De alternatieve route richting Oostenrijk

Kristof op 25 september 2011· 46 reacties

null
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk met de auto in de sneeuw zitten… 's Nachts rijden kan heel wat files voorkomen

Op het forum zien we heel vaak dezelfde vragen terugkeren: wat is de ideale route naar… Zelfs nu zijn er al mensen hun skitrip in detail aan het plannen, wat na de geweldige dumps van vorige week helemaal niet abnormaal is. Als je er voor jezelf uit bent dat je zelf met de wagen richting hemelse sneeuwoorden trekt, ben je al een heel eind. Er zijn immers heel wat mogelijkheden om tot op je bestemming te geraken: auto, bus, trein of vliegtuig. In dit blog wil ik even focussen op een blijkbaar minder gekende alternatieve route richting Voralberg en Tirol in Oostenrijk, voornamelijk handig tijdens de drukke vakantieweekends.

Waarom een alternatieve route
Uiteraard geldt deze route lang niet voor iedereen als ideale route. Afhankelijk van de periode, het tijdstip, de vakanties en de weersomstandigheden, kan ook jouw normale route er jammer genoeg heel anders uit zien. Niemand staat graag vast op een bergpas of spendeert uren in de file naar (of erger nog: in) een tunnel. Om nog even een straffe schets te maken: vorige week stonden er tijdens de eerste sneeuwvlagen al meteen wagens vast op heel wat Oostenrijkse bergpassen. Zeker geholpen door het feit dat de locals nu nog geen winterbanden onder hun wagens hebben. Een alternatieve route is dus nooit overbodig.

Heel wat standaardmogelijkheden richting Oostenrijk Voor heel wat Belgen en Nederlanders is het eenvoudig: richting Munchen en zo de bergen in. Maar rond Munchen is het een ramp als het druk is. En voor het westen van Oostenrijk zijn er aangenamere routes. Via Memmingen/Fussen en vervolgens de alomgekende Fernpass gaat het ook, maar daar staat het 's winters zowat iedere zaterdag helemaal vast. (tip: tracht om voor 7u 's ochtends over de pas te rijden, dan heb je zelden problemen) Dan is er nog de route via Memmingen/Bregenz, welke vooral bij de Nederlanders die richting Voralberg rijden erg in trek is. Maar welke route je langs de Duitse wegen ook neemt, vaak bots je op ‘baustelles’, stau of drukte rond Ulm. Maar er is een alternatief…

Het alternatief: Frankrijk. Hoezo via Frankrijk?
Zoals eerder gezegd geldt volgende route niet voor iedereen, maar voor Belgen, en iedereen uit zuid en west Nederland valt deze route overwegen. In plaats van over Duitse wegen rij je via Belgie richting Luxemburg. Vervolgens kies je niet voor Saarbrucken maar wel voor Metz. Nadien neem je de tolweg richting Strassbourg en verder door via Mulhouse naar het drielandenpunt in Basel. Van daaruit rij je helemaal lateraal door Zwitserland via Zurich en Sankt Gallen. Geen enkel land heeft betere wegen dan Zwitserland. Brede, rustige wegen en prachtige natuur in de streek van de Bodensee. Kijk wat rond en geniet, deze streek is een absolute aanrader! In Hohenems steek je de grens over naar Oostenrijk en vervolg je de mooie route richting Arlberg. Om de skigebieden vlot te bereiken rij je door heel wat tunnels, die je beschermen tegen de plotse sneeuwbuien. Zo bereik je erg vlot o.a. de skigebieden Lech, Arlberg, Sankt Anton, Ischgl, Serfaus/Fiss/Ladis, Nauders, Kaunertal, Pitztal, Solden en Obergurgl. Je rijdt er misschien wel wat kilometers meer over, maar de route is uitermate aangenaam en bovendien rustiger dan de Duitse varianten. Omdat je niet via Saarbrucken rijdt, hoef je geen stukken secndaire route te volgen - met uitzondering van 1km oversteek aan de Oostenrijkse grens. Zo wordt ook je heenreis al een beetje genieten, toch?

null
De route loopt via Luxemburg, Straatsburg, Basel en Zurich

Kwaliteit… kent zijn prijs
De voornaamste kanttekening is dat deze route niet gratis is. Naast de Franse wegen (totaal 21 euro, en waarschijnlijk volgend jaar weer iets duurder) betaal je ook voor een jaarvignet in Zwitserland (ca 40 euro). Best een dure grap, maar dat heb ik er graag voor over om zorgeloos op skivakantie te vertrekken. De vignetten voor Oostenrijk en Zwitserland kan je aan de grens kopen, in Nederland bij de ANWB en vanuit Belgie op de website van de VAB. Ook dat bespaart je weer zorgen tijdens de rit. En die extra kilometers op het totale traject? Die neem je er toch gewoon fileloos bij…?

Nog alternatieven?
Natuurlijk zijn er nog mogelijkheden om vlot met de wagen in Oostenrijk te geraken. Een bed & breakfast vlak aan de bergpassen bijvoorbeeld, maar daarover blog ik later graag meer. Iedereen zoekt en tracht steeds de meest optimale reis te bepalen. Heb je kinderen, dan is het verhaal vaak nog ingewikkelder. Het blijft vaak puzzelen, maar hopelijk geeft mijn alternatieve route de gedupeerden van de afgelopen jaren weer wat meer hoop…

Wat is jouw route naar Oostenrijk tijdens drukke weekends?
Onlangs kwam er op het forum volgende tip naar boven: Sneeuw onderweg? Vermijd dan de Fernpass en kies voor de Arlberg tunnel. Rijd je 's nachts met goed weer? Kies dan gerust voor de Fernpass. Op alle andere momenten is het wat gokken geblazen. Heb jij een vaste route? Of een ‘vast alternatief’? En heb jij bovenstaande alternatieve route al eens geprobeerd?

Kristof

Plaats een reactie

Vorig jaar naar het Montafon gebied geweest. De tunnel bij Bregenz is dan een ramp in het hoogseizoen. Dit seizoen gaan we weer in het hoogseizoen naar Montafon, maar dan vertrekken we pas 's-middags (zaterdag) zodat we (hopelijk) achter de files aan rijden. Het enige nadeel: dan kun je pas 's-ochtends je skipassen, materiaal en lessen regelen. Maar ja, je hebt vakantie, so no hurry.

@ Hans: Wij doen eigenlijk hetzelfde maar dan op de terugweg (vanuit Oostenrijk, Zwitserland). Vertrekken 2-3 uur 's middags en rijden heerlijk achter de files aan richting Nederland en zijn toch op tijd thuis om een normale nachtrust te genieten. Dit werkt ook goed in de zomer ;)
@ Kristof: Ik word steeds nieuwsgieriger naar deze route. Vignet voor Zwitserland heb ik ook in de zomer nodig dus dat zijn voor mij al geen extra kosten. En wat betreft het rijden in Zwitserland heb je helemaal gelijk, zeer goede, heerlijk rustige wegen (Basel en Zurich zijn wat drukker). Een tip, houd je aan de snelheid in Zwitserland. Ze zijn niet mals met de boete bedragen aldaar.

De A45 is altijd rustig! Daarna A7, wij hebben wein last van files.

tomtom live abonnement is ideaal. Ziet een file ontstaan voor je, vraagt of je de file wil vermijden (natuurlijk) en hoppa, snelweg af lekker rustig rijden door dorpjes en voor de file de snelweg weer op

@ Hans
Helpt niks ik was ook vertrokken in de middag en s’avonds stonden er nog files voor de Pfandertunnel bij Bregenz. En voor de Fernpass geld het het zelfde verhaal

@Hans
Wij gaan al jaren naar Brandnertal. De eerste jaren door ook die k…tunnel bij Bregenz (Pfandertunnel).
De laatste jaren rijden we echter door Zwitserland.
Door Duitsland: Aachen-Koblenz-Ludwigshafen-Karlsruhe-Stuttgart-dan de A81 via Singen naar de Zwitserse grens-Schaffhausen-Winterthur-St Gallen en bij Hohenems de Rheintal Autobahn op.
We rijden altijd 's nachts. Vertrekken om 12 uur 's nachts en rijden dan rond 7 uur Oostenrijk binnen. Van Hohenems naar Brand is nog een uurtje. Montafon een 20 minuten verder.
Je kunt dan dus om een uur of 10 op de ski’s staan.

Retour dezelfde weg, maar dan rond een uur of 2’s middags vertrekken. Kun je 's ochtends nog lekker skieën en na de lunch en de drukte!! naar huis.

De autobahn rond munchen is meestal erg druk. Wanneer dit zo is rijd dan dwars door munchen. scheelt een hoop.

Vrijdagmiddag vertrekken naar Saalfelden. Daar overnachten. Volgende dag 30 minuten rijden naar Saalbach/Hinterglemm en skieen. Dag extra skieen, minder/geen files en toch weinig extra kosten.

Die route via Frankrijk is 1 van de 3 routes die onze GPS aangeeft. Wij eijn vorig jaar naar Ischgl via de Fernpass gereden en dit is echt een aanrader.

Elk jaar naar Voralberg met de Krokus vertrekken om 04 zaterdagmorgend en autostrade (140km/u) tot Ulm vandaar gps op secundaire wegen nog een goede 250km ontspannen rijden, vlot, mooi en tegen 13u terplaatse en zonder file. Dat is het beste begin.

RoCo

op zondag vertrekken scheelt ook! Geen vrachtverkeer en relatief rustige wegen. Daarnaast zijn er steeds meer accomodaties die zo-zo aanbieden

Ik ga ook met de krokus naar Vorarlberg, zaterdagmorgen vroeg om 2.30 uur vertrekken wij, en nagenoeg geen files, ook niet bij de Pfändertunnel. Daarbij komt dat ik dichtbij de duitse grens woon en binnen 5 kwartier Keulen heb gehad, dus mooi de drukte voor (afkloppen ;) ).

Altijd over Duitsland, maakt niet uit Oostenrijk, Zwitserland en zelfs Frankrijk. In duitsland kan je gewoon rijden, in frankrijk moet je altijd aan de péage stoppen en sturen ze je flitsboetes door naar belgië. Nog een tip: Ze sturen je richting stuttgart om, je moet wachten tot je in Karlsruhe bent en dan pas afslaan naar Ulm. Bespaart toch zeker nog eens een uurtje. We gaan trouwens vaak met pasen dus dan heb je geen files! Vorarlberg met pasen dit jaar :)

Veel hangt - zoals in het artikel vermeld - ook af van wanneer en van waar je vertrekt. Maar voor zij die deze route nog niet kenden, denk ik dat het zeker te overwegen valt. Succes iedereen in jullie routings! :)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

tip tegen files in Duitsland. Zodra je een file nadert, neem een U route. Je gaat van de snelweg af, volgt de blauwe U(met een nummer) borden en een eind verder kom je weer terug op de autobahn, doorgaans net voor de file.

Is die foto van Nancy? Daar draait de snelweg namelijk ook schitterende om de stad heen.

Mijn ervaring omtrent reizen is beperkt tot Frankrijk. Dat gaat heen altijd ideaal omdat wij geen haast hebben en 't een en ander combineren met 'n wijnproeverij en etentje in de Elzas. En terug gaat dat ook prima. Frankrijk heeft nou eenmaal de mooiste autowegen. En nu ze momenteel in Duitsland erachter zijn gekomen dat wegen toch wel slijten en ze besloten hebben ongeveer alles tegelijk te vervangen is dat een groot drama. Frankrijk it is :).

Je kan vb ook naar Regenburg rijden en vervolgens de 15:
Landshut=Rosenheim en voorbij de T Salzburg-Innsbruck-München er terug op. Voordelen: geen T en München en net iets korter: 167 km ipv 191 km…, op 90% ven de weg mag je 100 rijden

Altijd op vrijdag vertrekken. Een enkele overnachting op 30-100 km vanaf eindbestemming(nooit een wintersport bestemming dus voor € 25,- per nacht) S’ochtends na heerlijk relaxed ontbijt om 9.30 in de wagen; Gegarandeerd zonder oponthoud op de eindbestemming. +++ Extra skidag op de eerste zaterdag waarbij het extra voordeel de wisseldag betreft. Rustig op de pistes zonder klungelaars!!!

@ bernard, nee de weg is boven mijn ‘piepkleine’ dorpje Argentiere la Bessee, in de Franse Alpen…

Click. Click. Peace

Ik ga ook altijd al op vrijdagmorgen rijden. In de schoolvakanties bijna geen file, op 20km van de bestemming een hotelletje en zaterochtendvroeg heerlijk uitgerust op de piste.

vannuit zuid-holland gewoon 11uur s avonds weg en lekker doorknallen, zorgen dat je voor 7 uur s ochtends bij munchen weg bent, dan heb je nergens problemen. alleen ben je r wel behoorlijk vroeg waardoor je eerst een tukje moet doen maar dat is ook geen onoverkomelijke ramp

Wie gaat er met krokus 2012 met de treski (trein van NMBS) naar Oostenrijk ?

De tip van Bart over de U-borden is een goede. Dat werkt goed en scheelt een hoop file-frustratie.
De tip van Alex is ook een goede, door munchen is niet supersnel ofzo maar je hebt het gevoel dat het doorrijdt. Als aanvulling wil ik meegeven dat je Munchen kunt benaderen vanaf de 8 vanuit Ulm. Die is tussen Ulm en Munchen lekker rustig.
Ooit ook gedaan en goed bevallen: A3 afzakken tot Wurzburg, A7 afzakken tot Ulm, A8 naar en door Munchen, stukje A95 richting Garmisch en vanaf daar via Bad Tolz langs de Achensee naar het Zillertal. Heb toen geen meter op de oostenrijkse snelweg hoeven te rijden :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@ Bernard haha, ja ik dacht het ook eerst. :D

Ik vertrek meestal op vrijdagavond om 9 uur, dan ben ik precies zo rond 6 uur voorbij Munchen (30 jaar oude VW-bus gaat niet sneller dan 100 km/u ;)) of Bregenz. Eigenlijk nooit last van files.

Running against the wind

Wij gaan steeds met de camper op skivakantie waardoor we altijd 8 dagen kunnen boarden.
Slapen onderweg doen we waar en wanneer we er zin in hebben en de tunnels of bergpas passeren we voor de grote massa eraan komt.
Lekker luxueus reizen, zoontje kijkt tv, speelt playstation, kan aan eten en drinken en vooral… kan naar toilet zonder ik hoef te stoppen :-)

Simpel: vermijd de wisseldagen en je zit altijd goed, welke route je ook kiest.

Ik rij s’nachts vanwege ene kleintje wat dan meestal gewoon lekker slaapt. Ik schakel “annie” in die heeft een extra kastje genaamd “TMC” die begint vanzelf te melden als er file’s zijn of ik dan een alternatieve route wil en hoe lang die mag zijn. Daar kies ik meestal voor, ben zo via de meest wonderlijke route’s in Oostenrijk gekomen B-wegen. Het apparaat blijft net zolang zoeken totdat hij een weg heeft waar geen file is. Even uitzoomen kijken of het logisch is en gaan! Wel “slecht” om daarom te vertrouwen maar het werkt al tig jaren super en de kaart heb ik als back-up.

Seriously snow addicted family!

@Hans: je bedoelt de Pfändertunnel denk ik, maar die kan je ontwijken door op tijd de uitrit richting Lindau te nemen en dan Bregenz volgen. zo kan je voorbij de tunnel weer inpikken op dezelfde autostrade. Montafon is zeker wel de moeite, maar doordat er maar 1 weg door de vallei loopt, is het 's zaterdags al vanaf 's morgens aanschuiven geblazen tot aan de parkings van de skiliften (door de vele wkend toeristen)
maar 1 groot voordeel: voor mij maar 800km en altijd over grote wegen :-)

Wij gaan na 3 jaar weer eens met het vliegtuig. We gaan met de kerst, maar vliegen van Donderdag - Donderdag. Voor 95,- p.p. enkele reis vliegen we naar Innsbruck. Hotel 3* via booking.com en voor +/- € 800,- met vliegrijs, en halfpension. Lekker relaxt. Zouden we vliegen van Vrijdag - Vrijdag betaal je p.p. +/- € 225,- pp enkele reis voor het vliegen. Dat maakt dus wel een groot verschil. Nu gelukkig geen last van. Lekker hoor!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie