Leren skiën

Hallo,

Nou was vorig jaar voor mij de eerste wintersport ( en voor mijn ouders ). Ik had me goed voorbereid door een abonnement aan te schaffen bij de Uithof in Den-Haag. dus ik was 3x per-week op de baan te vinden om mezelf te leren skiën want als student heb ik geen geld om les te nemen.

Toen de lang verwachte wintersport daar was kon ik eindelijk skiën! Dus snel ski pas gekocht en hup de lift in naar boven. Een maal boven aangekomen was het toch wel even slikken, het was allemaal wat steiler en groter dan op een indoor baan. Maar goed niet zo schijtert zijn en gaan met die handel.

De eerste dag was alles toch een beetje onwennig en anders, terwijl ik dacht dat ik goed kon skiën. Maar aan het einde van de dag ging alles prima en kwam ik al redelijk een rode piste af!

Me zusje kwam me vol trots vertellen dat ze helemaal van de kinder piste af was geweest met haar ski klas.
Ik heb me prima vermaakt de eerste twee dagen ( in me uppie ) daarna miste ik toch wel iemand naast me in de ski lift om tegen aan te praten/ samen de piste af te gaan. Dus bij het avond eten me ma weten over te halen om mee naar boven te gaan de volgende dag!

De volgende dag samen met me moeder naar boven gegaan om daarna de makkelijkste piste te pakken Want…: Me moeder was 2x mee geweest op de indoor baan om te oefenen. Daar ging alles goed en kon ze kleine bochtjes maken, en beheerst remmen. Toen we eenmaal die berg af gingen ging het constant mis. Zodra ze een bocht wou maken leek het alsof haar ski blokkeerde en daardoor viel. dit gebeurde constant ook als ze wou remmen viel ze gewoon om en tja we kennen het allemaal wel; we worden wat ouder, krijgen grijzen haren en alles gaat wat moeilijker. dus opstaan was een hele klus.

Nou is mijn vraag hoe kan ik dit voorkomen voor volgende maand als we weer op wintersport gaan. Ze wil niet in een ski klas… Ik denk zelf dat het kwam doordat ze ski’s van MP had gekocht en niet had laten waxxen en slijpen voor de wintersport omdat de oude eigenaar me moeder had vertelt dat ze nog voldoende scherp waren na de vorige wintersport. Ook dacht ze dat ze heel hard ging terwijl ik in dat tempo niet een switch zou kunnen rijden ( erg langzaam dus ) Zou dat ook een oorzaak kunnen zijn waardoor bochten maken moeilijk wordt?

Als jullie Tips hebben waardoor ik kan zorgen dat ze fatsoenlijk die berg afkomt hoor ik het graag!

Ik kan zelf Goed skiën ( met gemak blauw switch rijden etc, etc ) Dus ik ben er van overtuigt dat ik het me moeder kan leren maar ik weet niet waar ik moet beginnen.

Heel verhaal… Maar hoop dat jullie me kunnen helpen!

Groet,
Brian!

Ga naar Youtube en type: ski les.

Skiën. What else.

Les nemen lijkt me de enige meest verstandige keuze. Als je jong bent leer je nog wel iets met vallen en opstaan maar zoals je al schrijft is dat bij jou moeder allemaal wat moeizamer. Resultaat is meestal dat deze mensen het bijltje er bij neer gooien en alleen maar angstiger worden.
Als ze niet in een klas wil kan ze ook paar dagen privéles nemen, heet een vriendin van mij afgelopen jaar erg geholpen.

Ik dacht eerst dit is een grap,… Toen las ik verder en wist ik het zeker, dit is een grap.

Op je eigen leren skiën vindt ik op zich al straf en het dan nog aan je moeder willen leren???
Volg zelf zeker eerst eens enkele lesjes dan kan je zien hoe je het aan je moeder moet leren???
Veel succes en hopelijk geen blessures.

RoCo

Inderdaad gewoon gaan lessen. Kost een paar centen (zeker als ze niet in een klasje wil en je dus aan de privéles moet), maar ik denk dat het je enige kans is. Ik zou dan wel gaan voor privéles in Frankrijk, is een stuk goedkoper dan in Oostenrijk. En doe zelf lekker mee…

Waarom zou je jezelf niet kunnen leren skiën? Natuurlijk niet iedereen kan het zichzelf aan leren. Maar als ik kijk naar me eigen sport verleden ben ik van mening dat ik daar meer dan genoeg aanleg voor heb. en durf ik rustig te zeggen dat ik beter dan 90% van de mensen op deze site weet hoe het is om iets te berijken " binnen een sport "

Maar het gaat niet om mij in dit geval, maar om me moeder die tot nu toe nog steeds volhoud dat ze niet in een ski klas wilt… misschien dat ze van gedachte verandert als we in Oostenrijk zijn…maar ik gok er niet op

Hmm tja dan wordt het na 3 serieuze reactie’s toch een ski klas…? Maar wat bij mij dan nog als vraag achterblijft is: waarom kon ze op een indoor baan wel redelijk de piste af komen?

Waar ga je naartoe in Oostenrijk en wanneer? Je kan bij mij (In Sölden) privé les boeken en mijn specialisatie is ‘speciale gevallen’ !

Skiën. What else.

Ik dacht eerst dit is een grap,… Toen las ik verder en wist ik het zeker, dit is een grap.

SPAM op 18 nov. 2012 20:50

Moet haast wel toch ?

2x halve dag priveles levert net zo veel op als een week in een klasje.

Dus ff door de zure appel bijten(lees beurs trekken) en gaan.

Beste Brian,

Ik geloof echt wel dat jij diverse pistes naar beneden komt op jouw manier. Alleen ik betwijfel of dit wel de goede manier is. In bijna alle gevallen van "mensen die zichzelf leren skien of boarden" leren zij zichzelf dit op een verkeerde manier aan (uitzonderingen daargelaten).
Jij kan ook vast goed je moeder lesgeven, maar waarschijnlijk zal je haar hier dan verkeerde dingen aanleren aangezien jij het jezelf hebt aangeleerd.

Ik zal de hele materiaalkwestie buiten beschouwing laten en gewoon lekker ALLEBEI skiles nemen.
In een groepje of prive, wat je zelf het fijnst vindt. Dan zul je daarna vanzelf wel merken wat echt skien is!

Thank God summer is over!

Switch rijden is toch met het snowboard, dat je beide voeten voor kunt zetten?

Serfaus

Je moeder lesgeven is echt een brug te ver. Het is al een klein wonder dat je jezelf hebt leren skiën, meer wonderen zitten er gewoon niet meer in :-) Laat je moeder een privéleraar huren en dan gaan jullie samen les nemen.

Wat betreft je materiaalvraag, beginners hebben zelden scherpe skies nodig, het kan zelfs hinderlijk zijn.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Gewoon privéles nemen samen met je moeder!

Ik ken ook iemand die zichzelf heeft leren skiën, hij heeft ook aanleg en deed al veel andere sporten. Ik vond het heel knap van hem want het zag er zeker niet slecht uit…maar hij vond dat ik zo mooi en gecontroleerd kon skiën. Ik heb toen tegen hem gezegd dat hij dat ook kon leren als hij les zou nemen. Het heeft even geduurd maar hij heeft les genomen en achteraf is hij er erg blij mee. De basis die hij gemist had, zit er nu ook goed in en zorgt er voor dat hij netjes, gecontroleerd en toch snel van de berg af gaat.

Hey Brian,

er zijn vaker mensen die zichzelf hebben leren skiën en dan de berg af durven komen, maar skiën is echt niet zo’n makkelijke sport als dat het lijkt (‘wat over sneeuw glijden’).
Je kan deze mensen er dan ook zo uitplukken op de piste, want hun techniek is 0.
Dit komt omdat je alleen maar het gevoel krijgt terwijl je aan het skiën bent, dat je goed kan skiën, je kan je latten wss wat parallel plaatsen en kan stoppen, maar er heeft je nooit iemand gewezen wat je allemaal fout doet, hoe het zit met je enkels, knieën, heupen, hoog-laagbeweging, aanzet tot de bocht, verdeling van je krachten en evenwicht,…
Die iemand die je steeds kan bijsturen is echt heel belangrijk om goed te kunnen skiën en dat is de skileraar :)

Ik zou je moeder echt aanraden toch wel een aantal lessen te volgen in een klas. Het is niet omdat mensen zelf goed kunnen skiën dat ze het ook anderen op de juiste manier kunnen aanleren, en dat is wel essentieel!

ps: op je eigen leren skiën is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor de anderen.

Ik dacht eerst dit is een grap,… Toen las ik verder en wist ik het zeker, dit is een grap.

SPAM op 18 nov. 2012 20:50

Haha, een grappenmaker of een trol. Anders weet ik het ook niet meer.

Brain,

Ten eerste respect dat je hier op de site aangeeft hoe je hebt leren skieen. Want ik denk dat er een hoop medeforum leden hoofdschuddend je verhaal hebben gelezen en denken daar heb je er weer een.

Al dat geld wat je in de indoorbaan hebt uitgegeven had misschien beter aan prive les besteed kunnen worden in het gebied zelf. Dat had de verassing van de vrij steile pistes kunnen voorkomen plus alle andere voordelen. Daarbij als je op wintersport gaat wat op zich al een prijzige bezigheid is dan is misschien ook nog wel geld over voor les lijkt mij.

Voor de eerste paar jaar skieen is altijd investeren in jezelf (les) daarna af en toe nog bijscholen en je hebt veel plezier.

Member of global cooling initiative

Ik dacht eerst dit is een grap,… Toen las ik verder en wist ik het zeker, dit is een grap.

SPAM op 18 nov. 2012 20:50

Haha, een grappenmaker of een trol. Anders weet ik het ook niet meer.

Gast614 op 19 nov. 2012 08:32

Eens.

dit is nou een mooi voorbeeld waarom ik graag me helm draag en rugbescherming .

Maar neem aub les voor jezelf maar zeker ook voor anderen op de piste

he-ho lets go

Skiles nemen is een investering waar je jou hele leven van profiteert. Eenmaal geleerd staat het voor altijd in jou hersens opgeslagen en verleer je het nooit meer. Dus Landgenoten, niet zo aan de centjes denken maar investeren in jezelf.

niet roetsjen maar skieen

Hoi Brian,

Een brutaal mens heeft de halve wereld. Komt met jou wel goed dus. Als je na 1 wintersport zonder les op deze site durft te zeggen dat je goed kunt skiën dan heb je genoeg lef. Je bent zelfs goed genoeg om je moeder les te geven.

Ik ski ruim 10 jaar en ben redelijk sportief onderlegd. Ik dit gezelschap durf ik echter nog niet te zeggen dat ik goed ski (wel bovengemiddeld). Natuurlijk is goed een relatief begrip. Maar de aanpak die jij hanteert en vervolgens ook nog op je moeder over wil brengen zal weinig goedkeuring kunnen krijgen op dit forum.

Veel plezier op de wintersport en laat je moeder haarzelf een plezier doen… les nemen.

Brian, Goed skiën kan je pas na Goed onderricht en een aantal weken ervaring. Je moeder mee de berg afnemen en voordoen hoe ze het moet doen, is geen les geven, en buiten dat het gevaarlijk is voor haar zelf en anderen, verspil je de kans dat ze goed skiën leuk gaat vinden.
Ik hoop voor iedereen die in Hochkönig gaat skiën dat jullie les gaan nemen, zodat je alles onder controle hebt. En dat niet alleen switch op een blauwe piste ( die term trouwens bij snowboarden hoort of in het funpark) maar ook op een rode afdaling. En laat je moeder rustig op Hochkeil haar baantjes trekken op de blauwe piste.

Dienten Die Alte schule

Jammer dat er zo gereageerd wordt… Ik vroeg me gewoon af of het kon en niet of ik wel of geen ski les moet nemen, want zoals eerder gezegt hebt ik er gewoon geen geld voor ( ben al blij dat ik op wintersport mag/kan gaan )

Ook vind het ik knap dat mensen beweren dat als je geen ski les heb genomen dat je " niet " kan skiën of een gevaar op de berg/piste bent. Terwijl ze mij nooit hebben zien skiën en er maar vanuit gaan omdat ik geen les heb gehad ik een " het wel niet veel zal zijn " persoon ben.

En natuurlijk hebben de mensen die wel normaal konden reageren gelijk dat wanneer je les neemt veel meer plezier zal beleven aan het skiën.

Wat ik mij nu net nog bedenk is dat ik niet helemaal mezelf alles heb geleerd: Met school hadden we 4x een clinic skiën in snowworld en daar kon ik pas bij de laatse les mee doen op mijn niveau volgens de leraar omdat de basis dingen redelijk tot goed waren, maar dit was dan ook weer op een indoor baan en niet in de " echte " sneeuw.

Voor de mensen die normaal konden reageren met opbouwende kritiek, Bedankt! En ik zal eens kijken op wintersport of ik geld opzij kan leggen voor een ochtendje les

En dat niet alleen switch op een blauwe piste ( die term trouwens bij snowboarden hoort of in het funpark) maar ook op een rode afdaling. En laat je moeder rustig op Hochkeil haar baantjes trekken op de blauwe piste.

Elly op 19 nov. 2012 13:52

Ben ook heel veel in het park te vinden :)
Ik zal de eerste dag ook alleen blauw doen om alles weer rustig op te pakken dus dat komt wel goed!

@Brian : t park wat jij bedoelt( groen met bomen,kussend op een bank met je meisje) is een ander park dan die op een berg met,kickers,rails en halfpipe.

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

Ik vind de reacties vrij normaal Brian. Je stelt hier op een forum dat je het skiën jezelf meester hebt gemaakt en het goed kan zonder ooit een les te nemen. Dat goed een relatief begrip is, zoals al aangehaald klopt. Maar de scepsis over je capaciteiten snap ik wel.
Daarom aansluitend bij de rest van de adviezen:
Laat je moeder les nemen.

Aeterna Nive

[sarcasmemode aan] Ga snel een beetje les nemen, dan wordt je nòg beter! En dan even hier kijken: http://www.nskiv.org/topsport/
In je huidige ontwikkelingstempo moet volgend jaar een plekje bij een World Cup haalbaar zijn. [sarcasmemode uit/]

Maar hoe rijd je switch op ski’s? Ik snap het niet. Is dat gewoon achteruit skiën?

Serfaus

Iedereen kan leren skiën, met de juiste instelling en aandacht van een prof. Ik heb b.v. vandaag deze dame in haar 2e week skiën van piste 31 afgekregen (Zwart, Rettenbach gletscher Sölden). Als zij het kan, dan kan je moeder het ook.

Skiën. What else.

Joh het is toch veel mooier met een beetje les straks lekker carvend naar beneden te komen en met kurze radien te skien? Ik snap best dat je je zelf al een beetje heb leren skien maar om toch echt de goede techniek te leren kun je beter even les krijgen van een leraar (geldt voor je moeder maar ook voor jouw)

Plaats een reactie