Brandende/pijnlijke voeten bij langere afdaling

Als ik een wat langere afdaling doe, dan lijkt het net of de onderkant van mijn voet in brand staat. En dan vooral het voorste gedeelte van mijn voet net achter mijn tenen zeg maar. Het is zeer pijnlijk en het dwingt mij om onderweg relatief lange pauzes te nemen hoewel dat conditioneel niet nodig is. Vooral als er flink druk op de voet komt, dus bij pittigere afdalingen dan is het effect het grootste. Het lijkt er op dat de druk die ontstaat vooral wordt opgevangen door de voorkant van mijn voet en niet over mijn hele voet wordt verdeeld. Ik heb al eens andere inlegzolen er in gehad, maar het effect was minimaal.

Ik heb hierover een paar vragen:

  • weet iemand wat dit is?
  • weet iemand wat je er aan kunt doen? Inlegzolen op maat? Instelling skischoenen en/of ski’s? Iets anders? Skischoenen op maar zijn erg prijzig (zelfs té duur op dit moment) en ik moet zeggen het niet de pasvorm is. Ze zitten prima, dus ik ben bang dat schoenen op maat wellicht helemaal niet het antwoord is.

Mijn skischoenen: Tecnica Rival X7 Hot Form . Ik heb de buitenschoen laten verbreden. De hoek waarin de schacht naar voren/achter staat, staat op medium.

Oh ja, ik woon vlak bij Winterberg, dus ik ben korte afdalingen gewend (waarbij ik het probleem dus niet heb), maar in de Alpen gaat het mis. Hier heb ik geen goed ski-winkel gevonden waar ze me kunnen helpen. Omdat je hier veel in en uit liften gaat is comfort belangrijk…

Alvast bedankt voor uw tips!

Grußen aus dem Sauerland

Gohja, pijn aan de voeten is natuurlijk herkenbaar, en het kan inderdaad brandend zijn. Je voeten vangen tenslotte enorm veel krachten op en worden tegelijkertijd vaak afgekneld van de bloedtoevoer. Maar het klinkt hier toch net iets erger dan wat normaal is.

Heb je afwijkingen aan de voet (platvoeten bv)? Dan kan je best eens kijken voor gepersonaliseerde inlegzolen die specifiek op de vorm van jouw voet zijn gemaakt.

Als dat niet helpt zou ik eens testen of het beter gaat op andere skischoenen.

@Arnh Het midden van de voorkant van mijn voeten is een beetje doorgezakt. Daardoor zijn ze extra gevoelig. Weet je of je met “gewone” gepersonaliseerde inlegzolen vooruit kan of zijn er speciale voor skischoenen?

Grußen aus dem Sauerland

Heel veel kramp en daarbij behorende “branderige pijn” in je voeten komen voort uit een voetbed wat niet juist is. Als je voet op een te zacht voetbed staat gaan de spieren en pezen in je voeten steeds aanspannen om evenwicht te bewaren. (als je dit effect wil zien, ga op 1 been op de grond staan en daarna op een kussen. Je zal zien dat je je voet de hele tijd ziet corrigeren…)

Als je het zooltje uit je schoenen haalt zal je zien dat dit ongeveer een stukje tapijt is wat zoals te verwachten is weinig comfort biedt. Kortom vervang deze eerst voor je dure “custom” oplossingen gaat nemen. Van merken als Superfeet of Sidas zijn er verschillende soort met hogere voetbogen, lager, harder voetbed enzovoorts… ga naar een winkel die een breed aanbod heeft(en laat je niet direct de duurste aanpraten want dit hoeft niet de juiste te zijn… met name die “custom” voetbedden is voor veel mensen niet nodig)

Overigens is het wel goed om te bedenken dat als je niet in topsport-vorm bent het logisch is dat als je lange periode druk op je voeten/spieren hebt het logisch is dat je enige kramp of pijn gaat ervaren in bijvoorbeeld schenen, kuiten, voeten of bovenbenen… Als je een bospad skiet van een half uur linkerkant zal je vanzelf kramp krijgen.

Zelf heb ik er geen ervaring mee (bij het skiën althans). Maar ik hoor wel goede dingen over steunzolen.

Ik denk niet dat er iets bestaat als speciale skischoenen. Daar heb ik alleszins nog nooit van gehoord (ook nog niet naar gezocht). Uiteindelijk bestaat iedere skischoen gewoon uit een platte binnenschoen, waar dan een bijna even plat zooltje in gelegd wordt. Die zooltjes zijn gemaakt voor een perfecte standaard voet. Die vervangen door een steunzool lijkt me dus de logische oplossing.

Ik zou er wel voldoende geld/moeite in stoppen en eventueel langs de “voetendokter” gaan. Zeker als je relatief veel op de ski’s staat.

Maar goed, meer weet ik hier ook niet over! Er zijn vast en zeker mensen op dit forum die wel wat meer ervaring hebben met steunzolen voor skischoenen. Ik laat hen verder antwoorden. ;-)

Gewoon een afspraak maken bij een podotherapeut en die je voeten eens na laten kijken. Je geeft zelf al aan dat midden en voorvoet wat ingezakt zijn, dat kan de klachten veroorzaken. Als je langere tijd “gespannen” op een ingezakte voet staat gaan de pezen/banden stevig overbelast raken!
De podotherapeutische zolen (op maat gemaakt dus) ondersteunen je voet zodat die overbelasting achterwege blijft. Meestal passen deze ook in je ski-schoen, mits die over een uitneembaar voetbed beschikt (lijkt me stug van niet).

Kosten van deze “voetendoktor” worden alleen uit aanvullende verzekeringen vergoed. Mocht je pas later in het seizoen op reis gaan, ga dan pas na nieuwjaar op bezoek en pas voor die tijd je verzekering aan!

Tegenwoordig heb ik skischoenen met 2 standjes van de voorwaartse hoek van de schacht. Als ik in het standje ‘wat echter op’ sta, kan ik de hele dag skiën zonder probleem. Als ik hem echter in het standje ‘vol naar voren’ zet, krijg ik ook dat branderige gevoel, precies wat jij beschrijft. Dit had ik ook in mijn vorige schoenen (Salomon X3 120, die bekend staan om de agressieve stand naar voren).

Waarom is dit relevant? Ik weet dat mijn enkel niet zo soepel is. Als mijn skischoen mij te veel naar voren drukt, drukt ie dus denk ik de bal val mijn voet naar beneden, waardoor dat deel van mijn voet meer druk te verwerken heeft dan prettig is. Als ik rechterop sta, heb ik dat probleem dus niet. Momenteel kan ik dat mooi uitproberen omdat de rest van de schoen en het zooltje uiteraard hetzelfde is gebleven. Dat zou mijn pijn kunnen verklaren (een schoen die je verder naar voren drukt dan je enkelgewricht goed aankan, waardoor te veel druk ontstaat onder de bal van de voet).

Ik had soortgelijke klachten bij mijn handbalschoenen, dat kwam door de wrijving tussen de sok en de schoen. Het was toen eenvoudig op te lossen door wat talkpoeder (babypoeder) te gebruiken. Misschien veel te makkelijk gedacht, maar misschien helpt het?

Hi MikAnnika, ik herken dit en heb helaas (nog) geen oplossing. Ik heb al wat speciale zooltjes laten maken voor mijn schoenen en de skischoenen omdat mijn rechterbeen iets korter is dan mijn linkerbeen en ik daardoor pijn onderin mijn rug kreeg. Dit is overgegaan met behulp van de zooltjes van de podo therapeut.
Het afgelopen jaar heb ik voor het eerst last gekregen van de zelfde irritatie als jij beschrijft maar ik had er alleen last van bij het skien, echter de afgelopen weken begint ik dezelfde klachten te merken bij het mountainbiken, en inderdaad pas bij langdurig redelijk constant belasten zoals een lange klim of lange stukken rechtdoor tegen de wind in. Ik ga rond kijken en hou je op de hoogte, maar tips zijn welkom.

Jaren hetzelfde gehad.
Ook 6 jaar les gehad in de sneeuw.
Toen les gehad op de rollerbaan in Nederland. Pijn opgelost! Wat een heerlijkheid!
Ik wens je toe dat je er snel een oplossing voor vindt, want pijn verpest een groot deel van je plezier.
Groetjes x10

Xx10

Heb jij hier ook last van in bijv sportschoenen of andere schoenen.
Ik had zelf tijdens het hardlopen ook last van branderige zolen en weet dat ik het in mijn hardloop schoenen heb opgelost met andere sokken (geen idee of je dat al geprobeerd heb)

Ik heb zelf afgelopen weekend nieuwe skischoenen gekocht waarbij ze zooltjes op maat hebben gemaakt.
Ze hadden geloof ik 3 soorten standaard zooltjes en dan de custom.
De standaard was voor mijn voetafwijking geen optie dus customs zooltjes laten maken. Prijs was geloof ik een euro of 70 .
Mijn vrouw werd toen ze een paar jaar geleden in Landgraaf skischoenen wilde kopen door de verkoper doorverwezen naar een podotherapeut alvorens hij iets wilde verkopen. Ik geloof dat haar zooltjes iets van € 200 euro waren of zo waarvan een gedeelte werd vergoed. Deze zooltjes gebruikt ze nu tijdens skien maar ook gewoon in haar dagelijkse schoenen.
Geen idee wat ik je als beste kan adviseren, of direct podotherapeut of naar een goede skishop / bootfitter.
Ik zelf ben in Nieuwegein geweest maar hier op het forum lees je ook goede berichten over malden, Bilthoven en Amsterdam.

Ja de podotherapeut wil ook graag op vakantie ! 200 euro 440 gld voor een zorgeloos zooltje. Gekkenwerk.
Ik zou het roer helemaal omgooien ( heb ik ook gedaan ) en nieuwe schoenen kopen.
Ik heb sinds mijn nieuwe schoenen nergens meer last van. Heerlijk!
Daarvoor ben ik met mijn oude schoenen (toen ook nieuw gekocht) wel 7 x terug gegaan om ze aan te passen met onder andere warme lucht plus zooltje zonder zooltje. Nachten laten uitrekken etc. Ik ben er 100% van overtuigd dat als je eenmaal problemen hebt met een schoen je die zal houden.

@Hooykaas, het ligt toch echt aan je voeten of een skischoen ineens perfect zit ofdat er nog een paar kleine aanpassingen datzelfde resultaat geven!
Vorig jaar hebben mijn vrouw en ikzelf ook onze eerste skischoenen aangeschaft en dat viel nie mee voor mij… Voorbeeld: mijn vrouw stapt in een schoen en zegt “zitten goed” en trekt nog een paar andere aan voor vergelijk, uiteindelijk zit de “luxe” versie van model/serie x het lekkerst (verrassend of vrouw eigen weet ik niet,maar goed;-)) de binnen schoen is verwarmd en klaar!
Voor ikke is dit dus niet, de meeste zitten zwaar klote, uiteindelijk 2 schoenen waar ik wat mee kan, die allebei verschillende keren aangehad en bij 1 heb ik meer mogelijkheden om hem aan m’n voetjes aan te passen en dus voor die gegaan met op maat gemaakt zooltjes erbij, indoor getest wat om grote drukpunten aan te geven prima is, maar voor de laatste knelpuntjes na een skiweek toch nog terug geweest met als resultaat een schoen die naar m’n zin is!

LA NORMA😍☃️

De pijn kan door meerdere zaken komen. Hoek van de schacht, breedte van de schoen, canting van je schoen, flex van je schoen, stand van je voet, vorm van je voetbed… zeg het maar. Voor alle zaken kun je een oplossing vinden. Vaak is het 1 factor wat je een probleem geeft. Niet zelf gaan experimenteren!

Ga naar een goede bootfitter en laat die je voeten opmeten. Jarenlang hetzelfde probleem van brandende voetbed gehad. Uiteindelijk bij Austria Sport in Malden terecht gekomen en sindsdien pijnvrij aan het skien.

Austria heeft alles in het assortiment, standaard inleg zooltjes, op maat gemaakte zooltjes, aanpassing van normale schoenen en custom schoenen.

Kost je een ochtendje maar uiteindelijk meer dan waard. Ik kan nu de hele dag skien zonder pijn aan mijn voeten.

@Mikannika probeer eens de zogenaamde “rensocken” deze zijn heel erg dun en zorgen ervoor dat je minder snel koude voeten krijgt. Erg comfortabel skiën! Het kan zijn dat als je op wat dikkere sokken skiet branderige pijn voelt onder de voet. Zelf heb ik de Head Raptor 130RS en ski ik al lang met deze dunne sokken. Zelf geen klachten

Ook voor mij een herkenbaar probleem. Had een paar jaar geleden ook continu last van branderige voeten tijdens het skiën. Als ik ze aan het einde van de dag uit deed kon ik bijna niet op mijn slippers/sportschoenen lopen, tot kramp in mijn voeten aan toe.
Ik heb toen een afspraak gemaakt in Malden en mijn probleem voorgelegd. Mijn skischoenen werden bekeken door de Oostenrijkse bootfitter, en besloten werd om nieuwe inleg zooltjes te maken en de schoenen te verbouwen .Dit ondanks dat de schoen redelijk aan het einde van zijn levensduur zat.
Er is toen een zooltje op maat gemaakt, eerst op zo’n blauw gel achtige ondergrond, daarna door de bootfitter voorzien van iets van kurk voor de ondersteuning.
Dit alles koste me ongeveef 120 euro en heeft me op de oude schoenen nog zo’n 4 weken pijnloos plezier opgeleverd. Ik heb nu anderhalf jaar geleden nieuwe salomons gekocht(x pro 110) en ook hier zijn deze zooltjes weer ingegaan.

Voor mij was deze relatief kleine investering uiteindelijk onbetaalbaar door pijnloos te kunnen skiën.

Dichtstbijzijnde en beste optie is Patrick Rademakers van Skicentrum Edelweiss in Brummen.
Als pijn niet weg gaat met de gewone oplossingen dan moet je een specialist inschakelen.

Allemaal bedankt voor de goede tips. Ik ga een afspraak maken bij de lokale zooltjesboer. Uiteraard eerst maar eens zijn verhaal aanhoren…

Uiteraard sta ik nog open voor aanvullende tips…

Grußen aus dem Sauerland

Krijgen we tzt nog wel te horen of het goed gekomen is? Zou leuk zijn! @Mikannika

Allemaal bedankt voor de goede tips. Ik ga een afspraak maken bij de lokale zooltjesboer. Uiteraard eerst maar eens zijn verhaal aanhoren…

Uiteraard sta ik nog open voor aanvullende tips…

Mikannika op 5 okt 2015 21:52

Ik hoop voor je dat dit helpt.

Het merendeel adviseerde om naar een specialist te gaan en je gaat naar een locale zooltjesboer.
Als dat niet helpt dan ga ik je voorspellen dat de specialist (overigens ook alle niet specialisten) die zooltjes in de prullenbak gooien. Dat is dan dus 50 tot 100 weggegooid.

Als je vermoed dat dit probleem meer dan alleen een bakzooltje behoeft ga dan direct naar de specialist en besteed dat geld maar 1 keer.

Overigens kunnen jouw klachten ook door een te grote schoen worden veroorzaakt. Maar om het echt te weten heb je iemand met kennis nodig die jouw voeten, je skiwensen en de schoenen goed kan beoordelen. Vanaf een forum is dat onmogelijk.

Allemaal goede tips hier in het forum. Zooltjes kunnen een uitkomst zijn, maar alleen als je zeker weet dat je de perfecte schoenen voor jouw voeten hebt. Dus zoek een bootfitter waar een echte podoloog werkt. In de Alpen zijn er genoeg, in Nederland ken ik die niet. Misschien iemand hier op het forum?
Goede schoenen zijn eerste prioriteit, en daarna pas zooltjes. Ik gebruik ook speciale inlegzooltjes, maar ook zonder deze kan ik pijnloos skiën. Mijn voeten zijn alleen minder vermoeid.

En wat @Spam zegt klopt helemaal brandende voeten komen vaak door te grote schoenen. En als je naar een podoloog gaat moet je er wel een hebben die met sporten en in het bijzonder skiën affiniteit heeft. Anders krijg je zooltjes waar je als sporter weinig aan hebt.

Click. Click. Peace

Ja dat is precies de essentie en de oplossing van het probleem en de enige weg te gaan zoals Rogier aangeeft @Mikannika
Het is totaal zinloos om ergens in Tuitjenhorn door mijnheer Sloophamer een zooltje te laten aanmeten voor 100 euro!

Mannika, ik heb hetzelfde bij harde ijzige pistes en weinig of geen controle op ijs. Diagnose kinesist : insufficiente eerste straal maw ik steun niet op de grote teen dus de andere voetspieren worden overbelast. Ik heb gelezen èn ervaren dat dit veel over het hoofd wordt gezien bij steunzolenmakers. Dus heb ik ze zelf eens aangepast : een verhoging onder de grote teen en de pijn was volledig verdwenen tijdens de laatste skivakantie.
Ik ski momenteel als test op kunstmatten, dat is ijs², en daar is de pijn weer… na 6 maanden kiné…er is dus nog werk aan de winkel.

Toen ik overstapte van skieen naar snowboarden ondervond ik veel last bij het vinden van de juiste snowboardschoenen en bijbehorende zooltjes. Vanuit Skishop Nieuwegein ben ik verwezen naar een podoloog in IJsselstein, mét ervaring en kennis van het wintersporten. Uiteindelijk kon ik af met zooltjes vanuit de skishop. Geen pijn meer gehad!

Ik denk overigens dat een stukje techniek ook meeweegt in het wel of niet ervaren van pijn in je voeten, dit heb zelf aan den lijve ondervonden. Naarmate mijn snowboardtechniek verbeterde stond ik minder verkrampt op mijn snowboard en dat in combinatie met de juiste zooltjes, heeft enorm geholpen.

Dus zoek een bootfitter waar een echte podoloog werkt. In de Alpen zijn er genoeg, in Nederland ken ik die niet. Misschien iemand hier op het forum?

Rogier op 6 okt 2015 10:21

Marco-Paul Breijer (Dutch Bootfitter) in Amsterdam is de enige bootfitter die ik ken in Nederland die ook podotherapeut is.

http://www.bootfitter.nl/

Mooi adres en zo dicht bij huis de bootfitter @GiGi
Ik leer elke keer weer bij op dit Forum.Ik hoop hem nooit nodig te hebben maar voor andere is het wel een uitkomst.

Mannika, ik heb hetzelfde bij harde ijzige pistes en weinig of geen controle op ijs. Diagnose kinesist : insufficiente eerste straal maw ik steun niet op de grote teen dus de andere voetspieren worden overbelast. Ik heb gelezen èn ervaren dat dit veel over het hoofd wordt gezien bij steunzolenmakers. Dus heb ik ze zelf eens aangepast : een verhoging onder de grote teen en de pijn was volledig verdwenen tijdens de laatste skivakantie.
Ik ski momenteel als test op kunstmatten, dat is ijs², en daar is de pijn weer… na 6 maanden kiné…er is dus nog werk aan de winkel.

CarvingHenk op 25 nov 2015 13:01

Hoi Henk, kan je hier meer over vertellen? Heb nl al een keer bij ski speciaalzaak zooltjes laten maken en nu afgelopen najaar bij de podoloog geweest die hetzelfde aangaf (instabiele voet door het niet afwikkelen bij grote teen), maar ook die zooltjes helpen niet eens een klein beetje (nu indoor op de matten wezen trainen). Ik durf eigenlijk niet de investering van een Bootfitter aan omdat de zooltjes eerder geen verschil maakten.

Ook ik heb hier erge last van gehad. met skiën. Ik draag in het dagelijks leven ook orthopedische zolen, maar daar kan ik echt niet mee skiën. Ik heb oa last van een doorgezakte voorvoet, die waarschijnlijk dit branderige gevoel veroorzaakt. Door de podoloog ook al een keer zooltjes voor het skiën laten maken, maar dat hielp ook niet.
Ik heb sinds een aantal jaren skischoenen van Strölz, op maat gemaakte schoenen uit Malden. Daar ook zooltjes laten maken. Vele jaren geskied zonder problemen, maar vorig jaar begon ik weer last te krijgen, weer naar de winkel geweest die hebben mijn schoenen wat aangepast en ik heb nieuwe inlegzolen laten maken. Nu ski ik weer zonder dit branderige gevoel onder mijn voeten.

Hi, ik heb begin dit jaar een bezoek gebracht aan een podoloog, en na onderzoek bleek ik last te hebben van een mortonse neuralgie, een afwijking waarbij de zenuwen rondom de middenvoetsbeentjes worden afgekneld. dit was niet alleen bij het skien erg pijnlijk, maar zelfs bij gewoon lopen werd de pijn erg hoog.
in de zooltjes zijn twee verhogingen gemaat aan weerszijden van het middenvoetsbeentje, en ik ben pijnvrij. Skien gaat goed op de band, en ik ga volgende week kijken hoed it werkt in de sneeuw. Wellicht geen oplossing voor iedereen, maar wie weet helpt het iemand.

Hmm het lijkt toch best wel een verscheidenheid aan oorzaken te hebben. Maar je zou zeggen voor iedereen een oplossing. Als je op de band geen last hebt, zal sneeuw ook wel goed gaan. Al na één rondje voel ik het op de band, bij skiën was dat niet zo snel.

Iemand anders nog een huis tuin keuken tip? Ik kom denk ik niet in de buurt van die malden, ga naar mayrhofen (vinden jullie het dan niet spannend dat je niet terug kan als je last blijft houden?)

In Mayrhofen zitten denken ik ook wel een paar bootfitters die je ter plaatse kunnen helpen. Voordeel daar: is het niet goed, ga je meteen terug. Aanpassen en skiën, aanpassen en skiën totdat het goed is. Kost wat tijd elke middag, maar is de investering meer dan waard denk ik.

Plaats een reactie