilometer verderop was dus nog 5 graden warmer). Pas na 02.00 uur vannacht eindigde de föhn en daalde de temperatuur. Aan de versgevallen sneeuw was het ook te zien. Uit Mittelberg (ook Vorarlberg) liet Hans ter Braak deze vergelijkingsfoto’s zien. Eentje van zaterdag en eentje van gisteren.

">#föhnwind ging blazen over de Alpen.
Foto rechts vanmiddag.
Hier op 1200m is het nu +16gr.
">#föhn pic.twitter.com/QjB7ZrLEKP

— Hans ter braak (@hansterbraak)
">24 oktober 2016

Polar Vortex

Nu over naar wat komen gaat want er zijn interessante dingen gaande. Ik begin met een tweet over de Polar Vortex. De Polar Vortex (PV) is een lagedrukgebied in de hogere luchtlagen dat normaal stationair boven de Noordpool hangt. Het is sturend voor de luchtdrukverdeling aan de grond een paar weken later, en dus het weer bij ons. Hoe compacter de PV is boven de Noordpool, hoe meer kou boven de Noordpool gevangen blijft. Deze kan niet uitstromen richting het zuiden waardoor de kans groot is dat westenwinden in Europa blijven overheersen met meestal vrij zacht weer. De afgelopen dagen zagen we echter dat voormalig orkaan “Nicole” de PV een duwtje gaf, en zelfs enigszins uit elkaar dreef. Zie de “Displaced Polar Vortex”.

">#ET. Loop of
">@AliciaMBentley maps show huge low-PV injection into arctic circle pic.twitter.com/OfxjztFCBw

— Philippe Papin (@pppapin)
">23 oktober 2016

De PV verandert hierdoor van vorm, dat wil zeggen kou stroomt op grote hoogte momenteel uit naar het zuiden. Dat kan over een tijdje tot een verschuiving van de hoge- en lagedrukgebieden leiden, met onder andere boven Europa meer noord-zuid winden. Voor de Alpen zou dat goed nieuws zijn en ook in een goeie periode omdat de sneeuw begin november boven 1500 - 2000 meter al redelijk kan blijven liggen.

Kou komt dichterbij

Kijken we naar de lange termijn kaarten dan zien we koudere lucht inderdaad dichterbij komen. Hogedrukgebieden lijken zich meer boven de Atlantische Oceaan op te houden waardoor de weg vrijkomt voor noordwestenwinden. Het is nog te prematuur om een grote nordstau aan te kondigen, dat is van meer factoren afhankelijk, maar er gaan kansen komen. Let wel dit gebeurt pas ná 1 november.

Tot die tijd gebeurt er weinig. Vandaag en morgen valt er vooral op de Franse en Zwitserse gletsjers wat sneeuw, daarna neemt hogedruk opnieuw bezit van de Alpen met normale temperaturen en veel zon.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

De spannende tijd gaat er aan komen. Over een paar weekjes is het alweer kerst! Oftewel, voor een hoop wintersporters gaat het billenknijpen beginnen! Hopen op goede sneeuw. Deze keer ook voor mij met 1 dag skiën tussen kerst en oud&nieuw. Wanneer gaat de frequentie van de weerberichten omhoog?

@Bart14, vanaf nu schroeven we het aantal berichten langzaam op. Inderdaad, vooral voor degenen die hebben gehapt op een van de aantrekkelijke december-aanbiedingen. Dat is en blijft een risico maar je kunt ook met de neus in de boter vallen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Spannend en vooral erg leuk!!
Zit alweer helemaal met m’n hoofd in de sneeuw.
Eind jan maar Montafon, komt zeker wel goed. Paar dagen voor de kerst naar Aravis. Gewoon omdat het kan? Da’s een tricky one want echt vroeg maar er is vast wel iets open. Zien het wel. De spotprijs van ticket naar Geneve was te aantrekkelijk :)

Ik moet binnen 2 weken richting Alpen, en kan max 2 dagen uittrekken voor wat glij plezier. De vraag is of dit kan lukken ? Is nogal vroeg op het seizoen, ofwel een dagje gletsjer… Vraag zal dan zijn de welke kiezen ? Winterbanden zijn al gepland voor deze week.

@Patrick1973 Waar zit je in de Alpen?

Click. Click. Peace

Had een aantal jaar geleden (2-3?) zo’n polaire vortex niet voor bitterkoud weer met veel sneeuw tot tegen Texas aan gezorgd?

@Patrick1973 Waar zit je in de Alpen?

Rogier op 25 okt 2016 11:40

Hey Rogier, ik ben volledig vrij te kiezen. Ik moet alleen donderdagmorgen 10/11 9h00 in de regio van Winterberg zijn.
Hoe en waar ik dinsdag en woensdag ben bepaal ik zelf.
En sta zeker open voor strakke plannen, alleen s’avonds wil ik het beschaafd houden…

*bericht bewerkt door Patrick1973 op 25 okt 2016 11:52

Als je zo vrij bent in je keuze, dan zijn er genoeg plekken met fijne sneeuw en al redelijk wat mogelijkheden. De Stubaier Gletscher vind ik in deze periode een hele fijne gletsjer.

Click. Click. Peace

Had een aantal jaar geleden (2-3?) zo’n polaire vortex niet voor bitterkoud weer met veel sneeuw tot tegen Texas aan gezorgd?

Anon5710 op 25 okt 2016 11:43

Dat klopt, maar belangrijk is erbij te vermelden dat winterse kou altijd een afgeleide is. Een Polar Vortex kan zich aan de grond per regio op verschillende manieren manifesteren. Een van de uitkomsten is winterweer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Misschien niet het juiste topic, maar om er een topic voor te openen vind ik ook wat overdreven. In Kitzbühel is sinds 22 oktober de lift A1 Hahnenkammbahn geopend. Ligt daar nu genoeg sneeuw om goed te skiën, wat zijn de verwachtingen voor dit gebied/piste? Een goede link naar een webcam is ook welkom!

Ik kwam dit bericht net tegen:

Koude winter op komst?
http://www.msn.com/nl-nl/weer/nieuwsoverzicht/koude-winter-o…

Geniet van elke dag, het leven is al kort genoeg!

@AFB79 volgens mij heeft Kitzbühel alleen pistes ter hoogte van Pass Thurn open en dan hoofdzakelijk in de weekenden. Voor de rest is bijna alles weer groen: https://www.wintersport.nl/skigebieden/kitzbuhel/webcams…
@Maartje, klopt dat is een interessant stukje van Reinier van den Berg. Hij doet ook niet echt een voorspelling, hij legt meer uit hoe de kaarten erbij liggen. Een wintervoorspelling blijft m.i. een loterij.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Maar zijn deze beelden dan werkelijk van afgelopen week? Zie link; https://www.kitzbueheler-alpen.com/nl/winter/skien-snowboard…

Hoi Roel, ik las deze week dit artikel over de Polar Vortex: http://wepowder.nl/forum/topic/231001 Wat ik nu lees in je bericht is dat een bevestiging van het verhaal van Morris op wepowder?

@AFB79, goeie cameraopstelling en het lijkt heel wat :-) @johanskier, klopt hij zit op dezelfde lijn

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Patrick1973 Waar zit je in de Alpen?

Rogier op 25 okt 2016 11:40

Hey Rogier, ik ben volledig vrij te kiezen. Ik moet alleen donderdagmorgen 10/11 9h00 in de regio van Winterberg zijn.
Hoe en waar ik dinsdag en woensdag ben bepaal ik zelf.
En sta zeker open voor strakke plannen, alleen s’avonds wil ik het beschaafd houden…

Patrick1973 op 25 okt 2016 11:46

Je beseft toch hopelijk wel dat Winterberg nog ongeveer 700km van de Alpen verwijderd is?

Je beseft toch hopelijk wel dat Winterberg nog ongeveer 700km van de Alpen verwijderd is?

Patrick1980 op 25 okt 2016 19:41

Ja, so ? Als er sneeuw ligt moet je gaan. Iedere skidag dat je hebt gehad kan niet meer afgepakt worden…
Er zijn mensen die erover spreken van te gaan en je hebt diegene die werkelijk gaan. Verleden jaar heb ik mijn beste poederdag gehad omdat ik last minuut vertrokken ben naar Engelberg, voor 1 dag. De dag eraan was het alweer gedaan met de poeder.

Ok. Just checking. Geniet van je skitrip … met hopelijk verse poeder!

Hopelijk wordt het wat kouder en komt de sneeuwgrens wat lager te liggen. Zouden graag met 11 november voor de eerste keer op shortski gaan, en een skigebiedje dat wat vroeger kan open gaan zou leuk meegenomen zijn.

En neem jullie goede raad goed alvast ten harten, en ga wachten tot het laatste moment voor te kiezen en te boeken. :)

Laat de sneeuw en de koude maar komen. :)

Bedankt @Roel informatief weer :)

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie