Wintersport-verlanglijstje

Ruud op 27 september 2016· 28 reacties

null

We hebben vast allemaal een verlanglijstje met wintersportgebieden waar je ooit nog eens op de latten wilt staan. Van die gebieden met superpoeder, vrachten sneeuw of indrukwekkend natuurschoon. Wintersportplaatsen met een magische naam, een bijzondere ligging, een roemruchte geschiedenis of de modernste faciliteiten. Of beroemde après-ski. Iedereen heeft tenslotte weer andere redenen om een gebied op zijn lijstje te zetten. Hier een uittreksel van mijn lijstje.

Afstrepen

Hoewel ik inmiddels op allerlei plekken heb geskied, zijn er nog veel meer gebieden waar ik nog niet ben geweest. Sommige daarvan doen mijn hart niet direct sneller kloppen -hoewel dat natuurlijk een vooroordeel is; ik ben er immers nog niet geweest-, maar andere gebieden staan echt op mijn verlanglijstje. Nu zou je denken; “ga er dan heen!”, maar sommige plekken op zo’n lijstje zijn niet allemaal even bereikbaar. Want best ver of best prijzig. Andere gebieden zijn dan weer goed bereikbaar, maar het is er gewoon nog niet van gekomen. En daar kan dus zomaar eens verandering in komen dit seizoen. Sterker nog, ik wil deze winter weer eens een bestemming afstrepen.

Banff
Banff

Om van te dromen

Skiën in Noord Amerika schijnt een bijzondere ervaring te zijn. De sfeer, de landschappen en de ruimte in plaatsen als Vail of Whistler; allemaal heel anders dan in de Alpen. En wat zou ik graag eens in de beroemde sneeuw van Aspen staan. Mijn zwager heeft er mooie verhalen over. Hij wel. De mazzelaar. Of genieten van het betoverende landschap van Banff, waar je de prachtigste beelden van ziet in films. Ik ben bang dat het voorlopig nog even bij dromen blijft.

Het hoge noorden

Ik heb een jaar of vijf geleden al eens een week geskied in diverse gebieden in west-Noorwegen. Dat was supergeweldig en smaakte absoluut naar meer. Ook skiën in Scandinavië is niet vergelijkbaar met de wintersport in de Alpen. Ik wil graag eens kijken of het gevoel van natuurlijkheid en ruimte van het Fjordengebied ook in de gebieden meer naar het Oosten te vinden zijn, bijvoorbeeld in Trysil, Geilo of Hemsedal. Maar ook het Zweedse Are intrigeert me. Niet het meest uitdagende gebied misschien, maar ik heb iets met Zweden en ik zou er graag eens skiën.

Are
Are

Te weinig geweest

Ik ben nog maar in vier gebieden in Zwitserland geweest. En dat terwijl er zoveel kwaliteitsgebieden zijn in dit prachtige Alpenland. Zermatt staat hoog op mijn lijstje, - bij wie niet?- Omdat ik iets heb met grensoverschrijdende gebieden, de jetset eens van dichtbij wil bekijken en het natuurschoon wil ervaren. Over natuurschoon gesproken; het Jungfraugebied, de Aletsch Arena (een Zwitsers gebied met moderne liften; het bestaat…) en Engelberg staan ook op mijn lijstje. Maar ook wat minder bekende gebieden als Andermatt, Savognin, en Adelboden-Lenk. Ik vind de combinatie van de prachtige bergwereld van Zwitserland, de relatieve afwezigheid van hordes buitenlandse toeristen en de wat voorname sfeer heel aantrekkelijk. De prijzen zijn dat dan natuurlijk weer helemaal niet.

Zermatt
Zermatt

La France

Ik heb al veel in Frankrijk geskied, maar op de een of andere manier ben ik nooit in beroemde gebieden als Les Portes du Soleil, Val d’Isère/Tignes of Chamonix beland. Het moet niet zo moeilijk zijn daar verandering in te brengen. Maar er staan ook minder voor de hand liggende Franse gebieden op mijn lijstje: om nostalgische redenen wil ik wel eens skiën in Val d’Allos/Pra Loup, want als kind ben ik daar met mijn ouders geweest en toen kon ik me gewoon niet voorstellen dat je daar zou kunnen wintersporten. En skiën in de echte zuid-Alpen is iets dat me ook enorm aantrekt; met de Middellandse Zee in de buurt lijkt wintersporten in Isola 2000, Auron of Valberg niet voor de hand liggend. Moet ik hoognodig eens testen allemaal.

Val d'Isère
Val d'Isère

Italië

Ik hou van Italië. Eigenlijk onbegrijpelijk dus dat ik vooral in de zomer in dit heerlijke land heb rondgelopen en er pas twee keer heb geskied. En er zijn toch zoveel redenen om af te reizen naar een area sciistica, zoals een wintersportgebied in Italië wordt genoemd. Te bedenken dat ik als rechtgeaarde wintersporter zelfs nog niet geskied heb in Val Gardena of Alta Badia. En die Sella Ronda moet er toch eigenlijk eens van komen! En dan liggen er ook nog andere gebieden ongeduldig te wachten tot ik ze bezoek; Livigno, Bormio, Adamello, Monte Rosa, Val di Sole. Alleen de namen al doen me het water in de mond lopen. Of zou dat de gedachte aan het Italiaanse piste-eten zijn? Nou, dat speelt zeker mee, want lekker eten op terrassen hoort absoluut bij wintersport, maar wat mij vooral trekt is de relatieve rust, de geheel eigen sfeer en landschappen en de mensen. Beide keren dat ik in Italië skiede had ik op terrassen en in de liften direct hele gesprekken met de Italianen, die me het skigebied lieten zien en de lekkere restaurantjes.

Val Gardena
Val Gardena

En dan nog

Ook nog nooit in de Pyreneeën geskied. Zucht. Wel eens ’s zomers door Pas de la Casa en Soldeu gereden en dan voel je de winter; flats die wachten op de sneeuw, hellingen die doelloos liggen tot we komen skiën. Moet ik gewoon een keer doen.En als we dan toch naar het zuiden gaan rijden: ook de Sierra Nevada heb ik nog niet afgestreept. Weleens bewonderd vanuit Granada, verlangend gekeken naar de witte toppen vanuit het warme dal. Is niet al te sneeuwzeker uiteraard, dus ik zou het niet zo gauw van te voren plannen. Meer een kwestie van het ijzer smeden als het heet is.

Dus ja; ik kan nog jaren vooruit!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Of het realistisch is weet ik niet, maar ik hoop tegen het eind van mijn leven in alle continenten geskied te hebben. Het Zuid-Amerikaanse Chili. Heliskien in Alaska. Exotisch skien bij Afriski in Leshoto. Poederhappen in Japan. Backpacken en skien in Australie. Op expeditie op Antartica en daar toerskien… Allemaal dromen, waar er sowieso wel een paar van uit gaan komen, en hopelijk allemaal…

Born to Ride

Bij mij nog op het lijstje:

Laax
Val d’Anniviers
Zermatt (wel geweest, maar niet op wintersport)
Dolomieten
Andorra
Nieuw Zeeland
Noorwegen

Afgelopen paar jaar wel een aantal grote wensen van het lijstje kunnen schrappen (nouja schrappen, ik wil er weer heen!): Monte Rosa, Tignes, Ischgl.

Andorra ben ik jaren geweest toen een vriend van mij nog 2 kroegen in Pas de la Casa had, heerlijke sneeuw daar gehad! Maar laatste keer was het ook ijzig koud door de snijdende wind…
Mijn verlanglijstje:
Canada heliboarden
Nieuw Zeeland
Zuid Amerika
Noorwegen en Zweden
Italie moet toch ook eens een keer aangedaan worden, maar wil eerst nog een keer terug naar Tignes, in 1994 geweest en vond het er prachtig! Eerste week goede sneeuwdump, 2e week strak zonnetje, wat wil je nog meer!

Als ik heel eerlijk ben interesseert het mij niets. Ik ben in de bevoorrechte positie dat ik ieder jaar minimaal een tripje kan maken en daar geniet ik zo intens van dat ik buiten dat niets meer te wensen heb. Natuurlijk is het leuk om naar verre oorden te gaan waar het gros van de medemens niet komt, maar mij maak je net zo blij met een retourtje Alpen… :D

Altijd mooi om te dromen! Maar ook, zoals Harm zegt, dik tevreden te zijn met de Alpen relatief dichtbij - met zoveel verschillende soorten gebieden toch bijna ‘at your doorstep’ is het moeilijk jaloers zijn op Japanners, Canadezen of Scandinaviers :)

Afgelopen zomer heb ik alvast één droomgebied van mijn lijstje af kunnen strepen: boarden in Nieuw Zeeland. Absoluut een fantastische ervaring, heel anders dan in de Alpen. Met name het uitzicht (we waren in Treble Cone, een gebied op een vrij steile berghelling waar vanuit je vrij de diepte in kijkt naar het prachtige Lake Wanaka) en het enthousiasme van zowel de bezoekers als de medewerkers (hoe vaak krijgen jullie in de Alpen random high fives van liftbedienden?) maakten het een onvergetelijke ervaring.

Maar deze winter weer lekker naar ‘onze’ Alpen hoor :D

Gelukkig zijn er nog heel veel wensen van heel veel mensen gewoon in Europa: https://www.wintersport.nl/forum/topic/238898

En ook in Europa zijn ‘exotische’ oorden te vinden. In voormalige Oostblok-landen bijvoorbeeld, Turkije. Vraag maar aan @HenriS

Canada staat nog op het lijstje! Oooooooit… :-)

Wij gaan eind mei 2017 naar Banff, Jasper en Whistler. Maar dat zal wel te laat zijn voor een dag skiën.

@Ruud

Alles in Oostenrijk al gehad!?

Gek , we willen altijd van alles, en zijn ook best wel in wat gebieden al geweest , maar gek genoeg is het ook altijd weer heerlijk en een thuiskomen in ons huisgebied kitzbuhel-kirchberg.

Ik voel, me echt al bevoorrecht dat ik 2 of 3 x per jaar in de Alpen de latten op kan met een bescheiden budget!

*bericht bewerkt door Eisbeer op 27 sep 2016 18:15

Wish-list:

veruit op nr1: Whistler
2. Zuid-Amerika,in aansluiting op een cruise langs Ushaia.(wordt wel ff sparen).
3. Nieuw-Zeeland,s’morgens skieen,en s’middags op het strand,dan is iedereen tevreden in het gezin.

Mocht er nog wat centjes over blijven,dan graag nog een tripje naar Italie…

Maar voorlopig wordt het dit seizoen veel naar Gerlos,omdat m’n zoon daar dit winterseizoen werkt,en dat vinden we niet vervelend :-)

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

Mijn top tien begint met portes des soleil…
Die moet je echt op je verlanglijstje zetten

@Harm en @Eisbeer
Ik krijg altijd een beetje de kriebels bij dat soort woorden. Of voel je je ook bevoorrecht dat je bij de bakker een brood kan kopen?? Of dat je elke dag naar je werk mag/kan?? Of als je 's avonds thuis de tv aanzet??

Übung macht den meister!!!

@RFKANGOO - Ja, want een wintersportvakantie à € 1.000,00 is hetzelfde als een brood kopen of de tv aanzetten. Sterk staaltje vergelijken… Ik realiseer mij dat er heel veel mensen (die wel van wintersport houden) financieel niet in staat zijn om een wintersport te bekostigen.

@RFKANGOO - Ja, want een wintersportvakantie à € 1.000,00 is hetzelfde als een brood kopen of de tv aanzetten. Sterk staaltje vergelijken… Ik realiseer mij dat er heel veel mensen (die wel van wintersport houden) financieel niet in staat zijn om een wintersport te bekostigen.

Harm op 28 sep 2016 09:52

En hoeveel mensen zijn er niet in staat om een brood te kopen??

Übung macht den meister!!!

De punten zijn gemaakt. Laten we deze discussie hier stoppen en on-topic verder gaan.

Click. Click. Peace

@Julie: Vond je de gebieden in Nieuw Zeeland heel klein? Dat is me althans verteld door iemand die daar skileraar is geweest. Niet vergelijkbaar met de Alpen. Ook zij roemde trouwens de sfeer; lekker “laid back” (wat wel past bij "down under"natuurlijk :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Julie: Vond je de gebieden in Nieuw Zeeland heel klein? Dat is me althans verteld door iemand die daar skileraar is geweest. Niet vergelijkbaar met de Alpen. Ook zij roemde trouwens de sfeer; lekker “laid back” (wat wel past bij "down under"natuurlijk :-)

Ruud op 28 sep 2016 13:25

Ik denk eerder dat het andersom bekeken moet worden. De aaneengesloten gebieden in Europa (Alpen en Pyreneen) zijn gewoon extreem groot tov de rest van de wereld. Natuurlijk heb je bijv Aspen nog in Amerika, maar dat zijn eigenlijk ook gewoon een aantal losse gebieden. Bekende wintersportlanden als Noorwegen, Zweden, Japan, Chili, Nieuw Zeeland, Canada hebben sporadisch maar gebieden van boven de 150km laat staan dat ze in de buurt komen van de 250km+… Ik denk dat we wat dat betreft gewoon te verwend zijn hier in west europa. Maar aan de andere kant, is groter ook altijd beter?

Maar in Nieuw Zeeland, heb je inderdaad alleen maar skigebieden die je hier klein zou noemen, Whakepapa is met 44km het grootste gebied van Nieuw Zeeland…

Born to Ride

@mattias123: je hebt gelijk natuurlijk:-)
maar, hoe vond je het daar? Ik heb een nichtje wonen in Nieuw Zeeland die steeds vraagt wanneer ik nou eens langskom…Lastig is altijd dat je niet voor een weekje gaat en sowieso kan ik 's winters niet een maand weg ofzo ivm werk. En een bezoek in onze zomer/hun winter leek me niet zo aantrekkelijk (ze woont in Auckland, dus niet 123 bij de skigebieden), maar als het te combineren is met een weekje skien in twee ,drie skigebieden… Is dat de moeite waard, vind je?

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Ruud Nieuw Zeeland is sowieso de moeite waard, ook al raak je je skies niet aan… Maar het grote nadeel is dat je gewoon wil je goed kunnen acclimatiseren enzo dat je gewoon minimaal een week of 5 moet gaan. Het wintersportseizoen is er wel iets korter dan hier, Half juni gaan de meeste gebieden pas open, tot eind september/ begin oktober en dan is gewoon alles weer dicht… dus als je het vergelijkt met de alpen, zou gewoon begin april alles weer dicht zijn. Het nadeel van de winter is ook dat er relatief veel neerslag valt, ook in het laagland… Maar als je de kans heb om die kant op te gaan, zeker doen!

Het “probleem” van de meeste gebieden daar is dat je relatief weinig liften hebt voor heel veel pistes, kijk bijv het pisteplan van Whakapapa maar… Dat zorgt dus in de weekenden en vakanties voor erg lange wachttijden, voordeel is wel weer dat het hoe dan ook op de pistes zelf rustig is.(soms gaan er 5 pistes vanaf 1 sleeplift…) En in mt Hutt gaat er bijv een 8pers stoeltjeslift naar boven, waarvandaan je volgens mij wel een stuk of 15 afdalingen kan kiezen…

Born to Ride

In Whakapapa heb je wel meer dan alleen een probleem met de wachttijden. Er moet op deze vulkaan heel wat sneeuw vallen voordat je van de berg af kan komen , zonder je ski’s aan flarden te skiën.

null

Zo zie je maar weer dat de voorkeuren behoorlijk verschillen. Ik ben geboren/opgegroeid in Noord Italie en had daardoor zowel de alpen als de appenijnen op korte afstand. 10 geleden ben ik naar Noorwegen verhuisd omdat ik juist die kolossale gebieden en drukte graag wou inruilen voor kleinere/rustigere gebieden. Na al die jaren hier boven in het noorden ben ik nog steeds blij met de mogelijkheden/voordelen van hier maar het is natuurlijk altijd leuk om op bezoek te zijn in Italie voor een paar afdalingen met oude vrienden in Monte Cimone of Abetone. Kleine gebiedjes die alleen sneeuwzeker zijn in Januari en Februari maar toch; als je mazzel hebt kan het fantastisch zijn vooral op toptur heb je vanuit sommige bergen uitzicht op zowel Firenze als Genova.

Correctie Genova is niet zichtbaar vanuit de toppen rond Abetone (dan moet je noordelijker zijn in de Appenenijnen) maar je ziet wel Livorno Elba en zelfs Corsica in het westen en achter la pianura padana in het oosten zie je in een boog de alpen

*bericht bewerkt door nordisksnoe op 29 sep 2016 00:36

@Ruud, eens met wat Matthias zegt: Nieuw Zeeland is sowieso absoluut de moeite waard, maar ik zou nooit alleen voor de wintersport gaan. Het toffe van het land is juist ook de diversiteit: in dezelfde week loop je in Auckland in je t-shirt in de zon (in de winter is het nog steeds vaak 15+ graden), zwem je in geothermisch warm water in Rotorua en sta je vervolgens ook nog in de sneeuw op de piste, in Whakapapa of een van de Zuidereiland-gebieden. Heel apart!

Voor wat betreft die gebieden, tjah, het is inderdaad niet de Alpen. Maar hoewel de gebieden niet groot zijn, scheelt het dat er inderdaad veel afdalingen per lift zijn en dat het hele gebied ‘skiable area’ is en, zeker in Treble Cone, lang niet alle afdalingen geprepareerd worden. Qua drukte viel het ons op de berg erg mee: verblijf daarentegen was lastiger - er is geen/nauwelijks accommodatie in de gebieden zelf, waardoor je zelfs als je op een ‘prime location’ zit, nog steeds een half uur omhoog moet rijden 's ochtends.
Maar het mooie is: de meeste Nieuw Zeelanders zijn natuurlijk nog nooit in de Alpen geweest en hun enthousiasme voor de gebieden in hun eigen land is heel aanstekelijk. Als iedereen om me heen het gevoel heeft dat ze in het beste wintersportgebied ooit zijn, zit ik echt niet te dromen over extra km’s, dan geniet ik lekker mee :)

Conclusie: zeker een keer gaan! Ik vond eerlijk gezegd onze zomer/hun winter juist ideaal: goedkope tickets, extreem rustig bij alle toeristische hotspots en op de wegen, accommodatie tijdens een road trip is beschikbaar en niet duur en je krijgt 'the best of both worlds: op het Noordereiland is het nog steeds aangenaam warm, uitstekend voor hiken, surfen etc en op het Zuidereiland is het kouder en is wintersportseizoen in volle gang.

@Dennis12 : hoeft zeker niet te laat te zijn - whistler heeft ook gletsjer waar je tot juli kan op skiën. Wij gaan in juni naar dezelfde streek en plannen een ochtend skiën in Whistler op de verjaardag van mijn echtgenoot. Kunnen we effe al eens proeven om nadien eens een winter skitrip naar ginds te plannen

Kijk, dat hoor ik graag!

Grote wintersportgebieden in Europa vind ik prettig als je een week of langer op één plaats zit (bijv. L3V, Sölden of Dolomieten). Maar een combinatie van een aantal kleinere skidorpen in één vakantie vind ik ook bijzonder leuk. Daarom is mijn lijstje van Europese bestemmingen best lang (Åre, Biberwier/Ehrwald/Lermoos, Davos/Klosters, Fieberbrunn/Leogang, Filzmoos/Flachau/Kleinarl/Zauchensee, Galtür/Ischgl/Samnaun, Hemsedahl, Hochgurgl/Obergurgl, Hoch/Öetz/Kühtai, Kaprun, Lech/St. Anton/Zug/Zurs, Leifers (Dolomieten), Les Menuires/Valtho, Mallnitz, Nauders, Neustift, Niederau, Saalbach/Hinterglemm, Saariselkä, Saas Fee/Saas Grund, Seefeld, Selva, Sestrière, Sölden, St Johan im Pongau, St Johan im Tirol, Tignes, Torsby, Trysil, Wagrain & Winterberg).

Omdat ik in de winter rondtrekken leuk vind, heb ik in 2000 besloten om mijn zomerse trektochten door de States en Canada voortaan in de winter te doen. Omdat de meeste wintersport resorts in die landen niet al te groot zijn en je het gebied meestal in een paar dagen hebt gezien, is mijn lijstje van die gebieden ook divers (Banff Sunshine Village, Beaver Creek, Mount Bachelor (Bend), Breckenridge, Fernie, Golden, Heavenly Lake Tahoe, Jackson Hole, Jasper, Keystone, Kimberley, Lake Louise, McCall, Mount Hood Meadows, Mount Hood Timberline Lodge (Government Camp), Nakiska, Panorama, Park City, Silverstar, Squaw Valley, Sun Peaks, Sun Valley, Vail, Cypress Mountain (Vancouver), Whistler, White Pass & Whitefish).

Met zo veel gebieden die ik al heb kunnen afstrepen blijft er minder te wensen over. Maar dat valt mee. De leukste gebieden uit mijn lijstje blijven gewoon staan voor nog een bezoek. En verder blijven, als je afziet van de grotere gebieden, genoeg kleinere gebieden over waar het prima wintersporten is.

Blijven op de verlanglijst alleen nog de heel bijzondere gebieden over zoals de gebieden rond Queenstown en Methven in New Zealand, en Thredbo in Australië. Maar die gebieden beschouw ik meer als een uitstapje als je toch in die landen bent voor een andere reden (bijv. werk, vakantie of een jaar backpacken). Ik zou nooit naar Down Under reizen voor alleen wintersporten. De reden zie je op de foto. Het is ongetwijfeld een “one-of-a-kind experience”, maar ik vind de vrij beperkte wintersportmogelijkheden de dure reis niet waard.

https://cdn.wintersport.nl/forum/16/37d3e9f53be01700de212e26…
Een van de weinige liften in het overigens gezellige Thredbo.

@Ronaldski: Ik zou idd ook niet alleen voor wintersport naar Thredbo gaan. 24 uur vliegen voor dit gebied is toch wat lang. ;-) In de zomer is het alleen leuk om doorheen te rijden als je vanuit Canberra naar Melbourne gaat. Maar dan laat je Melbourne dus liggen. In de winter leuk voor een paar dagen skiën, maar dan heb je het wel gezien. Met andere woorden: Been there, done that! Maar zeker leuk als je er in de winter dan toch “in de buurt” bent. Nieuw Zeeland kan ik niks over zeggen. Was zomer toen we er waren.

@Dennis12. Helemaal mee eens. Ik ken de gebieden in NZ en Australië ook alleen maar uit de niet-winter periode. Voordeel van Thredbo is dat het een dorp is bij de liften en pistes.
In NZ liggen, zoals @Julie al aangaf, alle skigebieden een fors eind rijden vanaf dorpen en steden. De toegangsweg tot de pistes is tussen de 20 en 30 km lang en heeft meestal een forse stijging. De kwaliteit van de wegen is erbarmelijk. Gravel roads met grote kuilen. Ieder seizoen rijden er wintersporters het ravijn in.
In tegenstelling tot de Alpen zijn de wintersportgebieden meestal in handen van lokale verenigingen, zoiets als kunstskibaan de Wolfskamer in Huizen. Vanwege kleinschaligheid en geldgebrek zijn de voorzieningen daarom beperkt. Dus mijn advies blijft: doe het alleen als je bulkt van het geld of combineer het met een langer verblijf Down Under.
Je moet je ook niet blind staren op alle fraaie ski- en boardvideo’s uit NZ. Die zijn net als deze video’s uit de rest van de wereld zwaar gesponsord en laten meestal de overigens heerlijke hellingen zien waar je als gewone sterveling niet of nauwelijks kan komen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie