Oneerlijke sneeuwhoogtes

Rogier op 26 oktober 2012· 20 reacties

null
Hoeveel sneeuw ligt hier?

Ik keek raar op toen ik vandaag de aangegeven sneeuwhoogtes zag. Ook het is nog maar oktober, maar zonder blikken of blozen noteert Kitzsteinhorn in Oostenrijk 90 centimeter sneeuw. Twee weken geleden hebben ze de opening van de gletsjer uitgesteld vanwege gebrek aan sneeuw, en ja het heeft flink gesneeuwd, maar één meter? Dat zeker niet. Ook in het filmpje van Geertje en Gijs-Jan is te zien dat er geen 90 centimeter sneeuw op de gletsjer zelf ligt. Er valt prima te skiën, dat wel dus waarom liegen gebieden dan nog steeds over de sneeuwhoogtes?

Raar
Ik heb nooit begrepen waarom skigebieden de zaken zo graag anders voorstellen dan dat ze in werkelijkheid zijn. Vroeger zonder internet konden gebieden ‘het’ misschien maken. In iedergeval tot de teleurgestelde toerist ter plekke kwam en zag dat 1 meter sneeuw eerder in de lengte was gemeten dan in de dikte van het sneeuwdek. Niet handig voor een langdurige relatie met de ‘klant’. Maar tegenwoordig is het nog dommer om ‘verkeerd’ te meten. Want met webcambeelden en internetfora is de moderne wintersporter van elke centimeter op de hoogte.

Waarom?
Waarom doen gebieden het dan? Waarschijnlijk omdat er ooit een gebied begint. Als een gebied tien centimeter teveel doorgeeft dan volgen de anderen snel, want ja ‘dan kun je niet achterblijven’. Zo trekken ze de hoeveelheden sneeuw die worden doorgegeven kunstmatig op. Ook speelt waarschijnlijk het argument mee dat de gebieden willen aangeven dat er geskied kan worden en ‘niemand’ geloofd dat je op een gletsjer met 10 centimeter sneeuw kan skiën, dus tien wordt twintig en als het dan hard sneeuwt en er werkelijk twintig ligt wordt dit natuurlijk verhoogd naar veertig, en zo blijven deze centimeters vaak te hoog.

null
In Tignes een paar jaar geleden ook geen 90 cm

De echte cijfers
Het meest frappante vind ik altijd is dat skigebieden de officiële sneeuwhoogtes wel hebben. Want de pisteurs in skigebieden noteren elke dag heel precies hoeveel sneeuw er ligt, dit om door te geven aan de lawine-bureaus. Aan deze hoeveelheden sneeuw wordt niets verandert. Maar PR staat ook hier weer ver van de werkelijkheid af.

Ergste
Wat is het ergste wat jullie ooit hebben meegemaakt wat skigebieden doorgaven? Kennen jullie skigebieden die de hoeveelheid centimeters redelijk eerlijk doorgeven. Mijn thuisgebiedje Puy Saint Vincent doet het bijvoorbeeld heel aardig, waardoor het op de sneeuwhoogte lijsten vaak lager blijft staan dan waar het, in vergelijking met andere gebieden zou horen. Hebben jullie het wel eens meegemaakt dat het skigebied echt veel sneeuw doorgaf en er ‘niets’ lag?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Gelukkig bij '‘mijn’ skigebiedje Waidring-Steinplatte, nooit mee gemaakt. Wel vraag ik me altijd af wanneer ze het meten; wanneer er staat dat er 3meter sneeuw ligt geloof ik niet dat er daadwerkelijk ook ergens 3meter sneeuw ligt. Plus dat deze natuurlijk heel erg samengedrukt wordt, dus hoelang ligt die 3meter er daadwerkelijk en worden de sneeuwhoogtes dan naar beneden bijgewerkt?

@ Pim Inderdaad als sneeuw net valt, dat is 1 meter niet heel lastig. Maar als die meter er drie dagen ligt blijft er maar 60 cm over. En dat zie je zelden terug.

Click. Click. Peace

Iedere wintersporter (die het leuk vind om dit soort informatie op te zoeken) weet dat die bedonderd wordt na zijn eerste keer in een skigebied.
Mijn aller eerste keer ging ik naar La Joue du Loup. Op verschillende site’s, waaronder deze, stond 1.90 meter sneeuw (ik ging half maart). We kwamen aan en er lag overal een hoop sneeuw maar zeer zeker geen 1.90 meter. Het was die week bijzonder warm weer en de sneeuw smeltte dan ook flink. Toen ik thuis kwam zag ik op een site staat 1,20m. Nou dat lag er toen zeer zeker niet meer.

Misschien dat er ergens op een top, in een wind hoek, waar niemand komt dergelijke aantallen liggen maar niemand weet waar de aantallen vandaan komen. Zelfde is dat dal en top verhaal. Ja, waar precies dan? Welke top? Helemaal de top, of de top van de bovenste piste?

Het is puur en alleen marketing en om aan te geven dat er voldoende sneeuw ligt. Nou ben ik zelf een voorstander van Frankrijk en met de hoogte van die dorpen plus de mogelijkheid op het produceren van kunstsneeuw, Interesseert mij de sneeuwhoogte allang niet meer. Als er maar sneeuw ligt… en daar heb ik nog nooit last van gehad dat het niet zou was.

Hebben de gebieden, of misschien zelfs een centrale organisatie, de échte hoogtes gepubliceerd die dus door de pisteurs worden doorgegeven? Want dan weet ik wel waar ik voortaan naar ga kijken…

In serfaus ben ik altijd verbaast dat er na een dump soms maar 20 cm sneeuw bij is gekomen, maar dat is dus wel reëel, dus ik denk dat serfaus dit ook wel goed doet.

@Rogier, misschien wel een interessante vraag dan, hoe komen jullie aan de sneeuwhoogte gegevens? krijgen jullie die doorgegeven via de skigebieden?

@ maand geleden werd er hie rop de site aangegeven dat er op de hintertux gletcher 1,55mtr sneeuw zou liggen… helaas ben er ik er toen geweest en ik denk dat ze de komma teveel naar voren hebben gezet want meer dan 15,5 cm lag er voor mijn gevoel niet… helaas word er bijna het hele jaar doorgegeven dat er 1,55 mtr sneeuw ligt dus hier hecht ik totaal geen waarde meer aan…

Ik vraag me ook altijd af waar ze meten? In een sneeuw trog? zo’n plek waar ze sneeuw vandaan scheppen voor de kinder weide?

Seriously snow addicted family!

@ Mich, ja, de lawinediensten. In frankrijk zijn de gegevens bijvoorbeeld hier te vinden: http://www.meteo.fr/temps/france/nivose.

@ Pim de gegevens krijgen wij van de skigebieden, een andere manier is niet mogelijk. Maar hoe meer kritiek skigebieden krijgen hoe eerlijker zo hopelijk ooit worden.

Click. Click. Peace

Afgelopen zaterdag en zondag zijn we wezen skiën op de Pitztaler Gletscher. De sneeuwhoeveelheid op de gletsjerpistes was voldoende en slechts twee keer kwam op het einde van de warme zondag (9 graden) het gletsjerijs aan de oppervlakte. Bij elkaar was dit minder dan 5 m2.

De sneeuwhoogtes die op de site worden aangegeven zijn:
Bergstation (3.440m): 51cm
Gletscher-restaurant (2.840m): 25cm

Ik denk dat dit de correcte hoogtes zijn.

De volgende video is nabij de Höhenloipe (langlaufbaan, 2.740 m) opgenomen op 21 oktober 2012. De dag ervoor is een skiweg aangelegd richting de piste door twee pistebully’s die de zijkant van de gletsjer hebben weggeschraapt waardoor de zijkant van de gletsjer bloot kwam te liggen. Te zien is dat er 15 à 20 cm sneeuw op het gletsjerijs ligt:

@paul e, Inderdaad goed te zien. Mooie beelden!

Jaloers makende beelden Paul! Dank!

Als er maar sneeuw ligt op de pistes en het liefst ook naast de pistes uiteraard. Natuurlijk is er een verschil tussen 020 cm en 1.00 m. maar alles daarboven is voor mij eigenlijk onbelangrijk. Met de huidige kunstmatige besneeuwingsmogelijkheden kunnen veel pistes prima van sneeuw worden voorzien. Als is een beetje poeder natuurlijk altijd meegenomen! Voor mij is eerder de temperatuur van belang, daarvoor kijk ik wel naar de weersites! Ik heb een hekel aan papsneeuw en baal er van als de dalafdaling een kwestie van overleven wordt door de hopen waartussen je met je board moet zien te draaien. Als ik weet dat er sneeuw ligt in een gebied dan is voor mij dus enkel van belang dat de temp 's middags niet te hoog op loopt en en 's nachts wel lekker vriest!

Tot 5 jaar geleden maakte ik dagelijks sneeuw- en weerberichten voor Winterberg. Door het skigebied werd de duimstok er ook wel eens flink schuin ingestoken, ik probeerde altijd een reële hoogte door te geven. De laatste jaren kan ik ze niet meer betrappen op onjuistheden, sterker nog, vaak geven ze zelfs minder aan dan er daadwerkelijk ligt.

In Obergurgl/Hochgurgl klopt het meestal aardig. Afgelopen jaar zat ik te kijken naar de sneeuwhoogtes in andere gebieden. Dat waren allemaal enorme hoeveelheden! In Obergurgl lag toen maar 1.20 m en toen ik er aan kwam had het wel weer een beetje gesneeuwd en lag er ongeveer 1.50 m, maar dat was nog steeds weinig in vergelijking met veel andere gebieden. Nou valt er geloof ik sowieso minder sneeuw daar in de buurt maar het ligt er wel altijd goed bij.

Lange gelden stonden de sneeuwhoogtes op Teletext. Ik was in een niet nader te noemen plaatsje met een niet nader te noemen reisorganisatie. Wat bleek nu: de TT redactie belde wekelijks naar de hostess ter plekke om de sneeuwhoogte op te vragen.

Stel je voor: we zitten 's avonds aan de bar, het bier gaat rond. Telefoon. Hostess (een stagiaire die hiervoor nog nooit op wintersport was geweest vraagt: Jongens wat moet ik zeggen? Wij: doe maar 2 meter 15… Uit het raam zien we de piste waar 55 cm ligt.

En de andere dag op TT: 2 meter 15…

Volgende week ga ik skiën. Waar ik ga skiën bepaal ik op het laatste moment. Daarbij baseer ik me voornamelijk op de sneeuwhoogte op verschillende websites Ik hoor graag van de ervaringsdeskundige waar het goed vertoeven is!

Nooit de sneeuwhoogtes die de dorpen zelf lokaal aangeven bekijken maar gewoon de lawine waarschuwingen volgen. Op de sites waar ze dit aangeven zijn de sneeuwhoogtes altijd correct. Ik ski al jaren en de sneeuwhoogtes die het dorp zelf aangeeft kloppen nooit. Van vroeger toen je de sneeuwlijn moest bellen tot de websites van nu het klopt nog steeds niet.

Tja, hoe controleer je zelf wat er ligt… als je geen meetstok hebt kan je dat ook zelf niet bepalen. Blijft ook nog de vraag waar je meet… op een geprepareerde piste (en welke), naast de piste or ergens op de meest ideale plek ?

@Joost Koenders,

Zo probeer ik het ook altijd te doen. Net als eind vorig jaar; er lag bijna geen sneeuw tot vlak voor de kerst, ineens begon 't. Dan “moet” je eigenlijk gewoon een besluit nemen: “ga ik, of ga ik niet?”.
Welk gebied kies ik dan? -mijn persoonlijke methode is toch kijken naar het aantal pistes dat open is op locatie (dat hoeft overigens niet ‘hand in hand’ te gaan met de hoogteligging van het gebied). Dat getal kun je gewoon via internet checken (al dan niet op de locale site van het dorp/ gebied). Dus als er een gebied is met 100 liften, en er zijn er 30 van open, dan moet je er niet van uitgaan dat er in dat gebied 80cm sneeuw ligt zoals op de algemene site aangegeven staat. Er kunnen altijd pistes dicht zijn ivm lawinegevaar, maar op die momenten weet heel NL dat er zat sneeuw ligt…
Daarnaast heb je, zoals eerder genoemd, overal webcams hangen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie