Willen skigebieden te vroeg open?

Rogier op 09 november 2011· 26 reacties

null
Vorig jaar tijdens de seizoensopening in Val Thorens, toen viel de sneeuw ook ‘op het nippertje’

Zoals te zien was in het video weerbericht is het in veel skigebieden nog een trieste bedoening met weinig sneeuw. De temperaturen zijn nu ook niet zo dat de sneeuw kanonnen al volop kunnen draaien. We hoeven opzich nog nergens echt bang voor te zijn, het seizoen is eigenlijk nog niet begonnen maar voor een aantal seizoenopeningen wordt het spannend. De vraag rijst, en dat denk ik eigenlijk elk jaar. Willen skigebieden niet te vroeg open?

Race voor publiciteit
Seizoensopeningen zijn vaak ideale publiciteitsstunts. Zeker als je je als skigebied de deuren vroeg kunt openen. Het staat natuurlijk ook hartstikke mooi op de verschillende affiches: "Geopend vanaf … november tot … mei’. Maar hoe reëel is het eigenlijk dat skigebieden zo vroeg openen? Want als ik door het forum blader, en posts van vorige jaren zie is het elk jaar hetzelfde liedje: ‘zal er op tijd genoeg sneeuw liggen’.

null
Vorig jaar tijdens de opening van Puy Saint Vincent in december, misschien een ‘logischere maand’

Op het randje
Het is natuurlijk ook op het randje om in november al open te willen als ‘niet-gletsjer’ gebied. Want sneeuw in oktober is ‘te vroeg’ maar sneeuw in november is dan opeens hard nodig. Natuurlijk kan er heel wat met sneeuwkanonnen gedaan worden, maar als het enkele graden te warm is of de luchtvochtigheid hoog dan kan er opeens geen sneeuw meer worden gemaakt.

Veel te vroeg?
Is het willen openen in november gewoon niet te vroeg? Soms zijn de condities fantastisch maar regelmatig is het ook net aan. Bijna altijd komt het ‘net op tijd’ goed maar soms ook net niet, dat is dus hartstikke jammer voor iedereen die al gereserveerd heeft.

Wat denken jullie?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Denk vooral dat het hier als zo ‘spannend’ wordt ervaren door de openingsweek in ValTho etc. Voordat er van de openingen hele evenementen werden gemaakt was het meer lastminute afreizen als er sneeuw lag. Nu met al die speciale weken gaat iedereen ver vooruit boeken en dan kan het wel is spannend worden. Is denk ook niet gek als half november de niet-gletscher gebieden nog niet open kunnen…

als er geen sneeuw ligt moet je niet skien of je skies gaan kapot

voor degenen die het topic niet gelezen hebben, hier een voorbeeld van zo’n skigebied dat claimt het eerst open te zijn na de gletsjers:

https://www.wintersport.nl/forum/topic/25268

Grote gebieden hebben genoeg publiek voor zo’n grote openingen, maar hoewel kleinere skigebieden wel willen, kunnen ze niet openen bij gebrek aan skiers (en snowboarders).

Heiligenblut ging openen op 12 november. Op webcams kan je zien dat er op 2600m bijna niets ligt. Vraag me af hoe ze dat gaan doen.

Laatst op de blog over de Pitztaler gletscher stond er wat in over een hut waar ze kunstsneeuw konden maken zonder dat het moest vriezen, misschien is dat binnenkort wel de oplossing voor de vroege openingen.

@Anoniem: Droge reactie ;)

@Cees: claimde he :)

Voor de meeste skigebieden is het inderdaad vooral publiciteit, maar zoals bv. Ischgl zijn andere zaken (concert) prioriteit op het skiën.

Willen skigebieden niet te vroeg open?
Ja, maar gezien het economische aspect is het wel begrijpelijk.

Eens met Niels, is puur economisch. @ anoniem LoL dan kun je ook zeggen gebied is altijd open skiën kan alleen (nog) niet. Doet me aan die reclame denken bovenop ligt een meter sneeuw en idd 1m2 sneeuw LoL :-D

Seriously snow addicted family!

Hoe zeer ik ook verlang vrees ik inderdaad dat sommige gebieden te vroeg willen openen inderdaad.

Zoals wij in Nederland onze huizenmarkt luchtbel hebben, zo hebben de Alpenbewoners hun skigebieden luchtbel. Er wordt ontzettend veel geinvesteerd in nieuwe dingen, nieuwe plannen worden onderbouwd met een mogelijk vroegere openingstijd van het gebied. Maar wacht tot het eens 3 jaar achter elkaar tegenvalt met de sneeuw. Dan zullen veel investeerders niet meer zo happig zijn en gaan we weer "traditioneel"skiën van half december tot eind maart. Omdat enkel die periode echt loont voor 95% van de gebieden.

Ik vraag het me af of het economisch belang is ,hiet in Kitzbühl wafren ze vorig jaar ook eind oktober open met een piste, wij hebben een jaar kaart dan is het leuk,maar of zo iets echt geld opleverd weet ik niet.Ik denk dat het meer is om de eerste te zijn.en het seizoen is van midden dec. tot eind April lang genoeg.

@Erik
Eind april in Kitzbuhel??
Denk dat eind maart voor de lagere gebieden eigenlijk al genoeg is.

Ach 26 november gaan we het weer meemaken persoonlijk denk ik dat het wel weer goed komt.

De Temperaturen in Tignes zakken langzaam maar zeker tot onder nul op 2700 meter ligt al een mooie basis op 2000 meter is de maximum temperatuur een graad of 8 de afgelopen week.

Volgende week weer iets lager dus dat komt wel goed hoop ik.
In ieder geval besluit ik de 22ste of ik 26ste alvast effe een weekje de sneeuw ga proeven.

Een skiseizoen duurt al maar ongeveer 5 maanden voor de hoogst gelegen gebieden. Ik vind het dan ook logisch dat ze er proberen alles uit te halen. Het weer blijft natuurlijk een niet te voorspellen factor. Het ene jaar valt het mee,het andere tegen.

Een skiseizoen duurt al maar ongeveer 5 maanden voor de hoogst gelegen gebieden. Ik vind het dan ook logisch dat ze er proberen alles uit te halen. Het weer blijft natuurlijk een niet te voorspellen factor. Het ene jaar valt het mee,het andere tegen.

@Bram en @Dieter: Welkom op wintersporters.nl! :D
Persoonlijk vind ik dat een gebied best vroeg mag openen, maar niet als het 100% op kunstsneeuw gaat. Zoals het er nu naar uit ziet zouden veel gebieden in de noord-alpen dat wel moeten doen en dat hoeft dan toch niet hoor…

Bij Ischgl ligt het anders, daar is ski bijzaak in de ‘opening’. Zij spuiten vaak gewoon 1 piste op voor dat ene weekend en geven dan een gratis skipas, het ideale bewijs dat mensen dan niet naar Ischgl gaan om te skien.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

volgens de duitse voorspellingen zal er vanaf 17/18 een omslag komen en zal het kouder worden of er ook neerslag bij zit is nog de vraag maar met kou kunnen de sneeuwkanonnen draaien dus ischgls opening lijkt goed te komen omdat ze 90% van de pistes kunnen besneeuwen. Hopelijk is er vanaf 1-12 genoeg kunst en natuursneeuw voor mij om op te knallen ;-)

@Erik: Eind april skien in Kitzbühel? Vorig jaar was eind april alles dicht. Eind maart was er vorig jaar daar nog 25km open…

Het lijkt soms allemaal net ff te vroeg open te gaan. Heb soms het idee dat de seizoenen een beetje verschuiven… Heb meer dan eens met pasen nog een flinke dump meegemaakt. Ik weet niet of weerman Roel die verschuiving ook ziet en er een oorzak van weet. Of zijn we allemaal te ongeduldig en willen we van het strand binnen een maand de piste op :)

Aequilater Nubila

dankzij de huidige techniek plan ik al jaren mijn skivakantie op het laatste moment, dat werkt gewoon echt heel goed, heb nooit meer echt slecht weer. Ik snap dat dit niet voor iedereen mogelijk is ivm gezinssituatie/ werk etc, maar met het nieuws van vandaag, is het zeker het overwegen waard:

http://www.nu.nl/wetenschap/2664148/oplevende-zonneactivitei…

Mijn credo: wachten tot er sneeuw ligt en valt en dat direct besluiten te gaan. En dat men in Oostenrijk de pistes zo vroeg open wilt hebben… dat is puur commercieel en als wij zo stom zijn daar in te trappen, dan moeten we achteraf ook niet zeiken dat er geen sneeuw lag. Je kunt immers op alle webcams zien wat er ligt.

groeten

Voor hoge niet-gletsjer gebieden, zoals Ischgl, Obertauern, Obergurgl-Hochgurgl vind ik een opening in november meer dan normaal. Pistes tot 1800m zijn dan ook buiten de gletsjer in de gletsjergebieden vaak al open (Denk aan gebied Sommerbergalm in Hintertux). Voor gebieden daaronder die koste wat kost met kunstsneeuw pistes opspuiten vind ik dat een ander verhaal. Maargoed, sneeuw en kou in november is ook voor deze lager gebieden meer dan gewenst. Deze openingen liggen vaak begin december en de basis daarvoor zal toch in de maand november een keer gelegd moeten worden… ;)

@Artikel van Remco: eerst zeiden ze een horrorwinter en nu al weer een kwakkelwinter. Ze zeggen maar gewoon wat…

Serfaus, Fiss, Ladis en Doppelmayr-fan

@remco en Thijmen
Als ik het artikeltje zo lees is dat volgens mij voor de alpen landen geen echt slecht scenario. Veel vocht betekend veel sneeuw en volgens mij is het in de alpen landen toch redelijk onder nul in de winter. Alleen in Nederland zal het een kwakkel winter kunnen worden doordat het vele vocht niet tot sneeuw zal komen door de hogere temperaturen, maarja we hebben hier natuurlijk ook een zeeklimaat! Ik ga er vanuit dat we in de alpen gewoon een fantastisch pak sneeuw krijgen! Ik heb er zin in!!

Ik las vandaag dat Obergurgl opnieuw een pre-opening doet, ondanks de weinige sneeuw die er ligt. Volgende liften zullen vanaf het weekend geopend zijn:

Hochgurglbahn I
Hochgurglbahn II
Top Wurmkogel I
Top Wurmkogel II
Schermerbahn
Panoramabar Top Mountain Star
Arnos Schirmbar

Skipas kost 19 euro voor 1 dag, valt goed mee want de pistes die ze aanbieden zijn allemaal rode boulevards :)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

In de alpenlanden hebben ze geen indoorpiste zoals wij, dus voor een kleine 20 euro al een paar kilometer piste open voor de locals is prima, of zoals Rogier het doet met vellen zelf de berg op, vindt ik trouwens erg gaaf die filmpjes van de afgelopen weken.

Om helemaal vanuit NL al lang vooruit een echte wintersport te plannen is gewoonweg onvoorspelbaar, beste benadering is inderdaad om last minute te gaan als er inderdaad sneeuw is gevallen en het ook redelijk mooi weer is/wordt, vergeet niet dat zo’n vroeg ski week-end in december ook gewoon koud, mistig en vervelend kan zijn vanwege het slechte weer (met sneeuw).

Toch hoop ik op een blijvend verlaagde zonneactiviteit, een paar flinke vulkaanuitbarstingen en een flinke meteoriet midden in de Sahara waar geeen gewonden vallen en daardoor een mondiale temperatuurdaling van een graad of 3-4. Dan skiën we van december tot en met april zelfs in Winterberg.

Ik denk idd dat skigebieden te vroeg open willen en dat de oorzaak voornamelijk de commerciele belangen zijn. Zoals we al een aantal keren op deze site hebben kunnen lezen is de staat van de skigebieden vrij normaal voor deze tijd van het jaar. Als er een keer een vroege dump valt is dat gewoon mooi meegenomen en is het genieten geblazen :)

Maar om nou alles vooraf met kunstsneeuw te bedekken om maar vroeg open te kunnen, dat is naar mijn mening waanzin. Om maar niet te spreken over alle schade die aan de natuur wordt toegebracht door het te vroeg inzetten van sneeuwkanonnnen. Daarnaast kosten alle kunstsneeuwvoorzieningen en uber-luxe liften bakken met geld, wat zich weer vertaalt in skipasprijzen die sky-high gaan :s Wintersport is big-business voor de Alpenlanden en tegenover iedere investering moet een dikke winst staan…

Als je al vroeg wilt skien: gewoon naar het zuidelijk halfrond verkassen in de zomer ;)

Ondertussen stijgt overigens de voorpret per dag nu de echte winter er aan komt! :D

Tuurlijk is het commercieel belangrijk voor de skigebieden om vroeg te openen, geef ze eens ongelijk! Maar als dat met zoveel kunstsneeuw en moeite moet, dan lijkt het me toch beter om even te wachten. Skiën op een wit lint tussen groene weiden geeft nou niet echt een winterport gevoel… Dat hogere gebieden al in november open gaan vind ik wel logisch, daar ligt gewoon al eerder sneeuw. Het is toch niet gek dat het hoogste skidorp van Europa als eerste haar deuren opent? Ze worden overigens nu wel een beetje zenuwachtig daar in Val Thorens denk ik, je ziet de tennisbanen nog liggen op de livecam…

Is het al winter???
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie