van onze partners

Vanuit het vliegtuig snel op de piste

Vanuit het vliegtuig snel op de pisteMet het vliegtuig naar de sneeuw? Welke gebieden zijn 'echt' dichtbij door de lucht?

In onze wintersport wiki staat over 'Vliegen naar de sneeuw' te lezen: "Steeds meer wintersporters gaan met het vliegtuig op wintersport. Het grote voordeel van vliegen is de snelheid. Wie een goed skigebied uitzoekt kan de dag van vertrek nog skiën”. Maar welke skigebieden zijn dat dan? Waar stap je uit het vliegtuig ècht binnen korte tijd op de piste? Een voorzetje:

De info op de websites
De meeste skigebieden weten uit marktonderzoek dat de populariteit van vliegen naar de sneeuw toeneemt. Ze proberen aan te haken bij die trend door informatie te verstrekken op hun websites over de toegankelijkheid van hun gebied “via de lucht”. Overal is er geïnvesteerd in lijnen en netwerken van shuttlebussen die skigebieden verbinden met de vliegvelden van Genève, Chambéry, Grenoble, Lyon, Zürich, Bern, Innsbruck, Salzburg, Turijn en Milaan-Bergamo. Daarnaast zijn er natuurlijk de vele lijndiensten van bus en trein die de Alpen doorkruisen.

Transfers die uren duren
Maar al met al valt die toegankelijkheid toch vaak tegen; weliswaar kun je tegenwoordig heel veel gebieden bereiken met het vliegtuig, maar de transfer is vaak tijdrovend en kostbaar. Heb je na je comfortabele vliegreis nou wel zin nog drie/vier uur te hobbelen in een bus…? 

Anderhalf uurtje onderweg
Er zijn wel gebieden die echt redelijk vlakbij een vliegveld liggen. Dat zijn niet altijd de grootste of bekendste gebieden. Maar als je bijvoorbeeld een weekeinde naar de sneeuw gaat is het misschien juist wel eens leuk je te laten verrassen en een wat minder bekend gebied te bezoeken. Hierbij wat voorbeelden van gebieden die zo ongeveer maximaal anderhalf uur reizen van een vliegtuig liggen.

Vanuit het vliegtuig snel op de pisteGoede condities? Snel met het vliegtuig voor een weekendje...

Oostenrijk
In Oostenrijk vind je in een straal van een uur of anderhalf rondom de vliegvelden van Innsbruck en Salzburg natuurlijk meerdere skigebieden: Axamer Lizum ligt bijna in de buitenwijken van Innsbruck. En ook Fulpmes in het Stubaital ligt om de hoek. Iets verder weg, maar ook goed bereikbaar vanuit Innsbruck zijn Pitztal, Achensee, Alpbachtal, Hochzillertal, Wilder Kaiser, Kitzbuhel en Sölden Vanuit Salzburg zit je snel in Kaprun,  Zell am See  Saalbach Hinterglem, Hochkönig.

Frankrijk
De Chamrousse, de Vercors en Les sept laux  zijn alle drie gebieden “in de achtertuin” van Grenoble.  Of Le Massif des Aravis (La Clusaz en Le Grand Bornand) en Les Monts Jura (een echt lokaal gebiedje) die allebei vlakbij Genève liggen. Maar ook bekendere gebieden als Mégève en Flaine liggen maar op een uurtje van de landingsbanen van dit vliegveld af. En –iets exotischer-: Plaatsen als Auron en Isola 2000, zijn goed bereikbaar vanuit Nice. Eerlijk is eerlijk; wel  2 uurtjes in de bus. Maar juist in winters waarin de Zuid-Alpen veel sneeuw hebben vind je hier vaak verrassend goede condities.

Zwitserland
Naar Zwitserland kun je rechtstreeks vliegen op Genève, Zurich of Bern. Maar dan sta je nog niet 'een, twee, drie' in een skigebied. De meeste gebieden liggen toch in reistijd vrij ver van de vliegvelden af. Bij Zürich en Bern zijn in de omgeving wel een paar locale en een echt kleine skigebieden. Het enige skigebied dat een beetje in de buurt van een “Flugplatz” ligt is volgens mij Flumserberg. Of zie ik wat over het hoofd?  Iemand ervaring met vliegen naar Zwitserse gebieden?

Vanuit het vliegtuig snel op de pisteDankzij het vliegtuig slechts op een paar uurtjes, of is het verhaal niet zo simpel?

Italië
In Italie sta je snel op de latten in Kronplatz (vanuit Innsbruck!) en San Martino di Castrozza vanuit Venetië, Via Lattea en Bardonnecchia , Courmayeur vanuit Geneve of Turijn en Pila vanuit Turijn en Limone Piemonte vanuit Nice (iets boven de grens van anderhalf uur).

Dit is uiteraard geen compleet overzicht. En zoals gezegd kun je naar veel meer skigebieden vliegen als je een langere transfer voor lief neemt. Jullie kennen vast meer voorbeelden van gebieden die dichtbij een vliegveld liggen. Kom maar op met die tips!

 

Ruud
Ruud droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.
Nordica Adidas Sun Valley
van onze partners
van onze partners

Nieuwsbrief

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief met de laatste berichten, weer en sneeuwhoogtes.

aanmelden

Zoek accommodatie

Bestemming:
Incheck datum:
zoeken

Anton. Magazine

Anton. Magazine
van onze partners
Om Wintersporters goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk onze disclaimer.
sluiten