Eindelijk afkoeling

Roel op 15 september 2016· 3 reacties

Ik ben net terug uit de Alpen, en kan je zeggen dat ik blij ben dat me de hitte van hier bespaard is gebleven. Onder andere dankzij de hoogte waren de nachten in Montafon en Val Gardena heerlijk fris met overdag perfect wandelweer. Dat neemt echter niet weg dat de warmte ook daar extreem was voor september. Gelukkig is operatie afkoeling begonnen, met hogerop ook sneeuw zoals nu al in Val Thorens.

Records ook in de Alpen

Eerst even terug naar mijn ervaringen de afgelopen dagen. 's Ochtends was het steevast zonnig en lekker fris, waarna er geleidelijk stapelwolken ontstonden die 's middags her en der een paar druppels loslieten. Maar bovenal was de warmte draaglijk.

Dat wil alleen niet zeggen dat dit een normaal weertype was voor september. In Bozen (Bolzano), niet ver van Val Gardena, verliep de eerste septemberhelft sinds tenminste 1956 nog nooit zo warm. In Oostenrijk verliep de eerste septemberhelft 3,5 tot 4 graden warmer dan normaal, wat wellicht een record gaat zijn in 250 jaar meethistorie.

Ons uitzicht afgelopen week in de Dolomieten (Val Gardena)
Ons uitzicht afgelopen week in de Dolomieten (Val Gardena)

Bron: EUMETSAT
Bron: EUMETSAT

Afkoeling komt eraan

Gelukkig komt de koele lucht er nu aan. Fraai te zien aan dit satellietbeeld van EUMETSAT draait een onweerszone de komende dagen de Alpen binnen, met daarachter duidelijk lagere temperaturen.

In eerste instantie gaat dat gedonder geven, maar vanaf vrijdagnacht ook langere perioden met regen als de wind meer naar het noorden draait. Door aanzwellende stuwing krijgen de Noordalpen behoorlijk wat regen voor de kiezen waarbij de sneeuwgrens naar zo’n 2200 meter daalt. In de Franse Alpen (Westalpen) en Italië pakt het allemaal wat minder fors uit. De meeste sneeuw tot lokaal een halve meter wordt hogerop in Oostenrijk en Zwitserland berekend.

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

Net als begin september is deze sneeuw alleen geen lang leven beschoren want volgende week keert het hogedrukweer terug. Dat schakelen we opnieuw over op droger en vrij zonnig weer, maar dan zonder de abnormale uitschieters naar boven.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Ook in de Pyrineen de eerste sneeuw.

null

Jurgen

juist op tijd voor de gletsjers in franse alpen

Hoi Roel,
Je schrijft “Onder andere dankzij de hoogte waren de nachten in Montafon en Val Gardena heerlijk fris met overdag perfect wandelweer”, maakt me toch een tikkeltje nieuwsgierig: waar ben je precies geweest in Montafon?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie