Paar kilo's aangekomen, bindingen opnieuw laten afstellen?

Nav de vraag over de Din-waarde vraag ik me dit ineens even af… Ik ben de laatste jaren wat aangekomen ( +/- 4 kg) en ook heb ik inmiddels minder florissante knieën, is het nodig om m’n ski’s opnieuw af te laten stellen?

De 4 kg zal het verschil niet direct maken. Maar als je knieën minder aankunnen en je je bindingen de laatste jaren niet hebt laten controleren, dan is het een goed idee om er eens naar te laten kijken door een goede skishop.
Het is overigens altijd een goed idee om he bindingen te laten checken als je twijfels hebt over de instellingen. Dan sta je daarna met meer vertrouwen in je materiaal weer op je ski’s.

Kan, al weet ik niet of ik het voor die paar kg zou laten doen. Ik heb de laatste jaren wel meer gefluctueerd maar belastbaarheid van knieën e.d. is hetzelfde gebleven, dus ook de DIN-instellingen laten staan.

Beter eenmaal te veel laten controleren dan eenmaal te weinig.(Voor die paar euro of zelfs gratis) Je gaat op wintersport om heerlijk te skiën in de zon te zitten lekker te eten en uit te rusten.
Het ziekenhuis van binnen bekijken kan altijd nog.

Sowieso laten controleren. Niet zo zeer vanwege die paar kilogram, maar vooral omdat bindingen gewoon het beste jaarlijks gecontroleerd kunnen worden. De instelling wil op zichzelf nog wel eens verlopen omdat de veer spanning verliest.

Dus zeker als het een paar jaar geleden is: even laten controleren.

Ok bedankt voor de tips, ik ga ze laten controleren!

@Andereja los van de goede adviezen om de binding te laten controleren, zou ik wellicht de binding iets lager laten afstellen gezien je opmerking “minder florissante knieën” zeker als je op relatief laag en gematigd tempo skiet.

Als je iemand bent die juist krachtig en op hoge snelheid skiet en wellicht off piste of ruw terrein etc. dan juist niet (lager laten afstellen) omdat je niet wilt dat je ski´s dan onbedoeld van je schoenen afschieten. Ik zou dus zeker je ski ervaring en manier van skien vertellen bij de skispecialist als je je bindingen opnieuw laat aftellen en controleren.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@Chonn dat is een goed advies.
Uit ervaring weet ik dat heel veel ski’s niet goed afgesteld staan.Meestal veel te strak.
Het is een wonder dat daar niet meer ongelukken meegebeuren.

Voorbeeld: Verleden jaar een jonge vrouw van 22 jaar 60 kg welliswaar gevorderd met een binding instelling van 9.5 afgesteld door een winkel op huur ski’s. Hoe komen ze erbij. (Zogenaamde experts jongens van 20 jaar) Ik kan daar zo boos over worden.

@Lawine diegene die de binding heeft afgesteld heeft zeker te diep in het glaasje gekeken de dag ervoor… Zou je ze overigens aansprakelijk kunnen stellen bij letsel vanwege onjuist ingestelde bindingen ?

Daarom controleerde ik tot voor kort altijd de instelling van de bindingen van de huur skies voor de rest van de familie. Nu heeft iedereen in mijn gezin eigen materiaal en is alleen jaarlijkse controle van de bindingen nodig (ski onderhoud doe ik zelf).

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Wat mensen niet weten is dat de div.sportzaken redelijk wat rechtzaken hebben lopen in de zomer omtrent dit thema.
Als er wat gebeurt vragen ze altijd als eerste de ski’s terug.Zodat je geen bewijs meer hebt.
Bijkomend probleem verzekeringsmaatschappijen betalen liever de schade dan eindeloos juridisch getouw trek in het buitenland. (Voorbeeld van verleden jaar)

@Chonn, zit er veel verschil met open springen tussen 4 en 5 ? Ben 168 en 58 kg
Ben 3 weken terug uit mijn binding geschoten, daarvoor heeft een jongen bij de verhuur mijn binding aangepast omdat ik er niet in kwam. Mijn zoon had ze al versteld maar had geen kracht ze er in te krijgen.
Vervolgens hebben ze de 5 naar 4 gezet??? Heb er niet bij stil gestaan maar hij zei staat te zwaar.
Ja en door dat ik over een bult ging met snelheid schoot ik er uit-------> gescheurde kuitspier Terwijl ik die ski’s al een paar jaar heb en dat niet eerder heb gehad.

Dienten Die Alte schule

Voorbeeld: Verleden jaar een jonge vrouw van 22 jaar 60 kg welliswaar gevorderd met een binding instelling van 9.5 afgesteld door een winkel op huur ski’s. Hoe komen ze erbij. (Zogenaamde experts jongens van 20 jaar) Ik kan daar zo boos over worden.

Lawine op 8 feb 2016 10:38

Zijn ze op de machine op 9,5 afgesteld, of zijn ze op 9,5 afgelezen na het afstellen? Want er kan best een groot verschil zitten tussen wat je afleest en de daadwerkelijke din.

@DSvier ik heb bij ski huur nog nooit gezien dat ze na instellen van de binding deze testen op een bindingstest machine… Wil natuurlijk niet zeggen dat ze dit niet doen (bijv. bij inleveren ski’s en conditioneren voor verhuur) maar bij uitleveren is het een kwestie van DIN instelling op basis van je gewicht, geslacht, lengte, BSL, ski ervaring, leeftijd --> geadviseerde DIN instellen. En ik heb ook niet gezien dat ze een spiek / correctie blaadje hebben om een afwijkende DIN in te stellen vanwege de veer van een binding bij de uit te leveren ski die niet meer dezelfde elasticiteit zou hebben (ik stond er altijd boven op als ze zaken gingen instellen), maar goed ik kan het mis hebben. Weet niet hoe de ervaring van anderen zijn.

Maar los hiervan als je een skibinding dus op 9.5 moet zetten terwijl je 5 wilt hebben dan zou de hele binding in mijn ogen al gereviseerd moeten worden (nieuwe veer of wellicht compleet nieuw hiel of teenstuk of beide vervangen…)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@DSvier daarmee ben ik overvraagd.Feit was dat ze VEEL en VEEL te strak stonden. @Elly3 Als je veel op de ski’s staat met andere woorden veel in en uit de bindingen gaat voel je op den duur of ze te strak of juist te los staan.Voelt anders bij het instappen.
Gescheurde kuitspier kan toeval zijn.Kan ook sneeuw tussen je schoen en binding gezeten hebben wie zal het zeggen.
Als je niet in je binding kwam en je weet ZEKER dat er geen sneeuw onder je schoen zat is er iets niet goed.Laat de binding controleren.

@Chonn: de skiverhuur in Welschnofen doet het in ieder geval. Althans, ik heb Manfred daar nog nooit kunnen betrappen op de machine niet gebruiken, al is dat misschien anders als het extreem druk is en in die periode pleeg ik daar niet te komen.

Ik kom verder zelden bij verhuurders, dus wellicht is dat de uitzondering die de regel bevestigt, maar dat zou dan toch ook wel weer toeval zijn…

Daarnaast: als je de afwijking kent is iedere keer de machine gebruiken niet nodig. Ik zou het wel heel triest vinden als men de machine echt nooit gebruikt, want dan kun je net zo goed dobbelen om de DIN waarde te bepalen… ;)

Voor de dame in kwestie is het overigens zeer de vraag of 5 de juiste keuze is. Ik moet de lengte van de zool en de dame zelf een beetje inschatten, maar op basis van tussen 167 en 178 en een zoollengte van 271-290mm kom ik bij een rustige gevorderde skiër op 5,5. Gevorderd en sportief skiënd op 6,75 en bij gevorderd en agressief/snel skiënd op 8. (en bij de dincalculator kom ik zelfs op resp. 6, 7 en 8,5!)

Dus 7 zou een prima setting kunnen zijn (afhankelijk van wat iemand doorgeeft over de wijze van skiën) en ik zou een binding niet reviseren bij een afwijking van 7 naar 9,5. Dus bij een huurski zou je helemaal niet hoeven te verwachten dat een binding dan afgeschreven wordt.

Hoe dan ook, het is mij wat te makkelijk om te roepen dat die verhuurder fout zat.

@Elly3 het klinkt wel vreemd dat ze de DIN setting lager hebben gezet omdat je er niet goed in kwam met je schoen, lijkt me eerder dat ze de binding beter op je BSL (skischoenzool lengte) hadden moeten afstellen en deze nu wellicht te krap stond.

En door de DIN setting lager te zetten om toch in de binding te geraken met een te krappe maatvoering t.o.v. je zoollengte, forceer je het teenstuk volgens mij teveel (staat dan al teveel druk op) en staat die dus in ruste al teveel gespreid en gestresst, zodat bij het minste en geringste je uit je teenstuk knalt…

Op basis van het gegeven dat je een gevorderde skier (en je lengte en gewicht) bent die graag op tempo skiet (en niet in de uitzonderingscategorie valt wat betreft leeftijd etc.) en geen bulten schuwt :-) is DIN setting 4 voor mijn gevoel te laag en is 5 veel meer een reële waarde. Maar op basis van je beschrijving lijkt het dat de afstand hiel-teenstuk te krap stond t.o.v. van de BSL van je skischoen…

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

daarmee ben ik overvraagd.Feit was dat ze VEEL en VEEL te strak stonden.

Op basis van wat concludeer jij dat?

@Elly3 Als je veel op de ski’s staat met andere woorden veel in en uit de bindingen gaat voel je op den duur of ze te strak of juist te los staan.Voelt anders bij het instappen.
Gescheurde kuitspier kan toeval zijn.Kan ook sneeuw tussen je schoen en binding gezeten hebben wie zal het zeggen.
Als je niet in je binding kwam en je weet ZEKER dat er geen sneeuw onder je schoen zat is er iets niet goed.Laat de binding controleren.

Lawine op 8 feb 2016 11:53

Het kan dus ook gewoon een te lage DIN zijn geweest. Net zo goed brengt dat blessurerisico met zich mee. Je moet dus de juiste DIN setting nemen. En dus niet stoer er een tandje bovenop en ook niet bangig een tandje minder. Beiden is niet goed.

Ik ben een gevorderde pisteskiër. Met vlagen agressief en snel maar meestal cruisend aan het genieten, geen thrillseeker. Ik heb deze ski’s nu 4 jaar (5x een week gebruikt) en ben er nog nooit mee gevallen dus geen idee of ze tot nu toe goed stonden.

Met de calculator die ik in het andere topic tegenkwam kom ik op een din-waarde 5. Ze staan echter nu op 8???

http://i287.photobucket.com/albums/ll160/andereja/Mobile%20U...

@Andereja heb je gecontroleerd via de door Rogier aanbevolen site: http://www.ac-grenoble.fr/cddp38/skiscolaire/spip.php?articl… deze houdt rekening met geslacht en profiel van de skier

Of via http://www.dinsetting.com/ hier is mij niet helemaal duidelijk hoe de correcties precies tot stand komen (niet transparant) en er wordt geen rekening gehouden met het geslacht.

Maar wellicht dat je DIN setting tot stand is gekomen na meting van de binding en de instelling van 8 in werkelijkheid lager is omdat de veer slapper is (geworden) ?

Kortom: het advies blijft, laat de binding controleren en testen bij een skispecialist en op de juiste DIN setting zetten die past bij jou.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@DSvier Het is de bedoeling dat eerst je ski uit gaat.Niet dat je eerst iets scheurt en dan pas de ski uitgaat of blijft zitten. @Andereja ik vraag een vrouw nooit naar haar leeftijd en zeker niet naar haar gewicht en lengte (heb ik van mijn moeder geleerd)

Het waren nieuwe ski’s met nieuwe bindingen toen ze op 8 werden gesteld, lijkt me dat de veren dan nog niet slapper mogen zijn?

Ik had inderdaad dinsetting.com gebruikt. Op die andere site kom ik ook uit op 5,5, er is geen correctie van toepassing.

Ik ga ze sowieso morgen even laten afstellen (en slijpen/waxen), ben alleen wel benieuwd hoe het zit. :)

@ Lawine lol, ik ben hier toch lekker anoniem: 40 jaar, 1.83 m. en 86 kg. Oh en schoenmaat 40

@DSvier Het is de bedoeling dat eerst je ski uit gaat.Niet dat je eerst iets scheurt en dan pas de ski uitgaat of blijft zitten.

Lawine op 8 feb 2016 13:02

De bedoeling is dat je ski op het juiste moment uitgaat. Dus ook niet te vroeg.

[quote]Het waren nieuwe ski’s met nieuwe bindingen toen ze op 8 werden gesteld, lijkt me dat de veren dan nog niet slapper mogen zijn?

Ik had inderdaad dinsetting.com gebruikt. Op die andere site kom ik ook uit op 5,5, er is geen correctie van toepassing.

Ik ga ze sowieso morgen even laten afstellen (en slijpen/waxen), ben alleen wel benieuwd hoe het zit. :)

@ Lawine lol, ik ben hier toch lekker anoniem: 40 jaar, 1.83 m. en 86 kg. Oh en schoenmaat 40

@DSvier dat zou inderdaad mooi zijn

@DSvier heeft nog een oude tabel uit de tijd dat vrouwen nog niet mochten skiën (grapje

[quote]@DSvier heeft nog een oude tabel uit de tijd dat vrouwen nog niet mochten skiën (grapje

http://i287.photobucket.com/albums/ll160/andereja/Mobile%20U...

@DSvier en @Lawine Mijn beide ski’s stonden altijd op 5 ingesteld, ging altijd prima, nooit te vroeg uit.
Maar heb nu nieuwe schoenen dus de maat is van beide versteld. Alleen de ski’s die ik mee nam die dag had ik nog niet op geskied, ws heeft mijn zoon ze niet genoeg versteld dus ik kwam er niet in ( hij drukt met 80 kg) Ben toen een verhuur winkel in gelopen en gevraagd of ze het wilde verstellen qua lengte.
Maar op een of andere manier (drong later pas tot mij door ) heeft hij de din ook versteld naar vier, heb ik nu net gezien. Was er daarvoor ook al uit geschoten, maar dacht gewoon door de val. In de middag ben ik er gewoon uitgeklapt doordat ik over een bultje ging. Geen kwestie van sneeuw onder de schoenen. Die jongen had het gewoon moeten laten staan ws was de binding dan niet losgeschoten

Dienten Die Alte schule

Dank je @Chonn, denk zelf ook dat het zo is. Heb toen straks gekeken het ene paar wat dus open schoot staat op 4 en was voorheen het zelfde als de andere en die staat op 5. Ga ze weer teug laten zetten.
Ga even kijken op de link van Rogier.

Dienten Die Alte schule

Plaats een reactie